Paul Howard liikuttui voitostaan, joka sinetöityi neljännen kierroksen jäätyä pelaamatta. Kuva Kai Kilappa
Challenge Tour | Kilpagolf |
6.8.2017

Paul Howard Finnish Challengen sankari – 7 nostoa Vierumäen kilpailusta

Challenge Tourin pelaajien kova taso, sää, sekä Sami Välimäen vahva esitys jäivät päällimmäisinä asiointa mieleen Vierumäellä.

Seuraavassa seitsemän nostoa sunnuntaina päättyneestä Vierumäki Finnish Challengesta

Kilpailun kulku

Jokaisella kolmella päivällä oli omat sankarinsa. Avauspäivän jälkeen viisi pelaajaa johti tuloksella 67.

Janne Kaske johti avauspäivän jälkeen, lopullinen sijoitus oli 53:s Kuva: Getty Images

Historiaa tehtiin suomalaisittain, johtopaikalla olivat Janne Kaske, Kalle Samooja sekä Antti Ahokas.

Perjantaina tsekki Petr Gal kiersi Cooken tulokseen 64. Kolmannella kierroksella Charlie Ford kirjasi niinikään 64 lyöntiä.

Keskeytetyllä neljännellä kierroksella kovinta peliä esitti Ranskan Robin Sciot-Siegrist, joka oli kuusi alle yhdeksän reikää pelattuaan.

Tulostaso oli kivikova. Yhtä lukuunottamatta kaikki 67 pelaajaa olivat kolmen kierroksen jälkeen alle parin. Vierumäen Cooke Course on CT:n pelaajille leveä, etenkin kun karheikot ovat lyhyitä, eikä varsinaisia monster-väyliä ole.

Keskeytys sopi Paul Howardille

Englannin Paul Howard (68-65-66, -17) oli ennen kisaa maailmanlistalla 782 ja Road to Oman -listalla 97. Ykköstila on tällä tasolla ensimmäinen, edelliskaudella hän oli Sveitsissä toinen. Howard pääsi karsintojen kautta mukaan 2016 Open Championshipiin, jossa kuitenkin karsiutui kahden päivän jälkeen.

”Olen aivan taivaissa. Ykköstilaa on vaikea uskoa todeksi. Suomi on tämän jälkeen ehdoton suosikkimaani”, Howard puki tuntemuksiaan haastattelussa.

Ykköstilastaan hän tienasi 28 800 euroa.

Challenge Tourin taso on varsin kova

Kärkikymmenikköön nousi vain yksi pelaaja, joka oli ennen kisaa Race to Oman -listalla 80:n joukossa. Tämä kertoo varsin selvästi tason leveydestä haastajakiertueella. Yleisölle tarjottiin ensiluokkaista pallonlyömistä, vaihtelevia tilanteita tulostaululla ja kovia tuloksia.

16 kautta European Tourilla pelannut Hollannin Maarten Lafeber antoi tähän oivan vertauksen.

Matthias Schwab on yksi Challenge Tourin nousevista tähdiostä. Kuva Janne Tarmio

”Tiedän, että pystyisin edelleen pelaamaan hyvin ET:lla. Challenge Tourin taso on kuitenkin nykyään niin kova, että 15:n ensimmäisen joukkoon nouseminen rahalistalla on todella kovan työn takana.”

Suomalaismenestys hiipui kisan edetessä

Kilpailun avauspäivä oli todellista isäntämaan pelaajien ilotulitusta. Kolmen kisaa johtaneen pelaajan lisäksi kärjen tuntumassa, 1–4 lyönnin päässä oli viisi muuta suomalaista.

Toisella kierroksella ote lipesi amatööri Välimäen noustessa vakavimmaksi haastajaksi.

Sami Välimäki (11.), Nordic Leagulla pelaava Antti  Ahokas (18.) ja ET:n kisat etualalle asettava Roope Kakko (23.) olivat Vierumäellä ”lainamiehinä”.

Minea Blomqvist-Kakko ehti toimia Roopen caddienä lähes 48 reikää ennen kilpailun keskeyttämistä.Kuva Kai Kilappa.

Tapio Pulkkasen (MC) epäonnistuminen oli suurin pettymys. Saman kohtalon koki vahvaa kautta pelaava Lauri Ruuska, Jaakko Mäkitalo sekä Teemu Bakker.

Oliver Lindell (48.) selvitti vaikean alun jälkeen itsensä jatkoon. Kalle Samoojalla oli kolmannella kierroksella (-10) kaikki aseet käsissään kärkeen nousemiseksi, mutta ote kirposi.

Välimäki oli suurin onnistuja, plussamerkintä tulee myös toiselle jatkoon selvinneelle amatöörille Matias Honkalalle.

Kotimaisten pelaajien menestys oli kuitenkin kokonaisuutena pettymys. Enemmän odotettiin.

Sami Välimäki mielii ulkomaille

19-vuotiaan Välimäen esitys etenkin kahtena ensimmäisenä päivänä oli todella vahva. Kisan paras suomalainen on pelannut valtaosan kisoistaan kuluvalla kaudella ulkomailla. Vierumäen jälkeen hän pelaa kaksi Nordic Leaguen kisaa, joista jälkimmäinen käydään Kulloossa.

Team Välimäellä oli kisan jälkeen syytä tyytyväisyyteen. Vasemmalla lajivalmentaja Timo Karvinen, fysiikkavalmentaja Pasi Keskumäki, Sami Välimäki, sekä vanhemmat Outi ja Kimmo Välimäki.

ET:n karsinnat käynnistyvät hänen osaltaan lokakuun alussa Italiassa.

Tämän nuorukaisen otteita kannattaa seurata myös livenä jos mahdollisuus tulee. Kehityskäyrä on jo pitkään kulkenut hyvään suuntaan, eikä päätä huimaa silloin, kun kilpailujen voitoista aletaan pelata.

Kenttä saatiin pelattavaan kuntoon

Vierumäen Cooke Coursen kuntoon saattamiseksi on molempina kisavuosina jouduttu tekemään kovasti ylimääräistä työtä. Viimeisten viikkojen aikana sen kunto parani hämmästyttävällä tavalla.

Ricardo Gonzalez oli kilpailun kokenein Euroopan Tourin pelaaja. Ansiolistalla on neljä ykköstilaa pääkiertueelta ja 419 kilpailua. Kuva Tomi Natri

Väylillä jouduttiin edelleen käyttämään pallon paikan parannusoikeutta mailanmitalla. Nopeiksi jyrätyt viheriöt saivat pelaajilta aiheellisesti kehuja. 2–3 viheriöitä oli edelleen keskenkuntoisia.

Vierumäelle on palkattu uudeksi kenttämestariksi vuoden 2019 loppuun ulottuvalla sopimuksella skotti Alan Strachan. Vastikään työnsä aloittaneella Strachanilla ja hänen tiimillään riittää Cooke- ja Classic-kentillä runsaasti haasteita. Cooken viheriöiden puutteellinen vedenläpäisykyky on näistä listalla ensimmäisten joukossa.

Yleisö löysi tiensä Vierumäelle

Huonoista sääennusteista ja toteutuneista keleistä huolimatta yleisöä Vierumäki Finnish Challengessa oli ilahduttavan paljon ja luonnollisesti valtaosa kulki suomalaisryhmien perässä. Vaikka päivitttäinen katsojamäärä oli 500:n ja 1000:n välissä, kehitystä edellisvuoteen oli melkoisesti.

Kilpailun talous plussan puolella

Kisan promoottori Jan Ruoho kiitteli kilpailun jälkeen henkilökuntaansa sekä vapaaehtoisia. Ruoho kertoi kisan jälkeen, että edellisvuoden tapaan myös päättynyt kisa menee taloudellisesti plussan puolelle.

Jan Ruoho ja Kalle Samooja ovat isoissa rooleissa myös 2018 Vierumäki Finnish Challengessa. Vuonna 2019 tavoite on askelta korkeammalla. Kuva Tomi Natri.

Vierumäki havittelee kisan kasvattamista European Tourin osaksi vuodelle 2019. Tästä aiheesta lisää Golfpisteen artikkelissa maanantaina.

Teksti: Teemu Tyry

Kommentit

Oma kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.