11.6.–18.6 - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[15][23]
KilpailuaSuomalaista

11.6.–18.6 - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[15][23]
KilpailuaSuomalaista
European Tour - Kilpagolf

Roope Kakko ja Mikko Korhonen turistiluokassa Etelä-Afrikkaan

Roope Kakko, Kaisa Ruuttila ja Mikko Korhonen ovat kaudella 2011 isojen mahdollisuuksien edessä.

Roope

Roope Kakko ja Mikko Korhonen lähtevät jo tulevana sunnuntaina Etelä-Afrikkaan, jossa he osallistuvat kahteen perättäiseen Euroopan Tourin kisaan. Kokemus ei ole kummallekaan uusi, sillä Kakko on pelannut ET:lla vuosien varrella 26 kertaa, Korhonen on päässyt mukaan yhdeksän kertaa.

”Alkukaudesta on oltava skarppina, tavoitteeksi on otettu työpaikan uusiminen (top-115 rahalistalla). Kun pelaa itsensä kilpailussa kymmenen joukkoon, pääsee aina mukaan seuraavaan kisaan”, Roope Kakko järkeilee. Etelä-Afrikassa he pääsevät pelaamaan kaksi ensimmäistä kisaa varmuudella, neljä seuraavan viikon Lähi-Idän kiertueen kisoihin kategoria ei vielä riitä.

”Mikon kanssa on menty tässä pitkän aikaa samaa matkaa. Ensin amatöörinä vuoteen 2004, sen jälkeen Challenge Tourilla. World Cupissa karsintojen kautta finaaliin eteneminen oli yksi uran huippuhetkistä. Nyt rakennellaan sitten uusia huippuja ET:lla”, Kakko jatkaa.

Roope

Challenge Touria herrat ovat kiertäneet ahkeraan. Kakko voitti amatöörinä vuonna 2004 Espoossa Volvo Finnnish Openin. Tuon jälkeen hän siirtyi ammattilaiseksi ja ehti pelata siis lähes seitsemän vuotta Tourilla. Paras sijoitus on toinen, yhteisansiotkin noin 180.000 euroa.

Kakon parhaat yksittäiset saavutukset ovat kuitenkin ET:lta. Keväällä 2009 hän oli perättäisissä kisoissa Italiassa ja Irlannissa kympin joukossa. Jälkimmäiseen espoolainen pääsi nimenomaan edellisviikon top-tenin johdosta. Irlannista Kakko kuittasi 105.000 euroa.

Mailapojakseen hän on pestannut juniorivuosistaan asti tuntemansa turkulaisen Peter Rosenbergin (hcp 1), joka siviilissä tekee ATK-töitä.

”Hieno juttu, Peter ilmoitti, että hän voi tehdä omia töitään mistä päin maailmaa tahansa. Tämä paketti toimii, kemiat pelaavat”, Kakko vakuuttaa.

Kulut kasvavat Euroopan Tourillla

Etelä-Afrikan kisojen jälkeen Kakko suuntaa Floridaan harjoittelemaan yhdessä kihlattunsa Minea Blomqvistin kanssa. Parivaljakkoa valmentaa Champions Gaten harjoituskeskuksessa USA:ssa kovassa nousussa oleva Kevin Smelz, johon Kakko törmäsi ”sattumalta”.

”Minni hänen tunnilleen ensin meni. Seurasin siinä vieressä ja pidin näkemästäni. Olen saanut paljon hyviä ajatuksia ja puhtia peliin”.

Mikko

Pitkiä matkoja Kakolla ja Korhosella on edessään Etelä-Afrikan jälkeenkin. Seuraavia pelimahdollisuuksia saattaa aueta Intiasta helmikuun puolivälissä, tämän jälkeen suurella todennäköisyydellä maaliskuun toisella puoliskolla Sisiliasta, Espanjan Aurinkorannikolta ja Marokosta. Alkuvuodesta ennen menestyksen perusteella tehtävää re-rankingia Korhonen ( 3:s) on huomattavasti edullisemmassa asemassa kuin viimeisen ET:n kortin saanut Kakko (34:s).

”Kilpailuviikko, matkat ja muut kulut caddien kanssa vievät keskimäärin 2500 ET:lla. CT oli huomattavasti huokeampi. Yhdistettynä valmennukseen ja harjoitteluun liittyvien kulujen kanssa vuosibudjetti menee reilusti päälle 50.000 euron. Tarkasti täytyy menot katsoa, kyllä lennot varataan turistiluokasta”, Kakko laskeskelee.

Edellisvuonna päätoureille tullut uusi sääntö rautamailojen (lue wedget..) urien osalta on vienyt Kakon mukaan lajia taaksepäin.

”En ole tämän uudistuksen takana. Pelaajat ja yleisö nauttivat aiemmin siitä, että ”jerkkua” tuli lyönteihin hyvinkin lyhyiltä matkoilta. Nyt peli on siltä osin varsin erilaista, tuntuma toinen”, Kakko purkaantuu.

Suomessa saatetaan pelata Challenge Touria taas tulevalla kaudella, Kakon ja Korhosen fokus on kuitenkin päätourilla.

”Hienoa jos kisa saadaan aikaan. Minulla on kuitenkin se tilanne, että mikäli samanaikaisesti ET:lla on ohjelmassa kisa johon pääsen mukaan, valinta on selkeä”, Kakko liputtaa ET:lla pelaamisen puolesta.

Kakon ja Korhosen terveystilanne on ennallaan.

”Niskavamma on arvaamaton, C5- nikama poistuu usein paikaltaan. Ympäröivät lihakset menee samantien jumiin, ja on selvää, että silloin svingataan vaan puolikkaalla teholla”, kertoo Mikko Korhonen.

Kakko on jo pitkään kärsinyt reumapohjaisesta jalkavammasta.

”Tilanne ennallaan. Kyllä sillä luistimilla sätkii, mutta juoksuaskelia ei kestä ottaa.”

Kaisa Ruuttilan Australian matka vielä kysymysmerkkinä

Naisten Euroopan Tour käynnistyy helmikuussa kolmella kisalla joista kaksi pelataan Australiassa, yksi Uudessa-Sealannissa. Koska kyseessä on Tourien välinen yhteiskisa, Euroopasta pääsee mukaan tavallista vähemmän pelaajia.

Kaisa

”Ei tiedä vielä pääsenkö mukaan. Kun LET:n ihmiset palaavat vuodenvaihteen jälkeen lomilta, pitäisi tulla jotain tietoa. Pieni tauko golfista raskaan kauden jälkeen tekee hyvää, mutta tarkoitukseni on kyllä olla valmiina menestymään heti kisojen käynnistyessä”, suunnittelee Kaisa Ruuttila. Hän voitti kauden aikana neljästi Nordea Tourilla ja kerran Espanjassa, jossa toisen kierroksen tulokseksi tuli hurja 62.

Ruuttilan ohjelmassa on tammikuun toisella puoliskolla myös pieni silmäoperaatio. Naisten Euroopan Tourilla suomalaisista pelaavat myös Minea Blomqvist, Ursula Wikström, Riikka Hakkarainen ja Jenni Kuosa.

Kakko ja Korhonen saattavat pelata Challenge Tourilla

Vaikka Roope Kakolla ja Mikko Korhosella on taskussaan kortti ET:lle, kauden kisaohjelma on vielä pitkälti auki.

”Kaikkiin ET:n kisoihin joihin pääsee, pitää alkuvaiheissa mennä. Niitä kertynee kauden mittan parikymmentä. Mahdollista on sekin, että tuntumaa täytyy pitää yllä CT:n kisoissa jos vaihtoehtona on jossain vaiheessa pitkä tauko”, Kakko laskeskelee.

Antti Ahokas on edellinen suomalaispelaaja, joka sai ET:lle kortin. Vuonna 2009 hän päätti kuitenkin kesken kauden keskittyä CT:n kisoihin.

Merkityksellistä on se, että Mikko Ilosta lukuunottamatta yksikään suomalainen ei ole kyennyt uusimaan peliesityksillään paikkaansa ykköstourille kauden päätteeksi. Yrityskertoja on kotimaisilla pelaajilla ollut yhdeksän.

Suomalaisista ovat voittoon Challenge Tourilla yltäneet Anssi Kankkonen (3x), Kalle Väinölä (2x), Toni Karjalainen (2x), Antti Ahokas (2x), Mika Piltz ja Roope Kakko.

Challenge Tourin rahalistan kautta ET:lle ovat päässeet kertaalleen Kankkonen, Väinölä, Karjalainen sekä Ahokas. Anssi Kankkonsen vuosi 1997 CT:lla on suomalaisen golfhistorian paras. Hän sijoittui rahalistalla hienosti viidenneksi voitettuaan kaksi kertaa.Karsintafinaalista paikkansa ovat lunastaneet Kankkonen (2x), Piltz (2x), Tuomas Tuovinen, sekä joulukuussa onnistuneet Kakko ja Korhonen.

Roope Kakon ja Mikko Korhosen onnistumisen mittari kaudella 2010 on käytännössä raaka. Työpaikan uusiminen (top 115) vaatii monia onnistumisia. Tilastot ovat karsintojen kautta mukaanpäässeille julmia. Pitkässä juoksussa vain reilusti alle puolet tulokkaista säilyttää korttinsa.

Teemu Tyry

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje