25.6.–2.7. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[14][24]
KilpailuaSuomalaista

25.6.–2.7. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[14][24]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf - LPGA Tour

Na Yeon Choi US Openin sankari

Na Yeon Choi ratkaisi kauden kolmannen majorin voiton itselleen jo kolmannella kierroksella © Getty Images

Na Yeon Choi piti vaivatta johtopaikkansa Blackwolf Run-kentällä Wisconsinissa. Kierroksen alkaessa eroa Amy Yangiin oli kuusi lyöntiä, päivän päätteeksi neljä. Vaikein vaihe tuli kympillä, par-viitosella jossa Choi teki kahdeksikon. Ero kapeni hetkeksi kahteen lyöntiin jonka hän kasvatti heti seuraavalla kolmeen.

Kisan jälkeen korealaiset juhlivat joukolla Choin ykköstilaa shampanjalla. Mukana oli myös Se Ri Pak, ensimmäinen Korean supertähdistä ja US Openin vuoden 1998 voittaja.

”Oli todella uskomatonta olla hänen kanssaan juhlimassa tätä. Se Ri Pakin esimerkki innosti minut ja monet muut vuonna 1998 harrastamaan golfia”, Na Yeon Choi kertoi juhlahumun keskellä.

Kärkikuusikkoon mahtuivat lisäksi Ilhee Lee Koreasta, Saksan Sandra Gal, Kiinan Shanshan Feng sekä Italian Giulia Sergas.

USA:n paras, Paula Creamer oli seitsemäs, kahden kierroksen jälkeen johtanut Suzann Pettersen yhdeksäs. Maailmanlistan ykkösen Yani Tsengin tuskainen taaperrus jatkui myös sunnuntaina. Hän oli lopulta 50:s, eroa Choihin oli 21 lyöntiä, joten Tsengiä jo pitkään vaivannut alavire on varsin syvä.

Korea ykkönen major-voittojen määrässä

Choin ykköstila oli korealaisille jo 12:s 2000-luvulla. Samalla Korea nousi tällä listalla ykköseki ohi USA:n. Menestystä on Koreaan luvassa jatkossakin, sillä maasta jalostuu jatkuvasti uusia kovasti työtä tekeviä tähtiä LPGA Tourille. Listan kolmosen Ruotsin ja nelosen, Australian menestys on ollut yhden tähden ( Annika Sörenstamin & Karrie Webbin) varassa.

Majoreita on pelattu vuosina 2000-2012 yhteensä 50, British Open otettiin LPGA Tourin majoriksi vasta 2001. Aasiaan on mennyt yhteensä 18 majoria, Eurooppaan 12, USA:han 11.

Evian Masters pelataan majorina ensimmmäistä kertaa heinäkuusssa, British Open on kisaohjelmassa olympialaisten johdosta vasta syyskuussa, joten majoreita on nykyään viisi.

Major-voittajat maittain 2000-2012

Korea 12

USA 11

Ruotsi 9

Australia 6

Taiwan 5

Meksiko 3

Englanti 1

Kiina 1

Skotlanti1

Norja 1

Teemu Tyry

Aasialaiset pelaajat ovat nousseet tasaisen varmasti kohti kärkeä naisten U.S. Openissä Blackwolf Runin kentällä Kohlerissa, Wisconsinissa. Etelä-Korean Na Yeon Choi johtaa, maannainen Amy Yang on kakkosena ja Japanin Mika Miyazato kolmantena yhdessä USA:n teinisensaation Lexi Thompsonin ja Saksan Sandra Galin kanssa.

LPGA Tourilla viisi kertaa voittanut Na Yeon Choi taikoi lauantaina huikean kierroksen vaikeissa olosuhteissa. Tulos oli 65 (-7) ja sillä hän rynnisti selkeään johtoon. Ainoastaan viisi pelaaja pääsi lauantaina alle parin.

Kärkiparina lauantain kierrokselle lähteneet Suzann Pettersen ja Michelle Wie kirjauttivat molemmat 78 lyöntiä.

”Olen huomenna varmasti hermostunut, mutta en usko kadottavani tämän päivän fiilistä. Luotan omaan peliini ja nyt on hyvä mahdollisuus voittaa”, totesi 24-vuotias Na Yeon Choi urakkansa jälkeen ja lisäsi vielä, että perusta hyvälle kierrokselle luotiin onnistuneessa lämmittelyssä.

”Toivottavasti lämmittely onnistuu sunnuntainakin ja lähdemme caddieni kanssa kentälle pitämään hauskaa”, toivoi Choi.

MIkäli Choi pitää pintansa, hänestä tulee jo viides korealaispelaaja, joka yltää U.S. Openin ykköseksi kahdeksan vuoden aikana. Lisäksi korealaisten ensimmäinen supertähti Se Ri Pak oli 1998 samalla Blackwolf Run-kentällä paras U.S. Openissa.

USA:ssa kotirintaman menestyspaineet kasautuvat 17-vuotiaan Lexi Thompsonin ja kokeneen Paula Creamerin harteille. Heillä on kuitenkin kova takaa-ajo edessä: Thompson on seitsemän ja Creamer yhdeksän lyöntiä Choita perässä. Kärkikymmenikössä on muitakin amerikkalaisia, mutta odotukset kohdistuvat näihin kahteen naiseen.

”En lähde viimeiseen päivään taka-ajo mielessä vaan keskityn omaan peliini”, totesi Thompson realistisena.

Mikäli 17-vuotias Thompson nousisi voittoon, hänestä tulisi samalla kaikkien aikojen nuorin major-voittaja miehet mukaanlukien. Voimassaoleva ennätys on British Openista 1800-luvulta ja Tom Morris Jr:n nimissä.

Yani Tsengin peli tuuliajolla

Yani

Yani Tsengin golftaivaalla on ollut hyvin tummia pilviä jo pidemmän aikaa &copy Getty Images

Maailmanlistan ykkönen Yani Tseng on ollut viimeisten viikkojen aikana kuin varjo normaalitasostaan. Kauden neljästä ensimmäisestä kisasta kolme voittanut Tseng on pelannut kolme perättäistä kisaa sijoittumatta kymmenen joukkoon. Nyt tulee neljäs, sillä eroa Choihin on 16 lyöntiä.

”Hyvän alkuasennon saavuttaminen on vaikeaa, sain vasta kolmannen kierroksen jälkipuoliskolla siihen otetta”, Tseng tuskaili.

Hänen asemansa maailmanlistan kärjessä on vielä selkeä, rahalistalla ote on kirpoamassa, molemmilta puolilta menee kilpasiskoja ohi, jollei tahti pian muutu.

Jari Jokinen

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje