23.4.–30.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[14][27]
KilpailuaSuomalaista

23.4.–30.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[14][27]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf - LPGA Tour

Naisten huippugolf on päässyt liian helpolla, mutta vaikeat kysymykset ovat pian edessä

Viekö Mollie Marcoux Samaan LPGA Tourin LIV-neuvotteluihin? Kuva Getty Images

Naisten pääkiertueet suhtautuvat mahdolliseen LIV-yhteistyöhön toistaiseksi uteliaisuudella.

Jos asiaa ei erikseen tiedä, Saudi Aramco kuulostaa jälleen yhdeltä sijoitusyhtiöltä tai logistiikkafirmalta. Kenties globaalilta monialakonsernilta.

Saudi Aramco ei ole mikään näistä. Se on öljy-yhtiö – ja maailman ylivoimaisesti suurin sellainen. Vuonna 2021 Saudi Aramco tuotti päivässä enemmän öljyä kuin maailman neljä seuraavaksi suurinta yhtiötä, brasilialainen Petrobras, kiinalainen PetroChina, brittiläinen BP ja yhdysvaltalainen Chevron, yhteensä.

Kun mukaan lasketaan niin sanotut scope 3 -päästöt, eli tuotteiden – Saudi Aramcon tapauksessa öljyjalosteiden – loppukäytöstä syntyvät päästöt, yhtiön hiilijalanjälki on maailman suurin. Uutistoimisto Bloombergin arvion mukaan jopa neljä prosenttia maailman hiilidioksidipäästöistä johtuu Saudi Aramcon toiminnasta ja sen tuotteiden loppukäytöstä.

Jättimäinen öljy-yhtiö ei ole tämän päivän sponsorimarkkinoilla varsinainen brändin kiillottaja. Mutta rahaa öljy-yhtiöillä edelleen on, ja se on joka suuntaan kelvannut. Mustan kullan miljoonille on kumartanut myös golf.

Saudi Aramco on Ladies European Tourin suurimpia yhteistyökumppaneita, kauden 2022 kalenterissa yhteensä kuuden osakilpailun nimisponsori. Aramco-kilpailut, joissa kussakin on jaossa miljoonan dollarin palkintopotti, kuuluvat kiertueen suurimpien joukkoon.

LIV Golfin odotetaan ulottavan pian lonkeronsa naisten huippugolfiin.

Saudi Aramco on ollut yksi kiertueen pelastajista. Muutama vuosi sitten kuihtuva LET oli pahoissa vaikeuksissa ja tarvitsi selvitäkseen muun muassa LPGA Tourin ja miesten silloisen European Tourin, nykyisen DP World Tourin, tukea. Yritysmaailmasta ykköstukijaksi riensi Saudi Aramco.

Kaupallisen sponsorin sijaan kyseessä on kuitenkin jättimäinen valtionyhtiö. Saudi-Arabian valtio omistaa 98,5 prosenttia Saudi Aramcosta. Öljymahti käyttää miljardejaan ihmisoikeuksia räikeästi rikkovan maansa julkikuvan kiillottamiseen, eikä LET-yhteistyö tee tästä poikkeusta. LET:tä on Aramco-yhteistyöstä kyllä kritisoitu, mutta miesten huippugolfin rakenteita myllertäneen LIV Golf -kiertueen kohtaamaan vastarintaan verrattuna LET on päässyt helpolla.

Kritiikin on tylsistyttänyt se, että Aramco-turnaukset ovat vain osa LET:n kilpailukalenteria, ei koko kiertueen olemassaolon uhka. Salonkikelpoista kumppania se ei Saudi Aramcosta silti tee, mutta LET:lle Aramco on yhteistyötahoksi kelvannut.

Peruskuvio sekä Aramco-kisojen että LIV Golf -kiertueen takana on kuitenkin sama: LIVin takana on Saudi-Arabian valtion sijoitusyhtiö, Aramcon takana valtio-omisteinen öljy-yhtiö. Merkittävänä erona on puolestaan se, että LIV on tullut huippugolfin kartalle aggressiivisella, suhteita ja rakenteita rikkovalla tyylillä, keinoja kaihtamatta. Aramco on sentään kunnioittanut golfin jo olemassa olevia rakenteita ja raivannut elintilaa yhteistyön kautta valloittamisen sijaan.

Näin on ainakin toistaiseksi ollut, mutta muutos kolkuttelee jo ovella. LIV Golfin odotetaan ulottavan pian lonkeronsa naisten huippugolfiin, eivätkä Yhdysvaltain ja Euroopan pääkiertueet, LPGA Tour ja LET, ole ainakaan toppuutelleet sen aikeita. LIV:in nokkamies Greg Normanin mukaan näin myös tulee varmuudella tapahtumaan.

Anna Nordqvistin peliasuja koristavat jo Aramcon ja Golf Saudin logot. Kuva Getty Images

LPGA:n komissaari Mollie Marcoux Samaan totesi äskettäin olevansa valmis neuvottelupöytään ja puntaroimaan kaikkia vaihtoehtoja. Kiertueen johtajana hän koki sen jopa velvollisuudekseen. Näin siis naisten ylivoimaisen ykköskiertueen ja naisten huippu-urheilun elinvoimaisimpiin kuuluvan ammattilaissarjan johtaja. Melkein kuin valkoista lippua heilutellen ja punaista mattoa levitellen.

Euroopan kollega, Ladies European Tourin johtaja Alexandra Armas, on Aramco-yhteistyön puitteissa jo samoissa neuvottelupöydissä saudien kanssa. Tammikuussa 2020 tehtävässään aloittaneen espanjalaisen saudimyönteisyys on astetta helpompi ymmärtää. Armasin tärkein, ja lähes ainoa, tehtävä hänen aloittaessaan tehtävässään oli pelastaa syviin vaikeuksiin ajautuneen Ladies European Tourin talous.

Sen hän LPGA Tourin ja Saudi Aramcon avulla myös teki, mutta ihmisoikeuskysymyksiä hänellä ei ollut pelastusoperaation melskeissä aikaa, kenties ei haluakaan, pohtia. Eikä hänellä ole siihen vieläkään varaa. Vaikka LET:n asema on selvästi vakaampi kuin vielä Armasin aloittaessa, kiertue on taloudellisesti huomattavan riippuvainen Aramco-yhteistyöstä. Armas on jo ilmoittanut, että LET on valmis neuvottelupöytään myös LIV:in kanssa.

Naisten huippukiertueiden neuvotteluhalukkuus tuntuu hämmentävältä, kun tiedetään, miten räikeästi Saudi-Arabia on polkenut nimenomaisesti naisten oikeuksia. Aramcon toistelemat ja LIVinkin jo käyttöönottama myyntipuheet siitä, että ne ovat tasa-arvon asialla, ovat suorastaan absurdeja. Lajia tukemalla Saudi-Arabia, olemattoman golfkulttuurin maa, pääsee paistattelemaan niin miesten kuin naistenkin huippugolfin parrasvaloissa. Valtiossa itsessään tasa-arvotyö tarkoittaa kosmeettisesti sitä, että naisillekin annetaan lupa ajaa autoa.

Dottie Pepper ei katso kehitystä hyvällä. Hän vaatii LPGA Touria vetäytymään.

Kiertueiden näkökulma tasa-arvokysymykseen taas on taloudellinen ja itseensä käpertyvä. Saudi-yhteistyö tarkoittaa, että huippugolfissa päästään lähemmäs palkkatasa-arvoa, vaikka tasaveroisuuteen on vielä valtava matka. Naisten palkkiotason nousu on ollut usein seurausta siitä, että miesten palkkiot ovat ensin nousseet.

LIV Golf on ollut LPGA Tourilla tällä kaudella kuuma puheenaihe, ja Golf Saudi -logot koristavat jo usean naispelaajan kisa-asuja. Kentällä ja klubeilla keskustellaan jatkuvasti sekä miesten LIV-kiertueesta että LIVin mahdollisista ulottuvuuksista naisten huippugolfiin.

”Kaikilla on oma mielipiteensä siitä, mitä miesten puolella tapahtuu, mutta kun katse kääntyy meihin, mahdollisuuksille on hyvin vaikea sanoa ei”, kuvailee LPGA Tourilla pelaava meksikolainen Maria Fassi.

Konkari Cristie Kerr arvioi jopa, että koko LPGA Tourin olemassaolo on uhattuna, mikäli pelaajille tarjoutuisi uusi käänteentekevä ansaintamahdollisuus.

CBS:n arvostettuna golfkommentaattorina tunnettu Dottie Pepper ei katso kehitystä hyvällä. Hän vaatii LPGA Touria vetäytymään.

”Olisi valtava virhe edes harkita, saati sitten suostua tapaamiseen ryhmän kanssa, joka pitää naisia niin inhimillisesti vähäarvoisina”, Pepper lataa.

“Entä jos emme kysyisikään paljonko golf voi minulle tuottaa, vaan että miten voin maksaa takaisin sen, minkä golf on minulle antanut? Tiedän, etten itse voi koskaan maksaa golfille kaikkea takaisin”, kaksi major-turnausta ja yhteensä 17 LPGA-titteliä voittanut Pepper sanoo.

Miesten LIV Golf -kiertuetta hän pitää sieluttomana näytösgolfina.

”Paljonko on tarpeeksi?” Pepper kysyy. ”Mitä merkitsevät arvokkuus, rehellisyys, perinteet ja ansaittu paikka lajin historiassa?”

Näihin kysymyksiin myös naisten huippugolfissa joudutaan pian vastaamaan.

Lue seuraavaksi: Saudirahaa lisää LET:lle – Aramco Team Series -kisat pelataan New Yorkissa, Lontoossa ja Singaporessa

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (4 kpl)

    Klubipelaaja says:

    Tämänkaltaisten artikkeleiden julkaiseminen on kovin erikoista. Maailmassa on 21 maata, jotka ovat Suomen kaltaisia demokraattisia maita. Tämän lisäksi on 53 maata, jotka ovat jonkin kriteerin perusteella ”vähemmän” demokraattisia kuin mm. Suomi, mutta silti demokraattisia. Loput maailman maat on sitten jotain muuta. Kuitenkin kansalaisen luottamus omaan hallintoonsa on useissa noissa muissa maissa selkeästi korkeampi kuin ns. demokraattisissa maissa. Se, että joissain maissa asiat on toisin kuin meillä ja meidän mielestämme huonommin, ei siis välttämättä ole noissa maissa asuvien mielestä samoin.

    Samaan aikaan, meidän kaltaisissa maissa, joissa voidaan tehdä itsenäisiä valintoja, paheksutaan niitä, jotka tekevät noita omia valintojaan. Ja tarttuvat mahdollisuuksiin.

    Moni asia on maailmassa, ja myös ns. demokraattisissa maissa muuttunut viimeisen muutaman kymmenen vuoden aikana. Miksi golf olisi tästä poikkeus ?

    Chip Greenside says:

    Meidänkö pitäisi nyt siis antaa periksi näille mm. itsevaltiuteen ja tyranniaan pyrkivien maiden pyrkimyksille, kun joidenkin niiden omat kansalaisetkaan eivät ymmärrä mitä on demokratia ja vapaus.

    Klubipelaaja says:

    Millä tavoin me olemme antamassa periksi näiden maiden pyrkimyksille ? Kyseessä on muutamien yksilöiden henkilökohtainen ratkaisu pyrkiä hyötymään tilanteesta.

    Vielä isompi joukko pyrkii hyötymään noiden maiden pyrkimyksistä tankkaamalla autoonsa polttoainetta kyselemättä mistä käytetty raakaöljy on peräisin. Tai ostamalla elintarvikkeita, joita on tuotettu maissa joiden käsitys demokratiasta poikkeaa meidän tavastamme. Tai lomailee noissa maissa. Jne. Ilman suurempia tunnon tuskia.

    Useita muita urheilulajeja, esimerkiksi jalkapalloa sponsoroi ko. maissa toimivat yhtiöt. Pelejä katsotaan ilman suurempia tunnontuskia.

    On myös melkoisen ylenkatsovaa väittää etteivät noiden maiden kansalaiset ymmärrä mitä on demokratia ja vapaus. Heillä voi olla täysin eri käsitys mitä noilla sanoilla tarkoitetaan. Jopa noissa ns. demokraattisissa maissa näillä tarkoitetaan osin eri asioita.

    oka says:

    Yleisesti olisi hyvä jos ns ammattilehdistö suhtautuisi lajin ulkopuolisiin asioihin kuten politiikkaan ja vastaaviin objektiivisesti jättäen tulkinnan lukijalle.

    Tämä on monimutkainen aihe ja mielipiteitä suuntaan jos toiseen kuten jo pelaajien jakautumisesta todetaan.
    Ihmisoikeuksien parantamisen keinoista voi myös olla montaa mieltä, autammmeko Saudien naisien oilkeuksia eristämällä keppimenetelmällä heitä lisää katkaisemalla kaikki, vai porkkanalla näyttämällä esimerkkiä ja pikkuhiljaa totuttamalla naiset myös urheiluun ja samoihin oikeuksiin.