Samoojan tie nousi pystyyn major-debyytissä – Mickelson, 50, paineli kisan kärkeen - Golfpiste.com

9.–16.8. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[18][29]
KilpailuaSuomalaista

9.–16.8. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[18][29]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf - Major

Samoojan tie nousi pystyyn major-debyytissä – Mickelson, 50, paineli kisan kärkeen

Kalle Samooja ja caddie Daniel Mulvey eivät keksineet keinoja, millä tie PGA Championshipin jatkokierroksille olisi auennut. Kuva: Getty Images

Kalle Samooja harmitteli, ettei saanut Ocean Coursen griinien ruohotyypistä kiinni koko viikon aikana.

Myös toinen suomalaispelaaja, Kalle Samooja, koki karsiutumisen Etelä-Carolinassa meneillään olevassa PGA Championshipissä. Hän käytti major-kilpailun toiseen kierrokseen 80 lyöntiä ja päätyi Sami Välimäen tavoin 36 reiän tulokseen 154 (+10). Jatkopaikkaan olisi vaadittu viisi lyöntiä parempi tulos.

”Ei ollut kyllä mies mitenkään terävimmillään. Griinien pehmeys ja todella kova tuuli aiheuttivat ongelmia. En vaan saanut palloa lähelle, enkä oikein saanut viikon aikana Paspalum-ruohon juonesta kiinni griineillä”, Samooja kertoi tiedotteessa.

Samooja teki perjantain kierroksen alussa peräkkäiset tuplabogin ja bogin, mutta piti muuten virheet kurissa Ocean Coursen ensimmäisellä kenttäpuoliskolla. Takaysillä meno muuttui raskaammaksi, bogeja tultua vielä viisi kappaletta lisää.

”Melko synkkä startti, enkä saanut keskivaiheilla oikein mahdollisuuksia käytettyä. Varsinkin 10. ja 11. reiän missatut putit pistivät vähän ilmat pihalle, kun vastatuuliosuus oli vielä edessä.”

Samoojan ei ole syytä laittaa päätä pensaaseen, sillä useimmille huippupelaajille ensimmäinen major-kilpailu on opintomatka. Kokemus oli hänelle ylipäänsä täysin uusi Yhdysvalloissa pelattavissa turnauksissa.

”Kaipa tästä jotain oppia tarttuu mukaan. Täytyy vähän sulatella vielä tätä viikkoa hetki”, hän mietti.

Tilastollisesti Samooja otti perjantaina takapakkia kaikilla muilla osa-alueilla paitsi putissa ja viheriön ympäristössä tapahtuvassa pelissä. Hankalinta hänellä oli ison rungon muodostavassa tiiltä viheriölle -pelaamisessa.

Eurooppalaisista top 10:een mahtuu kilpailun puolivälissä ainoastaan Englannin Paul Casey, joka jakaa seitsemättä sijaa tilanteessa -2. Phil Mickelsonin ja Louis Oosthuizenin (-5) johtaman turnauksen kärkikymmenikössä ei käytännössä ole yhtään yllättäjää.

Suurin osa pelaajista on isoissa kilpailuissa vuodesta toiseen viihtyviä nimiä, joiden ankkuroitumista tuloslistan yläpäähän osasi vaikealla kentällä odottaa. Siitä huolimatta monella ennakkoon voittokahinoihin ennustetulla pelaajalla on ollut Kiawah Islandilla ongelmia.

Isoista tähdistä karsiutujien joukkoon ajautuivat muun muassa Dustin Johnson, Sergio Garcia, Justin Thomas, Xander Schauffele ja Tommy Fleetwood. Ennakkoarvioissa vahvoina pidetyt Rory McIlroy (+3) ja Jordan Spieth (+4) ovat jatkokierroksilla, mutta saavat tehdä ison ryhtiliikkeen lauantaina mieliäkseen vielä koviin sijoituksiin.

Vaikka Mickelsonia ei varsinaisesti voi pitää isona yllättäjänä, on 50-vuotiaan pelaajan iskeytyminen major-turnauksen paalupaikalle huomattava tapaus. Vasurin saavutukset ja kyvyt tiedetään, mutta jossain määrin odottamatta hän itsensä voittokamppailuun hinasi.

Phil Mickelson oli toisen kierroksen jälkipuoliskolla timanttisessa vedossa. Kuva: Getty Images

Yksi päivän kolmesta kuutosella alkavan kierroksen pelanneista taitureista oli hurjassa vedossa jälkimmäisellä kenttäpuoliskolla (1–9), jossa hän iski viisi birdieä ja neljä paria matkallaan tulokseen 31. Onnistumisen taustalla oli laadukkaan puttipelin ohella vielä häikäisevämpi rautapeli, jollaista kukaan muu ei ole toistaiseksi pystynyt Kiawah Islandilla esittämään.

Jos kertoisit tuon minulle sunnuntaina, nauttisin tilanteesta.

Mickelsonin ja Oosthuizenin kahden kierroksen jälkeinen johtotulos on korkein PGA Championshipissä sitten vuoden 2012, jolloin edellisen kerran pelattiin samalla kentällä. Tuolloin kärkipaikka heltisi lyönnin verran heikommalla tuloksella.

”Lefty” on myös vanhin pelaaja yhdeksään vuoteen, joka on major-kilpailun kärjessä 36 reiän jälkeen. Fred Couples oli kaksi vuotta vanhempi paistatellessaan Masters Tournamentin paalulla kaudella 2012.

Viimeisellä reiällä noin kahdeksanmetrisen birdie-putin upottanut Mickelson sai valtavat suosionosoitukset rajoitetun kokoiselta yleisöltä, jota huudon perusteella olisi saattanut olettaa olevan paikan päällä enemmänkin.

Mahdollinen voitto nostaisi Mickelsonin heittämällä kaikkien aikojen iäkkäimmäksi major-tittelin haltijaksi. Ennätys on vuodelta 1968, jolloin Julius Boros hoiti homman kotiin PGA Championshipissä 48-vuotiaana.

Haastattelun aikana johdossa ollut Branden Grace oli pelaamassa virheetöntä kierrosta, kunnes hän löi pallonsa veteen 17. reiällä ja teki tuplabogin. Tämä tieto kerrottiin Mickelsonille tuoreeltaam haastatteluun.

”Jos kertoisit tuon minulle sunnuntaina, nauttisin tilanteesta. Nyt on kuitenkin vielä paljon työtä edessä. Minulle on viikonloppuna avautumassa iso mahdollisuus. Peli sujuu loistavasti ja olen siitä todella hyvilläni”, Mickelson kertoi lehdistölle.

Viimeksi elokuussa top 10:een sijoittunut Mickelson ei ole voittanut PGA Tourilla yli kahteen vuoteen ja edellisestä major-voitosta on kohta kahdeksan vuotta. Hänen nimeään ei myöskään löydy maailmanlistan top 100:sta, mutta on palasien osuessa kohdalle osoittanut pystyvänsä edelleen mihin tahansa.

”Minusta tuntuu, että hänellä on vähän hampaankolossa. Luulen hänen huomanneen mahdollisuutensa näissä olosuhteissa. Phil ei tullut tänne vain selvittämään cutia”, Mickelsonin kanssa kaksi ensimmäistä kierrosta pelannut, ja itsekin top 20:ssa oleva Euroopan Ryder Cup -joukkueen kapteeni Padraig Harrington (par) sanoi.

Kisan pohjoismaalaisista Norjan Viktor Hovland (par) on parhaana jaetulla 19. sijalla. Jatkokierroksille etenivät myös Tanskan Rasmus Højgaard (+3) sekä ruotsalaiset Henrik Stenson ja Alex Norén (+5).

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (2 kpl)