30.4.–7.5. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[12][9]
KilpailuaSuomalaista

30.4.–7.5. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[12][9]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf - Major

Miesten kauden viimeinen major – on historiankirjoitusten aika

The Openista riittää kerrottavaa. Maanantaina edellisten vuosikymmenten mestarit pelasivat neljän reiän joukkuekisan Old Coursella. Kuva: Getty Images

The Open vangitsee golfmaailman katseet Skotlantiin.

St. Andrews ja 150. The Open. Golfromantikot ympäri maailman pääsevät kirjottamaan runollisia kappaleitaan alan kirjallisuuteen. Samoin tekevät myös pelaajat, sillä jos jossain, niin St. Andrewsissa juhlavuoden The Openin voittaja kirjoittaa nimensä historiaan ikiajoiksi.

Eurooppaa ja koko maailmaa on myllerretty lähimenneisyydessä kovalla kädellä. Näin on ollut asia golfissakin, eikä vähiten uuden multirahakkaan kiertueen johdosta, joka on riepotellut golfareiden näkemyksiä lajistaan ennenkokemattomalla tavalla. Toivottavasti tämän viikon aikana golf palaa hetkeksi juurilleen muutenkin kuin pelkän esiintymispaikan näyttämönä.

Pelaajakattaus on kovin mahdollinen, aivan kuten majoreissa pitääkin. Mielenkiinnon kohde numero yksi on jälleen kerran Tiger Woods. Hänen paluunsa kilpakentille autokolarin jäljiltä on tuonut sen glooriamaisen vivahteen niihin kisoihin, joissa hän on ollut mukana. Jätettyään PGA Championshipin kesken toukokuussa, Woods sanoi keskittyvänsä The Openiin. Näin yksi golfhistorian suurimmista pelaajista jätti U.S. Openin pelaamatta ja on kuntouttanut itseään vielä parempaan iskuun, mitä Mastersissa ja PGA Championshipissä tänä keväänä nähtiin.

Vaikka The Openin kolminkertainen voittaja vetää katseita puoleensa enemmän kuin kukaan muu, niin hänen pelillinen tasonsa on täydellinen arvoitus. Se lisää entisestään Woodsiin ja koko kilpailuun kohdistuvaa mystisyyttä.

Xander Schauffele lukeutuu The Openin suurimpiin voittajaehdokkaisiin. Kuva: Getty Images.

DP World Tourin näkökulmasta varsinkin kahdessa edellisessä kilpailussa (Irish Open ja Scottish Open) jännittävyyden ilmapiiri on ollut koko ajan läsnä. Molemmissa kisoissa on ollut paikkoja jaossa The Openiin. Ja aivan kuten tarinaan kuuluu, niin joku jää aina yhden lyönnin erolla ulos tämän hetken himoituimmista karkeloista. Lyönnin marginaalilla mukaan päässeet taasen voivat hetken nauttia ”välivoitoistaan”, ennen kuin jänne pitää jälleen virittää tiukaksi. Sunnuntaina nähdään ovatko viimeisimpinä mukaan päässeet Kurt Kitayama, Brandon Wu ja Jamie Donaldson onnistuneet tässä.

The Openin karsintajärjestelmään on kuulunut osin myös Japan Tour, josta on ollut pääsylippuja jaossa St. Andrewsiin. Kun nämä, nimensä mukaisesti varsinaiset karsintakilpailut ja amatöörien suurista kilpailuista mukaan päässeet pelaajat lasketaan mukaan, niin mainetta on tarjolla hieman nimettömimmillekin pelaajille. Yksi tällainen on kisan nuorin osanottaja Aldrich Potgieter, 17, jonka voitto Amateur Championshipissä toi paikan The Openiin.

Yksi kuumimmista ennakkosuosikeista on Scottish Openin voittanut Xander Schauffele. Yhdysvaltalainen voitti myös edellisen PGA Tourin kisan, johon osallistui kesäkuun lopussa. Näiden lisäksi kahdesta edellisestä majorista (U.S. Open ja PGA Championship) hänellä on taskussaan sijoitukset 13 ja 14, joten Schauffele on löydyttävä vetolapulta, jos sellaista harrastaa.

Majoreissa on aina mukana kisan joskus voittaneita pelaajia. St. Andrewsissa nähdään esimerkiksi vuoden 1989 Openin voittanut Mark Calcavecchia. Hän tuskin pelaa voitosta, mutta tuo omalta osaltaan palasen arvokasta historiaa kilpailuun. Viime vuosien voittajista todelliseen kamppailuun Claret Jugista nousevat Rory McIlroy, Jordan Spieth, Shane Lowry ja Collin Morikawa.

Voittajaehdokkaita on totta kai muitakin. Maailmanlistan kymmenen parhaan joukosta löytyvät Matt Fitzpatrick ja Patrick Cantlay kuuluvat heihin.

St. Andrewsissa tullaan rikkomaan The Openin yleisöennätys. Koko viikolle odotetaan noin 300 000 katsojaa. Mielenkiintoinen kysymys kuuluukin, miten järjestäjät hallitsevat valtavan yleisömassan liikuttamisen ja palvelemisen kilpailun aikana. Mausteensa soppaan tuo veturinkuljettajien lakko, joten junilla kulkeminen pelipaikoille on käytännössä mahdotonta. St. Andrewsin pikkukaupunkiin vievät kapeat tiet eivät edesauta asiaa tässä suhteessa.

Suomalaisista kukaan ei pystynyt pelaamaan pääsylippua The Openiin. Scottish Openissa lähimpänä kävi viimeisellä kierroksella Mikko Korhonen, mutta tällä kertaa hänen hyvä alku tuolla kierroksella ei kantanut huippuvetoon.

The Openin järjestävä R&A ilmoitti kilpailun palkintopotin olevan 14 miljoonaa dollaria. Kyseessä on suurin summa, joka pelaajilla on jaettavanaan kilpailun historiassa. Voittajan osuus tuosta summasta on 2,5 miljoonaa dollaria.

Torstain ja sunnuntain välillä riittää varmasti mystisen jännittäviä hetkiä, joista todennäköisesti puhutaan vielä pitkään. Kaikki on pedattu valmiiksi yhdelle golfhistorian suurimmista tapahtumista.

The Openia ennakoidaan myös uusimmassa podcastissamme.

Golfpiste Podcast · #172 – 150:s The Open sytyttää – Kasvaako PGA Tourin ylivalta? Tippuuko Suomi kelkasta?

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje