[11][15]

Mikko Ilonen neljäntenä Portugal Mastersissa

Mikko Ilonen pelaa sunnuntaina kolmanneksi viimeisessä ryhmässä yhdessä John Parryn kanssa © Getty Images

Mikko

Mikko Ilonen (65-68-69) on ennen viimeistä kierrosta neljä lyöntiä kisaa johtavaa Pablo Martinia jäljessä ja omaa kaikki mahdollisuudet kisan voittoon. Kolmantena päivänä Ilonen sai loistavan alun kierrokselleen, viidennen reiän eaglen jälkeen hän oli neljä alle parin ja jakamassa kärkisijaa.

Kylmä suihku tuli kahdeksannella jossa Ilonen otti kolme puttia noin metrin matkalta tehden tuplabogeyn. Birdiet sisääntulon reiíllä 11 ja 12 nostivat suomalaisen jaetulle kakkostilalle. Viimeisillä reiíllä Ilosen avaukset eivät osuneet väyliin, odotetut birdiet jäivät tekemättä. Päätösväylällä Ilonen eteni karheikossa oikeaa puolta pitkin, par-putti kierähti ja tulokseksi tuli 69 joka oli kuitenkin paras kahdessa viimeisessä ryhmässä. Ilosen pari Maarten Lafeber pelasi 72.

”Kolmas päivä meni mainiosti, löin enemmän hyviä lyöntejä kuin kahdella ensimmäisellä yhteensä.Asetelma sunnuntaille on kiehtova. Tarvitsen nopean startin saadakseni Pablo Martinin kiinni. Hän on se mies jota jahdataan, oikealta ja vasemmalta tulee pelaajia jotka tekevät alhaisia tuloksia, joten siinä on espanjalaisella haastetta”, Ilonen ennustaa. Edellisvuonna Ilonen pelasi sunnuntaina tuloksen 64, nyt samanlainen toisi todennäköisesti voiton.

Ilonen (-14) jakaa neljättä sijaa yhdessä Thomas Aikenin kanssa. Kisan johtoon siirtyi Espanjan Pablo Martin (-18) jolla oli mahtava puttipäivä. Martinin kierrostulos oli 63. Päivän kovimman nousun teki Tanskan Jeppe Huldahl (-15)tuloksellaan 61. Hän kirittää sunnuntaina Martinia, Englannin Oliver Wilson (-15) on niinikään kolmen lyönnin päässä. Ilonen saa parikseen sunnuntain kierrokselle viimeisten viikkojen aikana kovassa vireessä olleen John Parryn.

Pablo Martinilla aiempaa menestystä Portugalista

Pablo24-vuotias Martin omaa ”recordit” joita vain harvalla vastaavan ikäisellä on. 15-vuotiaana hän voitti 18-kesäisten British Boys-kisan. Kaksi vuotta myöhemmin Martin johti , edelleen amatöörinä Euroopan Tourin kisaa Kanarialla 54 reiän jälkeen, lopullinen sijoitus oli 22:s. Keväällä 2007 Martin voitti kautta aikojen ensimmäisenä amatöörinä ET:n kisan, Portueguese Openin. Tuon jälkeen esitykset ovat olleet mm.svingimuutosten johdosta varsin hataria. Kyky voittaa on tallella, sillä joulukuussa 2009 Martin voitti ET:n kisan Etelä-Afrikassa.

Johtopaikka Vilamourassa on silti erittäin yllättävä, tämän kalenterivuoden aikana Martin ei ole ollut yhdessäkään kisassaan 20:n ensimmäisen joukossa. Menestys Oceanico Victoria Golf Coursella on perustunut pitkälti loistavaan lähipeliin. Viheriöosumia hänellä (39,13-13-13) on kahdeksan vähemmän kuin esimerkiksi Mikko ILosella ( 47 , 15-17-15). Martin säkitteli varsinkin lauantaina kasapäin pitkiä putteja reiän pohjalle.

Aiheellinen kysymys onkin, voiko tämä iloltulitus jatkua läpii sunnuntain? Jos viheriöosumia on ”vain” 13 kierrosta kohden, on yhteisscore 18 alle satumainen tulos. Putteja Martinille on laskettu 78, Iloselle 89. Veikkaukseni on, että Martin saa tehdä vielä ison työn kunnes uran kolmas ET:n voitto on plakkarissa.

Jeppe Huldahl sekä Oliver Wilson kysymysmerkkeinä

Oliver

Tanskan Jeppe Huldahl on ollut Martiniakin hurjemmassa iskussa viheriöillä. Lauantaina hän teki 12 birdietä, sai yhteistuloksekseen 61 ja nousi häntäpäästä kärkiryhmään. Putteja on kolmen kierroksen jälkeen vain 80. Huldahl on osoittanut voittamisen kykynsä myös ET:lla, Walesin avoimissa 2009 hän yllätti kaikki asiantuntija Twenty Ten- kentällä. Menestys on karttanut tanskalaistakin vuonna 2010, ainoa top-ten sijoitus on Intian kisasta helmikuulta. Kärkipari voi olla Portugal Mastersissa hyvin haavoittuva.

Oliver Wilson on jakamassa kakkostilaa joka on hänelle turhankin tuttu. Vuonna 2008 Ryder Cupissa pelannut englantilainen ei ole koskaan voittanut ET:lla, kakkostiloja on uskomattomasti yhdeksän. Joskus voittamattomuuden piinan on Wilsoninkin osalta loputtava, niin kova pelimies hän on. Ikää on tosin vasta 30 vuotta, joten aikaa on. Wilson on päätöspäivään lähdettäessä ehkä Martinin kovin haastaja.

Mikäli Pablo Martin sattuisi horjumaan pahasti päätöskierroksen paineissa, avautuisi kisa varsin laajan pelaajakatraan voitettavaksi. Kuuden lyönnin sisällä, tuloksissa -15-9 on yhteensä 39 pelaajaa. Mistä se sitten kertoo? Ainakin siitä, että Oceanico Vicotria Golf Course on suhteellisen yksinkertainen scoorattava, isoja eroja ei tule, loistavalla lähipelillä varustettu pelaaja voi sunnuntainakin tehdä isoja nousuja kuten Francisco Molinari (62) perjantaina ja Jeppe Huldahl (61) lauantaina.