21.2.–28.2. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[9][10]
KilpailuaSuomalaista

21.2.–28.2. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[9][10]
KilpailuaSuomalaista
European Tour - Kilpagolf

Richard S. Johnsonille kotikisan voitto

Se on uponnut! Richard S. Johnson juhlii caddiena toimineen ystävänsä kanssa Nordea Scandinavian Mastersin voittoa. © Getty Images

Nicolas Colsaerts meinasi aiheuttaa kohua ja pahennusta ruotsalaiskatsojien joukossa, kun oli napata Nordea Scandinavian Mastersin. Kisan voitto alkoi kolmen kierroksen jälkeen näyttää siltä, että se oli pedattu Richard S. Johnsonille.

Colsaertsin takaysi oli kuitenkin turmiollinen. Vuosi sitten Suomessa pelatun Challenge Tourin kisan voittanut belgialainen teki viimeisillä viidellä reiällään kaksi bogia ja tuplabogin. Voittopyristelyt loppuivat siihen.

Richard S. Johnsonin ote sen sijaan parani viimeisen kierroksen lähestyessä loppuaan. Ruotsalainen teki viimeiselle reiälle tarvittavan birdien, ja voitti sillä. Johnson jätti toiseksi argentiinalaisen RafaEcheniquen.

Voittokamppailussa tiukasti kolmen kierroksen jälkeen kiinni olleen K.J. Choin kierros oli painajaismainen. Korealainen teki kierroksellaan vain kaksi birdietä. Bogeja syntyi kaksi, tuplabogeja yksi ja 15. reiälle korealainen teki tulosken 9. Reiän par oli viisi.

Richard S. Johnson pelaa pääasiassa PGA Touria. Kalenterissa olisi ollut vuorossa Canadian Open, mutta ruotsalainen päätti viime hetkellä osallistua kotikisaansa. Caddiekseen Johnson valitsi ravintoloitsijaystävänsä. Johnson on pelannut tällä kaudella vasta yhden kisan European Tourilla, mutta pääsee sunnuntaisen voittonsa ansiosta ET:n Race to Dubai -rahalistalla arviolta 70 parhaan joukkoon. Kannatti jättää Kanadan kisa väliin.

Johnsonista tuli samalla kauden 2010 neljäs ruotsalaisvoittaja European Tourilla. Ilari Ceder

Kolmella miehellä valttikortit käsissään Nordea Scandinavian Mastersissa

Richard S. Johnsonin juttu naurattaa caddie Anders Timellia. Toivottavasti hymy ei hyydy sunnuntaina, kun pelataan Nordea Scandinavian Mastersin voitosta.  &copy Getty Images

Richard S. Johnsonin juttu naurattaa caddie Anders Timellia. Toivottavasti hymy ei hyydy sunnuntaina, kun pelataan Nordea Scandinavian Mastersin voitosta. &copy Getty Images

Nordea Scandinavian Mastersin johtoa jakaa parivaljakko, jolle golf oli vain yksi harrastuksista. K.J. Choi harrasti nuoruudessaan painonnostoa. Ruotsalainen Richard S. Johnson pelasi käsipalloa ja tennistä. Ennen ammattimaista golfuraansa Johnson oli skeittasi ammatikseen.

Kaksikko Choi-Johnson on Bro Hofissa pelattavassa European Tourin kisassa kolmen kierroksen jälkeen yhteensä 10 alle parin. Lauantain tulostaso jäi aiempia päiviä köyhemmäksi. Lauantai oli tuulinen päivä ja parhaaksi kierrokseksi jäi Mark Brownin tulos 67.

Kolmannella sijalla on kovaan vireeseen yltynyt Louis Oosthuizen. Eteläafrikkalainen on Choista ja Johnsonista lyönnin perässä. Kahden lyönnin päässä Oosthuizenista ovat australialainen Mark Brown ja argentiinalainen Rafa Echenique.

Kisan ratkaisu alkaa vahvasti näyttää siltä, että se on Choin, Johnsonin ja Oosthuizenin käsissä. Choilla ja Johnsonilla edellisistä voitoista millä tahansa kiertueella on vierähtänyt parisen vuotta. Oosthuizenilla edellisestä voitosta ei ole viikkoakaan.

Mikko Ilonen ja Roope Kakko karsiutuivat kisasta kahden kierroksen jälkeen.

Nordea Scandinavian Masters suomalaisittain ohi

<a href=Mikko Ilonen teki perjantain kierroksellaan kolme birdietä ja neljä bogia. Ensimmäisen kierroksen tulos 4 painoi kuitenkin liikaa jatkoonpääsyn kannalta. &copy Getty Images" src="/wp-content/uploads/2010/07/10072320590266.jpg" width="460">

Mikko Ilonen teki perjantain kierroksellaan kolme birdietä ja neljä bogia. Ensimmäisen kierroksen tulos 4 painoi kuitenkin liikaa jatkoonpääsyn kannalta. &copy Getty Images

Mikko Ilonen ja Roope Kakko karsiutuivat lopulta melko selvästi Nordea Scandinavian Mastersista.

Ilonen pelasi kaksi kierrostaan Tukholman lähistöllä sijaitsevalla Bro Hofin kentällä viisi yli parin. Ilonen pelasi toisen kierroksensa yksi yli parin. Kortissa oli päivän päätteeksi neljä bogia ja kolme birdietä.

”Putteja oli aivan liikaa. Reiän ympärillä tämän cutin missasin. Uskon vahvasti, että olen oikealla tiellä tuon osasen kehittämisessä. Perjantaina oli runsaasti hyviä rautalyöntejä, kaiken kaikkiaan lyöminen oli vahvempaa kuin aikoihin. Kenttä oli erinomainen , se toimi tänäänkin selkeästi eri suunnasta tulleella tuulella. Viheriöillä on ehkä liikaakin muotoja, muuten kenttä on enemmän kuin bueno”, Ilonen luonnehti kisaa.

Roope Kakko pelasi viimeisen kierroksensa lohdullisesti kymmenen lyöntiä ensimmäistään paremmin. Yksi alle parin perjantaina pelannut Kakko teki kolme birdietä ja kaksi bogia. Ensimmäinen kierros sujui kuitenkin todella heikosti, tulos 81 painoi sen verran, ettei Kakkokaan päässyt jatkoon.

Kahden kierrosken jälkeen cut-rajaksi muodostui kaksi yli parin.

Kisaa johtaa kahden kierrosen jälkeen K.J. Choi. Eteläkorealainen on pelannut kierroksensa tuloksiin 68-67. Yhteensä yhdeksän alle parin oleva Choi johtaa lyönnillä ennen isäntämaan Richard S. Johnsonia. Kolmatta sijaa jakavat Louis Oosthuizen ja Rafa Echenique.

Kisakentille Bro Hofissa pitkän loukkaantumisen jälkeen palannut Jesper Parnevik vetäytyi kisasta pelattuaan toista kierrosta 11 reikää. Ruotsalainen oli yhteensä viisi yli parin.

Suomalaisilla ankea päivä Nordea Scandinavian Mastersissa

Mikko Ilosella oli torstaina vaikeuksia puttilinjojen löytämisessä &copy Getty Images

Mikko Ilonen pelasi Euroopan Tourin kisassa Bro Hofin Stadium Coursella tuloksen 76, neljä yli parín. Tulos oli aamupäivän pelaajista yksi heikoimmista.

”Lyöminen oli sinällään ihan hyvää, en vain saanut tulosta kasaan. 15:lla lyömäni wedge 105 metrin matkalta päätyi huonoon paikkaan. Tein siitä tuplabogeyn ja peli kääntyi väärään suuntaan”, Ilonen manaili.

Kympiltä kierroksensa aloittanut Ilonen hukkaili mahdollisuuksian viheriöillä, putteja kertyi peräti 36. Viheriöosumien määrä oli kiitettävä 15, jolla pitäisi pelata alle parín.

”Puteissa tuhlasin, useimmat missaamani menivät yläpuolelta ohi.Meillä oli aamupäivällä varsin hyvät olosuhteet, joten nyt olisi ollut kaikki mahdollisuudet tehdä kunnon tulos. Nyt menen harjoittelemaan, huomenna iltapäivällä kun lähden pelaamaan, on alitajunnassa huomattavasti tätä parempi tulos jolla pitäisi selvittää itsensä viikonlopun kiierroksille”, hän suunnitteli.

Roope Kakko aloitti oman urakkansa Bro Hofissa niin ikään mollivoittoisesti. Kakko teki kierroksellaan tuplaparin, tuplabogin, kaksi birdietä ja neljä bogia. Yhdeksän yli parin kierroksensa pelannut Kakko jakaa sijaa 153. Jatkoonpääsy vaatii isoakin ihmettä.

Kisaa johtavat torstain kierroksen jälkeen Richard Green, Louis Oosthuizen ja Dustin Johnson. Kärkijoukossa on siis viimeisimmän majorin voittanut Oosthuizen ja mahdollisuutensa major-voittoon kesäkuussä Pebble Beachissa hukannut Johnson. Kolmikko pelasi viisi alle parin.

Lyönnin päässä on nelikko, jonka joukossa on muun muassa Edoardo Molinari ja kisan paras ruotsalainen Steven Jeppesen.

Paluun kisakentille kotikisassaan tehnyt Jesper Parnevik pelasi kierroksensa kolme yli parin. Viisi bogia ja kaksi birdietä tehnyt ruotsalainen on kärsinyt pahasta lonkkaviasta viimeiset puoli vuotta. Jatkoonpääsy voi olla kovan tuskan takana, mutta ei ensimmäistä kierrosta voi missään nimessä noloksi kutsua. Parnevik pelkäsi ennen kisaa, että esiintymisestä Bro Hofissa voi ”tulla nolo”.

Teemu Tyry

Ilari Ceder

Jesper Parnevik taipuu loppuasentoon, mutta lonkka toimii vasta 15 prosentin tehoilla.  &copy Getty Images

Jesper Parnevik taipuu loppuasentoon, mutta lonkka toimii vasta 15 prosentin tehoilla. &copy Getty Images

Kahdesti ruotsalaisen European Tourin kisan voittanut Jesper Parnevik on viime kuukausina ollut otsikoissa muiden kuin golfillisten ansioiden tähden. Ruotsalainen pahoitteli, että oli esitellyt ElinNordegreninTiger Woodsille, kun golfmaailman ykkösen naiskaruselli tuli julki.

Kaikki tuo on toivottavasti takanapäin ja Parnevikin voi jälleen keskittyä enemmän golfiin. Ruotsalaista on viimeisen puolen vuoden aikana kiusannut kipeytynyt lonkka. Parnevik oli jo menossa leikkaukseen, kun eräs lääkäri ehdotti kuntoutusta leikkauksen asemesta.

”Kuntoutus etenee hitaammin kuin uskoin”, Parnevik sanoi Nordea Scandinavian Mastersin alla. Ruotsalaisen luotto omaan peliin ei ole korkeimmalla mahdollisella tasolla. Hänen mukaansa esiintymisestä Nordea Scandinavian Mastersissa voi ”tulla noloa”.

Parnevik on kisassa mukana lähinnä sen takia, että se on hänen kotikisansa. Lonkka ei edelleenkään salli täysipäivästä pelaamista. Parnevik kertoi, että lääkäreiden mukaan lonkka toimi toukokuussa ehkä 15 prosentin teholla. Viikonlopun kierroksillekin selviytyminen olisi pieni ihme.

Mikko Ilonen harjoitteli tiistain ja keskiviikon Bro Hof Slottin rangella ja pelasi yhteensä 27 reikää valmistautuakseen Nordea Skandinavia Mastersiin joka käynnistyy hänen osaltaan kello 8.30 Suomen aikaa. ”Olen pyrkinyt kuvaannollisesti karistamaan ruostetta pois suorituksistani, pääsemään takaisin tekemisen malliin. Mielestäni olen onnnistunutkin. Muuton aiheuttamien kiireiden takia en ole parhaassa lyönnissäni, mutta sellaissessa vireessä kuitenkin, että edellytykset menestystymiselle ovat olemassa”, saman kisan vuonna 2007 Arlandastadissa voittanut Ilonen muotoili. ”Tämä on upea, mittasuhteiltaan iso kenttä jossa tulee tapahtumaan hyvin paljon, varsinkin loppureiíllä. Tuuli vaikuttaa paljon ja viheriöt ovat sen myötä entistä haastavampia. Voittotulos voisi olla luokkaa kymmenen alle, mutta sekin saattaa muuttua oleellisesti”, hän veikkaili.

Edellisessä kilpailussaan Scottish Openissa Ilonen nousi päätöspäivänä jaetulle 12. sijalle.

Louis Oosthuizen tähdittää Nordea Skandinavian Mastersia

Louis Oosthuizen tuo Tukholmaan myös vaimonsa ja tyttärensä. Kuva Espanjan kisan palkintojenjaosta &copy Getty Images

Ruotsalaisjärjestäjät saivat varsinaisen lottovoiton kun St.Andrewsissa loistanut Louis Oosthuizen vahvisti tulonsa Tukholmaan. Hän oli saanut villin kortin vaikka oma kategoriakin ( voittaja Espanjassa) olisi toki kirkkaasti riittänyt. Selitys tälle lienee se, että Ooshuizen ei ollut varmistanut osanottoaaan riittävän ajoissa.

”Olen aina viihtynyt hyvin Ruotsissa ja ihmiset siellä ovat erittäin ystävällisiä. Tämänkin takia halusin lähteä heti Openin jälkeen kisaamaan”, Ooshuizen perusteli päätöstään. Edelllisen kerran major-voittaja on pelannut ET:lla seuraavana viikonloppuna vuonna 1995 jolloin John Daly osallistui Hollanin osakilpailuun.

Rickie Fowler pelaa torstaina Skandinavian Mastersissa ensimmäisessä ryhmässä &copy Getty ImagesEtelä-Afrikkalaisen kanssa yleisön ja median huomiosta kisaavat kovasti myös Rickie Fowler sekä DustinJohnson, USA:n kaksi ehkä kovinta nuorta tähteä. Johnsonille pitkä Stadium Course saattaa sopia loistavasti, Fowler osoitti St.Andrewsissa kykynsä pelaamalla surkean startin jälkeen (79) kolme viimeistä kierrosta paremmin kuin kukaan muu. Parivaljakko ei saa Tukholmasta Ryder Cupiin suorituspisteitä, mutta menestys tai jopa voitto olisi kovaa valuuttaa siinä vaiheessa kun villien korttien saajia puntaroidaan.

Robert Karlsson ja Peter Hanson ruotsalaistähtinä

Isäntämaa on saanut luonnollisesti normaalia suuremman määrän pelaajia mukaan. Henrik Stenson jättää kisan väliin, Robert Karlssonilla ja Peter Hansonilla on täten suuret odotukset niskassaan. Hanson voitti Skandinavian Mastersin 2008, Karlsson pelaa käytännössä kotikaupungissaan ja tarvitsee isoja näyttöjä päästäkseen Ryder Cupiin.

Mikko Ilonen tähtien keskellä

Mikko Ilosen uran huippuhetki osui Arlandastadin kisaan elokuussa 2007, tuolloin upea rautanelonen päätösreiällä sinetöi Skandinavian Mastersin voiton, lyönti valittiin perustellusti Tourin parhaaksi elokuussa. Bro Hofin Stadium Coursella Ilonen käynyt muutamaan otteeseen ja pelannut siellä yhdeksänreikäisiä. Häiden ja muuton johdosta Ilosen valmistautuminen ei ole ollut aivan tavanomaista. Aiempana voittajana hän pääsee tähtien joukkoon starttilistalla. Torstaina Ilonen lähtee paikallista aikaa kierrokselle jo 7.30 (8.30 Suomessa). Edeltävässä ryhmässä yleisöä villitsee Fowler, Ilosen jälkeen pelinsä käynnistää Robert Karlsson.

”Kyllä tämä kisa sytyttää, se on selvä. Olen tehnyt pieniä säätöjä puttipelin kanssa ja se on prosessi jota tulen jatkamaan kauden edetessä. Bro Hofin kenttä on varsin pitkä. Toivon että järjestäjillä on tilannetajua mukana, kenttää kannattaisi osittain lyhentää jotta pelistä tulisi näyttävämmän näköistä ja mielenkiintoisempaa myös pelaajille. Mikäli mennään ihan viimeisille tapeille, tästä voi tulla hyvin yksitoikkoista draivi ja pitkä rauta sisään tyylistä kiertämistä”, hän pohti maanantain näytöspelin yhteydessä Linna Golfissa.

Roope Kakolle Skandinavian Masters on kauden viides Euroopan Tourin kisa.Neljä aiempaa yritystä ovat jääneet kahteen kierrokseen, myös Challenge Tourilla menestys on jäänyt vaisuksi. Torstaiana hän pelaa siis päivän viimeisessä kolmikossa kello 15.30.

”Kärsivällisyyttä pitää saada lisää, palaset kohdalleen ja järkevää peliä. Kakon poika on höntyillyt useaan otteeseen. Kyllä täältä vielä noustaan, hän ennakoi kesäkuun lopulla.

Teemu Tyry

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje