27.2.–5.3. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[10][11]
KilpailuaSuomalaista

27.2.–5.3. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[10][11]
KilpailuaSuomalaista
European Tour - Kilpagolf

Simon Khanille uran toinen voitto European Tourilla

Simon Khanin rautapeli Wentworthissa oli säihkyvää. Koko kisan aikana englantilainen missasi vain 13 griiniä. © Getty Images

Kukapa olisi uskonut. Simon Khan tuli maailmanlistan kärkimiehiä, PGA Touria kolunneita kehäkettuja ja majoreita voittaneita vilisseessä kisassa kymmenen parhaan ulkopuolelta viimeisellä kierroksella ja vei potin kaikkien edestä. Khan pelasi loistavaa peliä silloin, kun muut eivät siihen pystyneet.

Maanantaina sponsorin kisaan kutsuma Khan jakoi päivän tuloksellaan viisi alle parin sunnuntain parasta kierrosta. Luke Donald johti kisaa kahden kierroksen jälkeen ja olisi tarvinnut voittoon kierroksen yksi alle parin. Ei onnistunut, vaan englantilainen pelasi kierroksensa pariin.

Donaldin haaveet voitosta romutti ruma tuplabogi toiseksi viimeisellä reiällä. Viimeisellä reiällä Donald olisi tarvinnut eaglen, jotta olisi päässyt maanmiehensä kanssa uusintaan. Avaus päätyi vasemmalle raffiin ja välilyönti kevyen wedgen päähän griinistä. Lähestyminen oli täydellisessä suunnassa mennäkseen reikään, mutta spinnasi parikymmentä senttiä ennen reikää. Birdiellä Donald nousi jakamaan toista sijaa hyvää kautta pelaavan Frendrik Andersson Hedin kanssa.

38-vuotiaan Khanin kausi ei ole ollut hohdokas. Englantilaisen paras sijoitus ennen sunnuntaita oli Etelä-Afrikasta, jossa Khan jakoi 21. sijaa. Juuri ennen kisaa Etelä-Afrikassa Khan oli ollut karsimassa tietään takaisin European Tourille ja oli voittanut karsinnat. Kausi 2009 oli sujunut sekin alavireisesti: englantilainen oli sijoittunut kerran kymmenen parhaan joukkoon. Edellinen voitto englantilaisella on vuodelta 2004, jolloin hän voitti Celtic Manorin Walesissa. Nyt Khanin pelioikeus European Tourille on turvattu pariksi vuodeksi.

Lauantain kierroksella Wentworthin kenttäennätystä uusiksi runnonut RobertKarlsson ei saanut sunnuntaina itsestään oikein mitään irti. Ruotsalainen teki kolme bogia, kaksi tuplabogia ja vain yhden birdien. Päivät eivät ole veljiä keskenään, sillä lauantaina Karlsson teki yhdeksän birdietä, eikä yhtään bogia. Sunnuntain kierros vaati peräti 15 lyöntiä edeltäjäänsä enemmän.

Kolmen kierroksen jälkeen kisaa johtanut Chris Wood pelasi hänkin heikkoa golfia. Sunnuntain kierrostulos 77 oli kaukana Woodin parhaasta.

Ilari Ceder

Debytantti johtaa Wentworthissa

Chris Wood varmasti mittailee puttilinjojaan sunnuntaina tavallista tarkemmin. Englantilaisella on mahdollisuudet uransa avausvoittoon, ja vielä kotimaassa.  &copy Getty Images

Chris Wood varmasti mittailee puttilinjojaan sunnuntaina tavallista tarkemmin. Englantilaisella on mahdollisuudet uransa avausvoittoon, ja vielä kotimaassa. &copy Getty Images

ChrisWoodin debyytti Wentworthissa voi tuoda englantilaiselle kovan tilin. Wood pelasi kolmannen kierroksensa European Tourin suurimmassa kisassa neljä alle parin. Wood aloitti kierroksensa todella terävästi ja oli neljän reiän jälkeen kolme alle kierrostaan. Kahdentoista reiän jälkeen englantilainen oli kierrostaan jo viisi alle parin. Sitten korttiin kirjattiin kaksi bogia. Wood paikkasi bogejaan vielä birdiellä 16. reiällä. Wood johtaa BMW PGA Championshipia kahdella lyönnillä ennen sunnuntain 18 reikää.
Jos Woodin johto Wentworthissa on etusivun juttu, tulee Robert Karlssonin kolmas kierros hyvänä kakkosena. Kaksi lyöntiä Woodia perässä oleva ruotsalainen pelasi lauantain kierroksensa tulokseen 62. IvanDrago -lempinimen massiivisen kokonsa vuoksi saanut Karlsson teki kierroksellaan yhdeksän birdietä, bogeja ei kirjattu. Karlsson nousi kierroksensa avulla peräti 61 sijaa ylöspäin. Karlsson laittoi lauantain hurjalla tuloksellaan kierrosennätyksen uusiksi.
European Tourin rahalistan vuonna 2008 voittanut Karlsson on taistelemassa tietään takaisin huipulle. Kausi 2009 kului silmävammaa parannellessa ja vuosi oli voitoton. Kauden 2010 alussa Qatarissa Karlsson jälleen avasi voittotilinsä yli vuoden tauon jälkeen.
Karlssonin kolmannen kierroksen tarinaan hvyän luvun lisää hätäinen lentolippujen varaaminen. Ruotsalainen oli kahden kierroksen jälkeen varma, että viikonloppu olisi vapaa. Karlsson pelasi kaksi ensimmäistä kierrostaan kolme yli parin ja lensi kohti Monacoa jo perjantaina. Pelit kuitenkin jatkuivat ja Karlsson lensi takaisin Lontooseen. Hyvä, että lensi.
Karlssonin kanssa toista sijaa jakaa DannyWillett. Kahden kierroksen jälkeen johtoa pitänyt Luke Donald pelasi kolmannen kierroksensa yksi yli parin ja tipahti neljänneksi.
Ilari Ceder
Luke Donald kärjessä Wentworthissa
Luke Donaldin peli Wentworthissa on ollut uomissaan. Englantilainen osui perjantaina 13 viheriöön, scramblasi loput pariin ja puttasi 24 kertaa.  &copy Getty Images

Luke Donaldin peli Wentworthissa on ollut uomissaan. Englantilainen osui perjantaina 13 viheriöön, scramblasi loput pariin ja puttasi 24 kertaa. &copy Getty Images

RossFisherille BMW PGA Championship oli viime vuonna katkera paikka. Fisher jäi päätöskierroksellaan lyönnillä kenttäennätyksestä ja jäi samaisen lyönnin päähän turnauksen voittaneesta Paul Caseysta. Tämän vuoden kisassa Fisher pelasi toisen kierroksensa kaksi alle parin ja nousi jakamaan toista sijaa. Kisaa johtaa kahden kierroksen jälkeen lyönnillä LukeDonald.
Kisaa torstain jälkeen johtanut DannyWillett aloitti toisen kierroksensa loistavasti ja oli neljän reiän jälkeen jo kolme alle. Etuysillä pari bogia ja vielä yhden birdien tehnyt Willett pelasi ensimmäiset yhdeksän reikäänsä kaksi alle parin. Jälkimmäinen yhdeksikkö sujui heikommin ja englantilainen teki kolme bogia. Toista sijaa Willettin ja Fisherin kanssa jakaa Etelä-Afrikan JamesKingston.
Englantilaisista kovaa nousua perjantaina tekivät Chris Wood ja hallitseva mestari PaulCasey. Miehet pelasivat toiset kierroksensa neljä alle parin ja singahtivat tuloslistalla 25 sijaa ylöspäin. Kaksikko on jaetulla viidennellä sijalla.
Mikko Ilosen perjantai oli vaikea. Ilonen pelasi kauden 2010 huonoimman kierroksensa, kun kirjasi tuloksen 78. Bogeja syntyi kuusi, birdieitä ja tuplabogeja yksi.
”Pallon lyöminen oli tänään erittäin huonoa. Vain seitsemän griiniosumaakertoo että vaikea päivä oli. Nyt hyvää treeniä viikonloppuna ja maanantaina painetaan täysillä kaksi kierrosta”, Ilonen kommentoi.
Maanantain kierroksilla Ilonen tarkoittaa U.S. Openin karsintoja, jotka pelataan Lontoon lähistöllä Walton Heathissa.

Ilari Ceder
Mikko Ilonen hyvässä iskussa Wentworthissa
<a href=Mikko Ilonen osui kierroksellaan vain kahdeksaan griiniin ja puttasi 18 kertaa. &copy Getty Images" src="/wp-content/uploads/2010/05/10042310184164.jpg" width="460">

Mikko Ilonen osui kierroksellaan vain kahdeksaan griiniin ja puttasi 18 kertaa. &copy Getty Images

MikkoIlonen aloitti uusitulla Wentworthin kentällä BMW PGA Championshipin samaan tahtiin kuin vuonna 2007. Tuolloin Ilonen oli neljän kierroksen jälkeen jaetulla 12. sijalla, joka on suomalaisen kisarekisterin paras sijoitus Wentworthissa.

Ilonen teki ensimmäisellä kierroksellaan eaglen, kolme birdietä, bogin ja tuplabogin. Suomalainen oli seitsemän reiän jälkeen mainiosti neljä alle parin eaglen ja kahden birdien myötä. Kahdeksannelle reiälle syntyi tuplabogi. ”Löin upean avauksen jälkeen 102 metrin matkalta palloni 2,5 metriä lipun taakse. Siitä se otti hurjan loikan etuvasemmalle ja veteen. Se ei tuntunut kovin reilulta kohtalolta kahden lähes täydellisen lyönnin jälkeen. Tuon reiän osalta kentälle tehdyt uudistustyöt eivät ole mielestäni osuneet nappiin”, Ilonen manaili olematta kuitenkaan katkera.
”Lopputulos oli erinomainen, sijoitus samoin. Alkurei´illä onnistuin ”scooraamaan” erinomaisesti. Ennen kahdeksatta reikää oli tarjolla vaisujen lyöntien johdosta kolmekin bogeyta, yhtään en joutunut korttiin kirjauttamaan. Pistin vielä reikään viidennellä melkoisen ”norsuputin”, eagle edellisellä kylläkin tuli upeiden lyöntien seurauksena”, Ilonen jatkoi.

Kisaa johtaa DannyWillett, joka pelasi ensimmäisen kierroksensa kuusi alle parin. Englantilainen teki kierroksellaan yhdeksän birdietä ja kolme bogia.Willett pelaa toista kokonaista kauttaan European Tourilla. Voittoja ei vielä ole, mutta sijoittumisia kymmenen parhaan sakkiin vuosilta 2009 ja 2010 on plakkarissa kymmenen kappaletta.
Lyönnin päässä Willettistä on kokenut kiertuekettu RichardGreen. Australialainen pitää kakkostilaa ensimmäisen kierroksen jälkeen yksin nimissään. Kolmatta sijaa tuloksella neljä alle parin jakaa muun muassa RossFisher.

Maailmanlistalla korkeimmalle rankatut pelaajat eivät aloittaneet turnausta parhaalla mahdollisella tavalla. LeeWestwood ja PaulCasey pelasivat ensimmäisen kierroksensa yksi alle parin. Tuloksella heltiää kisan alkutaipaleella 30. sija. RoryMcIlroyn 10 ensimmäistä reikää olivat ankeita. Maailmanlistan ysi teki viidelle ensimmäiselle reiälle kolme bogia ja kymmenennelle reiälle tuplabogin. Rei´illä 16 ja 17 McIlroyn onnistui tehdä birdiet. Tuloksella kolme yli parin McIlroy on 102. IanPoulter aloitti kisansa vielä surkeammin. Englantilainen teki kierroksellaan kahdenksan bogia ja yhden birdien. Poulter on kisassa sijalla 139. Jatkoonpääsyyn perjantain kierrokselta vaaditaan birdie-ilotulitusta.

BMW PGA Championshipissa kova kattaus

Paul Casey metsästää vielä kautensa avausvoittoa. Viime kaudelta voittoja on kaksi.  &copy Getty Images

Paul Casey metsästää vielä kautensa avausvoittoa. Viime kaudelta voittoja on kaksi. &copy Getty Images

PaulCasey yrittää viikonloppuna 2000-luvulla mahdottomaksi osoittautuneen voiton uusimista Wentworthissa. Kuluvalla vuosituhannella voittonsa on uusinut vain Colin Montgomerie, joka voitti kolmasti BMW PGA Championshipin vuosina 1998-2000. Helppoa viikonloppua loukkaantumisista kärsineelle Caseylle ei tule, sillä maailmanlistan kymmenestä parhaasta mukana ovat LeeWestwood (3:s), IanPoulter (6:s), ErnieEls (7:s) ja RoryMcIlroy (9:s).

Casey voitti viime vuonna lyönnillä ennen maanmiestään Ross Fisheria. Maailmanlistan sijalla kahdeksan oleva Casey on pelannut varsinaisia European Tourin kisoja tällä kaudella vain kolme. Caseyn viimeisin kisa on PGA Tourin The Players Championship, jossa European Tourin rahalistalla sijalla viisi oleva Casey ei selvinnyt viikonlopun kierroksille. Kauden paras sijoitus on Accenture Match Playsta, jossa Casey hävisi finaalissa Ian Poulterille 4&2.

Uusi kenttä, uudet kujeet

Wentworthin kenttää Lontoon lähistöllä on uudistettu kuluneen vuoden aikana rankallakin kädellä. Kahdeksannen ja päätösreiän väylien halki virtaa nykyisin puro. Varsinkin kentän päättävälle par-5 -reiälle uudistus tuo uuden elementin: lähteäkö kahdella päälle vai tyytyäkö välilyöntiin.

Perinteikkään kentän uudistustyöt uskottiin Ernie Elsin suunnittelutoimistolle. Kentän naapurista talon omistava eteläafrikkalainen ja seitsemän kertaa reikäpelin Wentworthissa voittanut ”Big Easy” oli ymmärrettävästi otettu tilasutyöstä. PadraigHarrington ehti jo pelata uudistetulla kentällä ja ainakin irlantilaista uudistukset ilahduttivat, varsinkin uudet griinit saivat kolminkertaisen major-voittajan hyvälle tuulelle.
”Griinit ovat pienempiä, parempia putattavia ja muodoiltaan erilaisia. Osaa on nostettu, tämän johdosta jotkut bunkkerilyönnit tuleva haastavimmiksi. Täytyy osata missata ”oikealle” puolelle, chippaaminen viheriöiden vierestä vaikuttaa varsin kiintoisalta”, Ilonen luonnehti tiistain harjoituskierroksensa jälkeen.
Nimimiehillä nälkäiset haastajat

Ruotsalaisilla on tällä hetkellä hyvä henki päällä European Tourilla. Kahden viimeisen kisan voitto on mennyt länsinaapurin nimiin, Italiassa voiton vei FredrikAnderssonHed ja viime viikonloppuna Espanjassa ykköseksi kruunattiin PeterHanson. Wentworthissa edellä mainittujen lisäksi nimekkäistä ruotsalaisista pelaavat RobertKarlsson, NiclasFasth ja HenrikStenson.
MikkoIlonen jatkaa kauttaan 2010 pienen tauon jälkeen Wentworthissa. Rahalistalla Ilonen on 39:s, tauon myötä sijoitus on hieman pudonnut. Ilosen paras sijoitus Wentworthista on vuodelta 2007, jolloin lahtelainen jakoi 12. sijaa. Alkukausi on sujunut todella mallikkaasti, sillä suomalainen on sijoittunut neljästi 13:n parhaan joukkoon. Voittokaan kaudella 2010 ei ole ollut suomalaiselta ulottumattomissa, sen verran hyviä otteet ovat olleet. Voitto Wentworthissa avaisi varmastikin ovet kauden toiseen majoriin, U.S. Openiin, neljän viikon päästä.
”Nöyrin mielin lähden matkaan, Wentworthin kisa sytyttää joka äijän ET:lla. Täällä saa onnistua varsin hyvin yltääkseen kärkeen”, Ilonen kertoo.

Ilari Ceder

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje