23.4.–30.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[14][27]
KilpailuaSuomalaista

23.4.–30.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[14][27]
KilpailuaSuomalaista
SM-kilpailut

Myös veteraanivalmentajan on pystyttävä käyttämään teknisiä laitteita

Tawast Golfin SM-kisoissa valmennettaviensa edesottamuksia seuraavan Peter Hagströmin mielestä nykyteknikka on murtanut monenlaisia lajiin yhdistettyjä myyttejä.

Lyöntipelin SM-turnaus on säilyttänyt vuodesta toiseen eritysasemansa suomalaisen kilpagolfin keskuudessa. Kukapa ei haluaisi urallaan saavuttaa arvokisamitalia saati suomenmestaruutta.

Tawastin SM-kisoissa on vallinnut isolle turnaukselle ominainen ilmapiiri. Valmistautuminen on tavallista huolellisempaa ja jokainen pelaaja haluaa virittää itsensä parhaimmilleen ennen päivän kierrosta.

Myös muutamat prot ovat saapuneet voitelemaan suojattejaan harjoitusalueille antaen heille mahdollisesti lyöntejä säästäviä viimehetken arvokkaita vinkkejä.

Yksi rangella operoivista valmentajista on Peter Hagström, joka jakaa oppejaan muun muassa Miki Kuroselle, Henri Satamalle ja Ossi Mikkolalle.

”Eihän tässä mitään isoja asioita voi tehdä kilpailun ollessa meneillään. Lähinnä pieniä tarkistuksia ja pelaajan tukena olemista”, Hagström sanoo.

Toinen kierros ei ollut hänen valmennettavilleen hyvä päivä. Mikkola (74−74) pelasi saman tuloksen kuin tiistaina, mutta Kurosen (71−75)  ja Sataman (69−77) pelissä oli mutkia matkassa. Hagström muistuttaa, että kilpailu on kuitenkin vasta puolivälissä, ja että vahva kolmas kierros voi muuttaa asetelmia.

”Tässä on kauan tullut tehtyä hommia isolla sykkeellä”

Hagström tunnetaan pitkäaikaisena Nurmijärven Golfklubin prona. ”Petsku” on tehnyt ansioitunutta työtä Röykässä, mutta viime kauden jälkeen hän päätti vaihtaa maisemaa.

”Halusin tietoisesti vähentää työtaakkaa, tässä on sen verran kauan tullut tehtyä hommia isolla sykkeellä. Annoin viestikapulan assistentilleni Toni Korpihetelle, joka vastaa nyt Nurmijärven valmennustoiminnasta.”

Vuonna 2009 Suomen PGA:n vuoden valmentajaksi valittu Hagström opettaa tällä hetkellä Kehä III:n varrella sijaitsevalla ja varsin mukavan suosion saaneella Mega Rangella.

”Meitä on siellä todellinen ’eläkelästen kerho’, muun muassa Jussi Kaarenmaa, Upi (Urpo) Kuukauppi, Markku Louhio ja minä. Mega Rangella on laadukkaat puitteet työskennellä, ja kymmenen lyöntipaikan katettuun tilaan pääsee oppilaan kanssa käytännössä aina, vaikka aikaa ei olisi erikseen varannut.”

Hän kehuu eriyisesti katsoksessa olevaa Protracer-sovellusta, jota voi käyttää oman älylaitteen kanssa. Näin aina niin hyödyllinen tekniikka on koko ajan käden ulottuvilla.

Pian 73 vuotta täyttävä <a href=Butch Harmon on rankattu maailman parhaaksi golfvalmentajaksi. Kuva: Getty Images" width="630" height="431" />

Pian 73 vuotta täyttävä Butch Harmon on rankattu maailman parhaaksi golfvalmentajaksi. Kuva: Getty Images

Edellistä World Golf Hall of Fame -tapahtumaa paikanpäälle seuraamaan päässyt Hagström sanoo, että 3D-laitteet ovat muuttaneet paitsi perinteistä golfopetusta, myös murtaneet monia lajiin pitkään yhdistettejä myyttejä.

”Nykytekniikka vahvistaa miten tärkeitä keholle luonnolliset liikkeet svingissä ovat. Samalla voidaan unohtaa asioiden tekeminen tietyssä järjestyksessä, jota takavuosina erityisen paljon korostettiin. Ei ole yhtä, kahta tai kolmea oikeaa tapaa tehdä asioita. 3D-laitteen mallinnukset vahvistavat sen, että lähestulkoon jokainen lyö palloa omalla tavallaan.”

Vaikka moderni tekniikka liitetään yleensä nuoremman polven valmentajiin, Hagström muistuttaa, että maailman tunnetuimmat ja parhaimmat ’koutsit’ ovat iältään 70 vuoden molemmin puolin. Tämä ilmenee myös maailman top 100 -valmentajien listalta.

Tarkoitan sitä, että myös veteraanivalmentajien on pysyttävä kärryillä uusimmasta tekniikasta, jotta he voivat palvella täysipainoisesti maailmantähtiä. Phil Mickelson ja kumppanit eivät missään nimessä suostuisi kääntymään teknisiä laitteita vierastavan valmentajan puoleen. – Peter Hagström

Hän mainitsee, että teknisten apuvälineiden kohtuullistunut hinta on saanut yhä useamman valmentajan hankkimaan 3D-laitteen. Ensimmäiset markkinoille tulleet versiot maksoivat hänen mukaansa USA:ssa noin 80 000 dollaria. Nyt uusimpia laitteita voi hankkia jo 10 000 eurolla.

”Luulisi täälläkin olevan riittävästi jalostettavaa sarkaa”

Hämeenlinnaa Hagström kehuu mainioksi golfkaupungiksi, jossa neljä täysin erilaista kenttää.

”Täällä on hienot puitteet kasvaa ja kehittyä hyväksi golfinpelaajaksi. Sitä en kuitenkaan osaa sanoa, miksi seudulta ei ole tullut aikoihin mainittavaa määrää kilpapelaajia kansalliselle tasolle. Itselläni on aikoinaan ollut Nurmijärvellä valmennettavana 15 pelaajan joukko, jotka ovat voittaneet yhteensä 40 SM-mitalia. Luulisi täälläkin olevan riittävästi jalostettavaa sarkaa.”

Nykysistä suomalaisista pelaajista Hagström nostaa esille kisassa jaetulle kärkipaikalle nousseen Oliver Lindellin, jonka kaunista pallonlyöntiä hän voisi seurata vaikka kuinka pitkään.

”Tiedän että kyseessä on Suomen ja ehkä Euroopankin mittapuussa poikkeuksellinen yksilö. En tunne Lindelliä henkilökohtaisesti, mutta hänen valmentajansa Juha Juvosen sitäkin paremmin. Voin silti sanoa, että Oliverilta voidaan odottaa tulevaisuudessa merkittäviä tekoja.”

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje