Mastersissa luvassa sunnuntaina maailman kahden kuumimman pelaajan tulinen taistelu - Golfpiste.com

9.–16.8. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[18][29]
KilpailuaSuomalaista

9.–16.8. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[18][29]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf - Major

Mastersissa luvassa sunnuntaina maailman kahden kuumimman pelaajan tulinen taistelu

Cameron Smith ei ole mielestään sanonut vielä viimeistä sanaansa. Kuva: Getty Images

Tilastot puoltavat Scottie Schefflerille isoa menestystä, mutta etumatka Cameron Smithiin Augustan kentällä ei ole suuri.

Scottie Schefflerin (-9) otteissa on viimeiset kaksi päivää ollut jotain, mikä on eniten saanut hänet näyttämään tämänvuotisen Mastersin voittajalta. Mutta takkinsa kokoa hänen ei kannata vielä Augusta Nationalin klubilla ilmoittaa. Cameron Smith nousi kolmannella kierroksella kolmen lyönnin päähän ensin mainitusta povaten sunnuntaista näiden kahden pelaajan tulista taistelua.

Scheffler pelasi lauantaina etuysin kolme alle, ja paineli kärjessä jo seitsemän lyönnin karkumatkalla. Toisella kenttäpuoliskolla hänen otteisiinsa alkoi hiipiä epävarmuutta. Scheffler lisäsi 13. ja 17. reiän onnistumisilla päivän birdie-saaliinsa kuuteen, mutta seitsemän viimeisen reiän aikana hänelle kirjattiin myös neljä bogia.

Viimeisen reiän bogey kavensi tuloksen 71 lyöneen Schefflerin etumatkan Smithiin neljänneksellä, ja kamppailu vaikutti hetkessä uudelta.

Maailman parhaaksi voitottamaksi pelaajaksi viime kaudella julistettu Scheffler on oppinut voittamaan tänä vuonna niin hyvin, että hän on paistatellut pari viikkoa virallisesti maailman ykkösenä. Helmikuussa Phoenix Openin yleisöjuhlassa tulleen ensimmäisen voiton jälkeen Scheffler otti maaliskuussa kaksi ykköstilaa lisää osoittaen, ettei voittaminen ole hänelle mikään kynnyskysymys.

Lauantain ainoan kuutosella alkavan tuloksen, 68, iskenyt Cameron Smith (-6) on hänkin ollut talven kuumimpia pelaajia. Vuoden 2022 kilpailut Havaijilla ennätyksellisellä voittotuloksella käynnistänyt Smith saavutti paraatiluokan lähipelillään uransa makeimman voiton Players Championshipissä, ja piti sen jälkeen taukoa aina Mastersiin saakka.

Takaa-ajettavaa sunnuntaina on kolme lyöntiä, mutta se ei ole Augustassa paljon. Vuonna 1956 Jack Burke Jr kiri kahdeksan lyönnin takaa voittoon. Vakuuttava oli myös Gary Playerin (1978) nousu seitsemän ja Sir Nick Faldon (1996) kuuden lyönnin takamatkalta vihreän takin haltijoiksi.

Faldo voitti myös vuoden 1989 kilpailun, vaikka oli kolme lyöntiä kärjestä ennen neljättä kierrosta. Fuzzy Zoeller teki saman tempun kymmenen vuotta aikaisemmin.

Kuka sitten tämänvuotisen Mastersin voittaakin, ilmeistä on, että mestari tulee ennen päätöspäivää top-viitosessa olevista pelaajista. Näin on käynyt 32 edellisessä Mastersissa. Mikäli trendi jatkuu samanlaisena, joku joukosta Scheffler, Smith, Sungjae Im (-4), Shane Lowry (-2) ja Charl Schwartzel (-2) tulee olemaan kilpailun ykkönen. Lowry ja Schwartzel major-voittajina ja kokeneina konkareina tietävät, millaista on pelata sunnuntain paineessa, mutta onko seitsemän lyöntiä sittenkin liikaa?

Seitsemän lyönnin karussa olleen Scottie Schefflerin etumatka kutistui päivän edetessä kolmeen lyöntiin. Kuva: Getty Images

Vaikka huippupelaajat eivät tilastoja tuijottele, on statistiikka Schefflerin puolella. Mastersin puolivälissä viiden lyönnin johdossa olleista viidestä pelaajasta vain yksi ei ole voittanut turnausta, kun Harry Cooper sijoittui vuonna 1936 kakkoseksi.

Sunnuntai on päivän viimeisessä ryhmässä pelaavalle kaksikolle joka tapauksessa täysin uusi haaste. Nyt he ovat suurimmat suosikit saavuttamaan jotain, mihin eivät ole koskaan aiemmin yltäneet: voittamaan uran ensimmäisen major-turnauksen.

Kilpailun seuratuin pelaaja Tiger Woods (+7) käytti kolmanteen kierrokseen 78 lyöntiä, ja putosi jaetulle 41. sijalle. Kuusi yli -tulos on Tigerin heikoin Mastersissa tilastoima noteeraus. Vuonna 1995 hän pelasi Augustassa amatöörinä lyönnin verran paremmin. Woodsin suurimmat ongelmat olivat viheriöillä, joilla hän tarvitsi peräti 36 puttia.

Tigerille kirjattiin yksi neljän putin ja neljä kolmen putin griiniä tai oikeastaan kuusi, sillä kahdessa tapauksessa hän puttasi hieman viheriön ulkopuolelta.

”Tuntui siltä kuin olisin ollut harjoittelemassa puttaamista. Otin varmaan tuhat puttia tänään”, sanoi Woods, joka toisaalta löi palloa paremmin kuin kahtensa ensimmäisenä päivänä.

Woodsin neljä puttia ei ollut yksittäisellä viheriöllä lauantain huonoin suoritus puttien määrässä mitattuna. Kevin Na (+5/T34) puttasi 16. reiällä viisi kertaa.

Pelin hiipumisen taustalla suurimpana syynä lienee pelituntuman puutteen ohella jalan kunto. Woodsin kanssa lauantaina kentän kiertänyt Kevin Kisner (+4/T26)  arveli, että hänen pelikaverinsa ”jalan täytyi olla kipeä”. Tigerin tilannetta ei helpottanut navakka tuuli ja lämpötila, joka hädin tuskin nousi Augustassa yli kymmenen asteen.

”Kroppa ei liiku (viileässä) yhtä hyvin, ja pallo tuntuu siltä kuin löisi sementtiä. Se syö tunnetta”, Kisner totesi.

Kysyttäessä Woodsilta, millaiseen tulokseen olisit sunnuntaina tyytyväinen, jotta voisit sanoa viikon olleen onnistunut, hän vastasi:

”Ehkä tulokseen 66, ja päästä takaisiin pariin.” Todellisuudessa kokonaistulos par edellyttäisi Woodsilta lyönnin verran kovempaa tulosta. Kilpailun parhaasta tuloksesta, 67, ovat toistaiseksi vastanneet Scheffler ja Justin Thomas (-1/T6), toisella kierroksella.

Lue seuraavaksi: Maailman ykkönen karkumatkalla Mastersissa, Woods top 20:sta jatkokierroksille

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje