PGA Tour -kauden kohokohdat – ketkä tekivät historiaa? - Golfpiste.com

6.12.–13.12. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[5][6]
KilpailuaSuomalaista

6.12.–13.12. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[5][6]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf - PGA Tour

PGA Tour -kauden kohokohdat – ketkä tekivät historiaa?

Ajankuvaa Tour Championshipistä. Kuva: Getty Images

PGA Tourin juuri päättynyt kausi muistetaan myllerryksen aikana. Pelillisesti hienoja hetkiä mahtui sekaan useampia.

Mistä PGA Tourin kausi pelillisesti muistetaan?

PGA Tour -kausi päättyi viime sunnuntaina. Seuraava sesonki alkaa jo reilun parin viikon kuluttua. Ennen tulevan kauden alkua on hyvä hetki kerrata juuri päättyneen kauden pelilliset kohokohdat. Ketkä olivat ne pelaajat, jotka kirjoittivat nimensä jopa kiertueen historiaan?

Kauden kertaus tehdään kronologisessa järjestyksessä. Nostamme esiin seitsemän ”huippuvetoa”. Näiden lisäksi tapahtui paljon muutakin esimerkiksi holareiden muodossa, mutta puhki kuluneen fraasin saattelemana, näillä mennään.

Ryder Cup

Syyskuussa 2021 Whistling Straitsissa Wisconsinissa nähtiin USA:n toimesta sellainen selkäsauna, että historiassa pitää palata vuosikymmeniä taaksepäin ennen kuin samanlainen tulee vastaan. Yhdysvaltalaiset antoivat eurooppalaisille kyytiä lukemin 19–9. Ryder Cup on päättynyt edellisen kerran kymmenen pisteen erolla viimeksi vuonna 1975, jolloin Eurooppaa edusti vielä Iso-Britannian ja Irlannin yhdistelmäjoukkue.

USA hallitsi ottelua mielin määrin heti ensimmäisestä päivästä lähtien. Joukkueen syömähampaana oli muun muassa Dustin Johnson, joka keräsi peleistään maksimipistemäärän (5). Scottie Schefflerin erinomaiseksi osoittautunut kausi alkoi juhlahumussa USA:n kanssa. Hänen vakuuttava 4/3 voitto Eurooppaa kantaneesta Jon Rahmista sunnuntain singeleissä näytti suuntaa maanmiehilleen ja oli viimeistään ensimmäinen naula eurooppalaisten arkkuun.

2000-luvulla Ryder Cupin voitto oli USA:lle vasta kolmas. Se maistui amerikkalaisille hurjasti kannustaneen kotiyleisön edessä. Vuoden päästä nähdään kantaako ylivoimainen voitto vielä Italiaan Marco Simonen golfkentälle.

Cameron Smithin 72 reiän ennätys

PGA Tourin historiassa on nähty pitkälle pakkasen puolelle menneitä nelipäiväisiä vuosien saatossa. Australialainen Cameron Smith surffasi aallonharjalla Sentry Tournament of Championsissa Hawaijilla tammikuun ensimmäisellä viikolla ja laittoi ennätyksiä uusiksi.

Kierrostulokset 65, 64, 64, 65 tarkoittivat häkellyttävää lopputulosta -34. Samaan ei ole pystynyt kukaan ennen häntä. Villillä viikollaan Smith tykitti 32 birdieä ja kolme eaglea. Bogeyyn hän sortui vain neljästi.

Kiertueen edellistä ennätystä piti hallussaan Ernie Els tuloksella -31, joka oli myös syntynyt samassa kilpailussa vuonna 2003. Elsin ennätyksen alittivat myös Jon Rahm (-33) ja Matt Jones (-32). Kisakenttä antaa mahdollisuuden koviin kierroksiin, mistä kertoo viikon tuloskeskiarvo 68,22.

Kyseinen voitto ei jäänyt Smithin kauden huipennukseksi, sillä hän voitti historiallisen 150. The Openin heinäkuussa St. Andrewsissa.

Scottie Schefflerin neljä voittoa saman kauden aikana

Mahtoiko Ryder Cupin voitto olla Scottie Schefflerille käänteentekevä matkalla Tour-voittajaksi? Häntä pidettiin hyvä tovi parhaana ei-voitottamana pelaajana PGA Tourilla. Scheffler näytti epäilijöilleen helmikuussa WM Phoenix Openissa.

Scheffler kukisti playoffissa Patrick Cantlayn kolmannella uusintareiällä ja otti uransa ensimmäisen voittonsa.

TPC Scottsdalessa pelattava kilpailu on kiertueen hullu fanikarnevaali. Tänä vuonna pelaajista Harry Higgs ja Joel Dahlmen intoutuivat tuulettamaan ilman paitojaan fanien heittäessä kaljatölkkejä 16 reiän griinille.

Kun Scheffler pääsi voiton huumaan käsiksi, hän piti seuraavat viikot vaihteen silmässä. Arnold Palmer Invitationalin ja WGC Match Playn voitot olivat esimakua tulevasta. Schefflerin hurja kevätvire jatkui vuoden ensimmäiseen majoriin Mastersiin.

Vihreä takki harteillaan Scheffler oli ehdottomasti kauden kuumin pelaaja tuossa vaiheessa. Vaikka voittoja ei tuon jälkeen enää tilille tullut, niin kolme kakkossijaa mukaan lukien U.S. Open, osoitti hänen kovan kuntonsa kestäneen koko vuoden.

Kauden päättäneessä Tour Championshipissä hän ei aivan pystynyt puolustamaan etumatkaansa, vaan sijoittui toiseksi.

Sebastian Munoz ja kaksi kertaa 60

Kolumbialainen Sebastian Munoz kirjoitti nimensä PGA Tourin historiankirjoihin toukokuussa Byron Nelsonin nimeä kantavassa kilpailussa. Kerran kiertueella voittanut kolumbialainen pelasi ensimmäisenä päivänä 60 lyönnin kierroksen. Näin hänestä tuli ensimmäinen pelaaja, joka pystyy saman kauden aikana kahteen 60 lyönnin kierrostulokseen.

Kauden ensimmäisen ”kuuskymppisen” hän pelasi marraskuussa 2021 RSM Classicissa. Näissä molemmissa kilpailuissa hän sijoittui kolmanneksi.

Tony Finaun kaksi peräkkäistä voittoa

Sympaattinen ja pelaajienkin keskuudessa suosittu Tony Finau oli liekeissä heinäkuun lopulla. Hän kairasi kaksi peräkkäistä voittoa. Suoritus on melko harvinainen sillä häntä edellinen back-to-back voittaja oli Brendon Todd kolme vuotta sitten.

Finau on kuulunut huippupelaajiin vuosien ajan. Voitot ovat siitä huolimatta kiertäneet amerikkalaista. Nyt hänellä on lukuisten top-10 sijoitusten lisäksi neljä voittoa kiertueelta.

Finau on maailmanlistalla sijalla 14.

Will Zalatoriksen ensimmäinen voitto

Vuoden 2021 Mastersissa Will Zalatoris tuli ryminällä PGA Tourin huippupelaajien joukkoon. Ensimmäistä täyttä kauttaan pelannut Zalatoris kamppaili voitosta loppuun saakka ja hävisi vain lyönnillä Hideki Matsuyamalle.

Tämän jälkeen hänen voittoaan kiertueella pidettiin vain ajan kysymyksenä. Ennen muuta majoreissa Zalatoris osoitti loistavia otteita, mutta ne eivät kantaneet ykköseksi saakka. Akilleen kantapäänä Zalatoriksella on ollut puttaaminen, varsinkin 1,2–2,4 metrin matkalta.

Pari viikkoa sitten FedEx St. Jude Championshipissä Zalatoris otti uransa – ja varmasti helpottavan – voittonsa. Hän olisi kamppaillut koko kiertueen voitosta, mutta joutui jäämään selkävaivojen vuoksi sivuun kauden päättäneestä Tour Championshipistä.

Rory McIlroy, kuningas ilman kuninkaan eleitä

PGA Tourin voittajaksi kruunattiin Rory McIlroy. Pohjois-irlantilaiselle kiertueen ykköstila oli uran kolmas. Aiemmat voitot ovat vuosilta 2016 ja 2019.

FedEx Cup käynnistyi vuonna 2007. McIlroy on ensimmäinen, joka pystyy voittamaan sen kolmesti.

Tour Championshipissä McIlroy lähti viimeiselle kierrokselle kuusi lyöntiä Scottie Scheffleriä perässä. PGA Tourin keulakuva tuli rinnalle ja lopulta ohi.

Koko kiertueen ollessa suurimmassa myllerryksessä sen elinaikanaan, juuri McIlroy on asettunut PGA Tourin suurimmaksi puolustajaksi. Vaikka McIlroy on kiertueen kuningas, hän ei ”egoile” tai käyttäydy ylimielisesti. Tyylikkään ulosantinsa vuoksi McIlroyn voitto oli parasta julkikuvaa PGA Tourille.

Tulevaisuus

LIV Golfin järisyttäessä golftannerta ennennäkemättömästi, jäi kulunut kausi viimeiseksi nykymuotoiseksi PGA Tourilla. Vastavetona saudikiertueelle PGA Tour muun muassa rukkasi kilpailuiden palkintopotteja suuremmiksi.

Seuraavasta kaudesta lähtien kiertueen huippupelaajat sitoutuvat pelaamaan 20 kilpailua, joihin kuuluvat 12 Elevated Events -kilpailua, neljä majoria ja neljä vapaavalintaista kisaa.

Cutin ulkopuolelle jääneille pelaajille taataan 5000 dollarin palkintoshekki ja heidän matkakulujaan ja muita kilpailuista aiheutuneita kustannuksia maksetaan PGA Tourin lompakosta.

Tänä vuonna 125 pelaajaa pääsi FedEx Cupin playoff-vaiheeseen. Ensi kaudella ”pleijareihin” pääsee enää 70 pelaajaa, jotka varmistavat automaattisesti pelipaikkansa seuraavalle kaudelle. Näiden ulkopuolelle jääneet pelaajat pelaavat eräänlaisen karsintasarjan, josta ei vielä tällä hetkellä ole enempää tietoa.

PGA Tourin ja LIV Golfin välisessä väännössä viimeistä sanaa ei varmasti ole vielä sanottu. Huippugolfin seuraajille riittää purtavaa jatkossakin. Maku vaihtelee herkullisesta yököttävään.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (1 kpl)

  • ZZ Top says:

    Scott schefflerillä ei ole kauhean paljoa motivaatiota mielestäni vaan jää yhden kauden komeetaksi, hän on USAn Roope Kakko. Suurin asia tänävuonna oli mielestäni roryn paluu hienolla fedex tournament voitollaan. Ensi kaudelle veikkaan hönelle vuotta mikä vetää vertoja 2014 kaudelle. Dustin johnson näytti oikeat kasvonsa kun leni rahan perässä liv tourille. Hänhän oli muistaakseni yrittänyt maksaa jopa rahaa että hänen vaimonsa poseeraisi playboylle enkä ihmettele