[14][27]

Vain seitsemän eurooppalaista nousi PGA Tourille, heistä kolme tulee Ruotsista

Thomas Detry karistaa vanhan mantereen pölyt jaloistaan ja jatkaa uraansa PGA Tourilla. Kuva: Getty Images

Yhdysvaltalaiset rohmusivat pääosan pelioikeuksista, ja Aasiaankin meni enemmän kortteja kuin Eurooppaan.

Haastajakiertue Korn Ferry Tourin finaalisarja päättyi eilen sunnuntaina. Kolmen finaalikisan jälkeen pelioikeus PGA Tourilla lyötiin käteen 25 parhaalle. Sitä ennen 25 pelaajaa oli jo ansainnut korttinsa Korn Ferry Tourin runkosarjan kautta.

Finaaleihin selviytyivät mukaan Korn Ferry Tourin pistelistan 75 parasta, joista 25 parasta siis varmisti korttinsa riippumatta siitä, miten he kolmen kisan finaalisarjassa pelasivat. Lisäksi finaaleissa pelasivat PGA Tourin pistelistalla sijoille 126–200 sijoittuneet pelaajat.

25:lle jo korttinsa ansainneelle pelaajalle finaalisarja olikin lähinnä mahdollisuus lisäansioihin ja parhaan mahdollisen kategorian saavuttamiseen. Justin Suh käytti mahdollisuutensa voittamalla finaalisarjan sijoituttuaan peruskaudella pistelistan seitsemänneksi.

Finaalisarjan kautta kortin saaneesta pelaajasta 12 nousee ensimmäistä kertaa PGA Tourille, 13 on siellä viime vuonna tai joskus aikaisemmin pelannut. DP World Touria seuranneille 12 rookien joukossa tutuimmat nimet ovat Belgian Thomas Detry, Saksan Matti Schmid sekä Etelä-Afrikan Dean Burmester, joka on voittanut DP World Tourilla kahdesti, edellisen kerran viime vuonna Teneriffalla.

Detry pelasi viime kaudella neljä PGA Tourin kisaa ja The Openin niin hyvin tuloksin, että ansaitsi riittävästi Fed Ex Cupin pisteitä yltääkseen mukaan Korn Ferry Tourin karsintoihin excemption categoryn turvin. Lopulta korttiin riitti finaalisarjan ensimmäisen kisan neljäs sija. Kahdessa jälkimmäisessä Detry karsiutui.

Tuttu on myös Ruotsin David Lingmerth, joka nappasi voiton toisessa finaalisarjan kisassa. Se riitti korttiin, vaikka hän joutui jättämään finaalin kesken. Vyöllä on voitto PGA Tourillakin, mutta kulunut kausi oli konkarille tervajuontia.

Toinen ruotsalainen, Henrik Norlander, oli hänkin täysin kujalla koko PGA Tour -kauden, mutta loppuvenytys riitti uusimaan kortin Korn Ferry Tourin finaalisarjan kautta.

Finaaleiden kautta pelioikeuden saaneiden 25 pelaajan joukossa oli 17 yhdysvaltalaista ja vain neljä eurooppalaista.

Peruskauden 25 parhaan joukossa taas oli 14 jenkkiä ja kolme eurooppalaista. Kaikkiaan 50 kortin saaneen joukossa siis oli vain seitsemän eurooppalaista pelaajaa. Heistä kolme Ruotsista, kun Vincent Norrman nappasi pelioikeutensa runkosarjan kautta.

PGA Tourille saadaan hiljalleen pelaajia muualtakin kuin Yhdysvalloista, vaikka jenkit rohmusivatkin jälleen 31 kaikkiaan 50 paikasta. Aasialaisten pelaajien esiinmarssi alkaa käydä toteen, kortin sai mm. kaksi kiinalaista, kaksi eteläkorealaista ja yksi taiwanilainen, lisäksi latinalaisesta Amerikasta nousee säännöllisesti pelaajia PGA Tourille.

Eurooppalaisittain tilanne ei ole erityisen valoisa, kun muutama kiintotähti on vaihtanut hiipuvan kilpauran takuueläkkeeseen, eikä uusia tulijoita liiemmin ole.