Paljon pelissä, mutta kortit vähissä – suomalaisilla tiukat paikat Challenge Tourilla - Golfpiste.com

28.6.–5.7. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[15][27]
KilpailuaSuomalaista

28.6.–5.7. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[15][27]
KilpailuaSuomalaista
Challenge Tour - Kilpagolf

Paljon pelissä, mutta kortit vähissä – suomalaisilla tiukat paikat Challenge Tourilla

Roope Kakko säästi yhden jäljellä olevista villeistä korteistaan päästyään ranking-sijoituksensa avulla Belgian turnaukseen.

Kotimaan CT-pelaajat ovat esittäneet ajoittain hyviä otteita haastajakiertueella. Pelimahdollisuudet loppukauden tärkeissä kisoissa ovat kuitenkin vaarassa jäädä niukaksi.

Suomalaisilla Challenge Tour -pelaajilla on sujunut tänä vuonna huomattavasti viime kautta paremmin. Mikäli tämän hetken ranking-sijoitukset jäisivät finaalikisan jälkeen voimaan, kaikki kolme saisivat ensi kaudeksi hyvän kategorian golfin eurooppalaiselle haastajakiertueelle.

Monta mutkaa on kuitenkin vielä matkassa, ennen kuin kuluva kausi on päätöksessä. Suomalaisten tilanteen on tehnyt hankalaksi jäljellä olevien villien korttien vähäinen määrä. Se, miksi heidän kilpailemisensa on ollut pääsääntöisesti villien korttien varassa, johtuu edellisen kauden vaatimattomasta kategoriasta.

Antti Ahokas, Roope Kakko ja Oliver Lindell sijoittuivat kauden 2018 rankingissa top 70:n ulkopuolelle saaden kategorian 15. Yksistään sillä ei olisi tähän kauteen irronnut kuin pari kolme paikkaa CT:n kisoihin.

Pelastuksena on ollut kiertueen villi kortti -järjestelmä. Suomen Golfliiton ja kotimaan CT-kilpailun promoottorin, Vierumäen, keskinäisellä pääyhteistyökumppanitason sopimuksella SGL hallinnoi 48:ää korttia. Yhdelle pelaajalle voidaan myöntää kauden aikana enintään kahdeksan villiä korttia.

Kakko ja Lindell ovat rankingissa peräkkäisillä sijoilla 45–46. Kun Ahokaskin löytyy pistetilastossa sijalta 62, voidaan suomalaisten todeta hyödyntäneen osallistumisensa kauden kisoihin mukavasti. Toki kaikki haluaisivat yltää pistetilastossa ET-kortin mahdollistamaan top 15 -sijoitukseen tai ainakin 45:n joukkoon, millä tarjoutuisi suora pääsy marraskuussa pelattavaan ET:n karsintafinaaliin.

Mutta helpommin sanottu kuin tehty. Kakolla on jäljellä enää kolme ja Ahokkaalla kaksi villiä korttia loppukauden kisoihin. Lindell puolestaan on jo käyttänyt kaikki kahdeksan korttiaan, joten hänen kilpailunsa CT:llä on kauden 2019 osalta pelattu, mikäli johonkin tai joihinkin turnauksiin ei irtoa kiertueen kutsua.

Tällä viikolla pelattavaan Belgiaan turnaukseen suomalaisista osallistuvat Roope Kakko ja ilman CT-kategoriaa oleva Peter Erofejeff. Kakon oli alun perin tarkoitus käyttää yksi villeistä korteistaan KPMG Trophyssä, mutta hän sai kilpailuun kutsun.

Tässä tapauksessa Kakon eduksi näyttäisi koituneen rankingin top 45 -sijoitus, jota hän pitää täpärästi hallussaan.

”Ilmeisesti tässä vaiheessa kautta on jo viisi pelipaikkaa aina tarjolla pelaajille 45:n joukossa, joilla ei muuten ole paikkaa kisaan. Sillä kategorialla ollaan tällä viikolla mukana”, Kakko sanoi GoGolfin uutisessa maanantaina.

Oliver Lindellillä syyhyää kädet päästä tositoimiin, mutta hänelle ei toistaiseksi ole tiedossa paikkoja syksyn CT-kisoihin. Kuva: Antero Lindell

Ensimmäisenä top 45:n ulkopuolella oleva Lindell ei harmikseen pysty hyödyntämään tätäkään mahdollisuutta. Porvoolaisella on muutenkin ollut hieman huonoa onnea, sillä hän on jäänyt tällä kaudella kolmesti lyönnin päähän top 10 -sijoituksesta. Tällä on iso merkitys heikommalla kategorialla tai villien korttien varassa oleville pelaajille, sillä kymmenen joukkoon yltäminen avaa aina automaattisen paikan seuraavaan kilpailuun.

Kutsun Belgiaan saaneella Kakolla on edelleen kolme villiä korttia käytettävänään tuleviin kisoihin. Hän on ilmoittanut käyttävänsä – mikäli siis ei saa ”top 45 -kutsuja” – korteista kaksi Portugalin ja Irlannin turnauksiin. Jos Kakko saa kutsun kahteen Kiinassa lokakuussa pelattavaan kilpailuun, hän jättää niiden edessä kalenterissa olevan Irish Challengen väliin.

Ahokas sen sijaan aikoo käyttää kaksi jäljellä olevaa korttiaan ensi kuussa pelattavissa Portugalin ja Ranskan turnauksissa.

Challenge Tourilla on jäljellä tällä kaudella vielä kahdeksan kilpailua sekä rankingin 45 parhaalle tarkoitettu finaaliturnaus. Minimitavoitteena kaikilla lienee pysyminen pistetilastossa 70:n joukossa, jolla saisi ensi kaudeksi kattavan kategorian 10.

Edellä mainitusta tilanteesta johtuen niissä kilpailuissa mihin paikka aukeaa, olisi oltava terävänä, sillä kaikki jaossa olevat pisteet syksyn kilpailuissa ovat kuumaa valuuttaa.

Pysyminen top 70:ssä olisi ensi vuoden pelinäkymien ohella arvokas myös siksi, että se avaisi suoran pääsyn Euroopan kiertueen karsintojen kakkosvaiheeseen. Viime vuonna sija 70 irtosi 28 762 pisteellä, joten Kakolla (21 723), Lindellillä (21 636) ja Ahokkaalla (13 984) olisi vielä tarvetta pistepussin kartuttamiselle.

Yhdellä suomalaisella on jo tiedossa hyvä kategoria haastajakiertueelle ensi vuodeksi; Sami Välimäki otti viime viikonvaihteessa kauden kolmannen voittonsa Saksan Pro Golf Tourilla ja sinetöi näin ensimmäisellä ammattilaiskaudellaan nousunsa Challenge Tourille.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje