23.4.–30.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[14][27]
KilpailuaSuomalaista

23.4.–30.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[14][27]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf - PGA Tour

Säännöissä jälleen viilattavaa? – liikkuvan pallon putoaminen reikään hylättiin PGA Tourilla

Si Woo Kim odotti liian kauan liikkuvan pallon putoamista reikään. Kuva Getty Images

Matt Kucharin puolustuspuhe ei riittänyt, kun Si Woo Kimin birdie vaihtui yllättäen pariin Etelä-Carolinan turnauksessa.

Golfin sääntöjä rukattiin pari vuotta sitten järkevämpään ja monelta osin inhimillisempään suuntaan. Jossain tuntuisi kuitenkin olevan vielä fiksattavaa, kuten eräs tapaus Hilton Headin saarella Etelä-Carolinassa meneillään olevan PGA Tourin kilpailun kolmannella kierroksella osoitti.

Si Woo Kim vaikutti tehneen päivänselvän birdien Harbour Town Golf Linksin kolmannella reiällä, mutta lopun kaiken korealaiselle merkittiin tulokseksi par. Tilanne sai alkunsa, kun Kimin birdie-putti jäi mainitulla par-nelosella aivan reiän reunalle. Kun odotteluun kului toista minuuttia, päätti RBC Heritage -kilpailussa tuomarina toimiva Stephen Cox langettaa Kimille yhden lyönnin rangaistuksen.

Jos osakin pelaajan pallosta on ylittänyt reiän reunan, hänellä on säännön 13.3a mukaisesti kohtuullinen aika siirtyä reiälle ja tämän jälkeen 10 sekuntia aikaa odottaa, putoaako pallo reikään.

Jos pallo putoaa reikään tänä aikana, katsotaan pelaajan pelanneen pallon reikään edellisellä lyönnillä. Jos pallo ei putoa reikään tänä aikana:

  • Katsotaan pallo pysähtyneeksi.
  • Jos pallo tämän jälkeen putoaa reikään, katsotaan pelaajan pelanneen pallon reikään edellisellä lyönnillä, mutta hän saa yhden lyönnin rangaistuksen, joka lisätään tämän reiän tulokseen.

Kimin kanssa samassa ryhmässä pelannut Matt Kuchar asettui kilpakumppaninsa tueksi perustellessaan näkemystään tapahtuneesta kilpailun tuomarille. Kuchar kertoi, että Kim ei voinut pelata palloa, koska se näytti liikkuvan koko ajan ennen reikään putoamistaan.

”Epäilemättä sallittu odotteluaika ylittyi, mutta pallo liikkui, ja eihän liikkuvaa palloa voi lyödä”, hän kysyi.

Cox muistutti, että pallo katsotaan liikkumisesta huolimatta pysähtyneeksi, mikäli se ei ole kymmenen sekunnin odottelun jälkeen pudonnut reikään.

”Vau. Olin täysin varma, että siinä toimittiin oikein. Olen sitten varmasti väärässä”, Kuchar ihmetteli.

Vaikka pallo meni kolmella lyönnillä reikään, kierrostuloksen 71 pelanneelle Kimille merkittiin kolmosella par. Hän jakaa kilpailussa 42. sijaa tilanteessa -4.

Kyseessä oli jo toinen peräkkäisenä viikkona Kimin puttaamiseen liittyvä episodi. Hän vahingoitti suutuspäissään putteriaan Masters Tournamentin toisena päivänä, ja joutui puttaamaan kierroksen kolme viimeistä reikää puukolmosellaan.

Stewart Cink (-18) ei antanut RBC Heritagen kärjessä piiruakaan periksi, ollen edelleen viiden lyönnin karkumatkalla. Ensi kuussa 48 vuotta täyttävä Cink teki perjantaina kilpailun 36 reiän ennätyksen, ja lauantaina meni rikki myös Justin Leonardin hallussa lähes 20 vuotta ollut ja kahdella lyönnillä parantunut 54 reiän ennätys.

Cink saa finaalikierrokselle seuraa tuplasti nuoremmasta, PGA Championshipin hallitsevasta mestarista Collin Morikawasta (-13).

Eurooppalaisista Matt Wallace (-11) jakaa neljättä sijaa. Myös toinen englantilainen, Matthew Fitzpatrick (-10/T6) mahtuu kymmenen parhaan joukkoon.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (7 kpl)

    JiiKoo says:

    No jos tuolla pieteetillä väitetään pallon vielä liikkuvan, jottei sitä voinut putata reikään ilman, että olisi rikkonut toista sääntöä eli liikkuvaa palloa ei saa putata, niin sitten ilmeisesti kaikki pallot griinillä vaikka ovatkin pysähtyneen näköisiä liikkuvat ainakin atomitasolla. Selkeä tapaus, säännön mukainen 10 sekunnin odotusaika meni kirkkaasti umpeen ja siitä seurauksena yhden lyönnin rangaistus ihan oikein ja säännön mukaisesti.

    KL1 says:

    Kim ensinnäkin käytti tarpeettoman pitkän ajan (15 sekuntia) sinne reiän viereen maleksimiseen ja sen jälkeen odotti 53 (!!!) sekuntia ennen kuin pallo putosi reikään. Kukaan nelikosta ei näyttänyt tietävän tätäkään yksinkertaista sääntöä, joka on ollut samankaltainen jo vuodesta 1964 ja 10 sekunnin aikamääre siihen tuli vuonna 1984.

    Sääntö on selkeä ja hyvin yksinkertainen, kuten ilmeisesti myös nuo kaksi ammattilaisgolffariakin. Jälkimmäisten sääntötuntemus on se, mikä vaatii viilattavaa.

    Möllikkä says:

    Miksi Kucharin olisi pitänyt alkaa tuomaroimaan? Se on pelaaja, tuomarit on erikseen. Sehän vaan puolusti pelikaveria. Tämä on viihdettä. Ja lopputuloshan oli sama, löi tai ei. Par. Mitään vahinkoa ei siis käynyt vaikka odotteli putoamista.

    Bunkkeripete says:

    Harvoin näkee näin selkeää sääntörikkomusta ja siitä tehdyn jutun otsikko on ”Säännöissä jälleen viilattavaa?”…

    KL1 says:

    @Putti-Possu: Jos Kuchar välttämättä halusi auttaa pelikaveriaan, niin hän olisi olisi voinut kellottaa tuo 10 sekuntia eikä tutkia liikkuuko pallo. Pallon liikkumisellahan ei ollut kertakaikkiaan mitään tekemistä koko tapahtuman kanssa, ja Kucharin olisi todellakin pitänyt se tietää.