23.4.–30.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[13][26]
KilpailuaSuomalaista

23.4.–30.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[13][26]
KilpailuaSuomalaista
Major

Taas yksi rangaistus väärästä droppauksesta – menestyssuosikki teki majorissa kympin ja karsiutui   

Avauskierroksen yhdeksännen reiän sählinki sai Sei Young Kimin mietteliääksi. Kuva: Getty Images

Tuorein tapaus on vettä myllyyn säännön vastustajille.

Uusi droppaussääntö on jälleen tuottanut päänvaivaa huippugolfissa, kun Sei Young Kim (+11) erehtyi pudottamaan pallonsa väärältä korkeudelta Kaliforniassa meneillään olevassa naisten major-kilpailussa.

Rike tapahtui ensimmäisen kierroksen yhdeksännellä reiällä (kentän 18.), joka osoittautui muutenkin kohtalokkaaksi turnauksen menestyjien joukkoon ennustetulle pelaajalle.

Kim avasi pelin birdiellä, mutta oli jo tehnyt neljä bogia astuessaan Mission Hills Country Clubin kentän 18. lyöntipaikalle. Ongelmat vain jatkuivat, kun korealainen sivalsi kaksi palloa viheriötä vartioivaan vesiesteeseen.

Eikä siinä vielä kaikki. Yhden veteen lyömänsä pallon jälkeen hän pudotti uuden pallon peliin hartiakorkeudelta. Virhe jäi korjaamatta ennen seuraavaa lyöntiä ja tuomari langetti hänelle yhden lyönnin rangaistuksen.

Kun pallo oli lopulta reiässä maailmanlistalla sijalla 18 olevan pelaajan korttiin merkittiin kyseisellä par-viitosella tylysti kymmenen lyöntiä. Ulosmenon tulos 44 oli alkusoittoa hänen karsiutumiselleen jatkokierroksilta.

Vuodenvaihteessa voimaan tullut uusi droppaussääntö on osoittautunut isoilla kiertueilla poikkeuksellisen hankalaksi. Lähes järjestään rangaistuksen saaneet ovat myös kritisoineet säännön kankeutta tai epäesteettisyyttä.

ANA Inspiration -turnauksessa Korean In-Kyung Kimillä (-8) on 36 reiän jälkeen kolmen lyönnin johto ennen Australian Katherine Kirkiä. Eurooppalaisista kymmenen joukkoon mahtuu vain viidettä sijaa jakava Englannin Charley Hull (-3).

Pohjoismaalaisista Ruotsin Anna Nordqvist (par/T19) on niukasti top 20:ssa.

Hatarapäisyydellä ja esteettisyydellä ei ole paljon yhteistä

Nimekkäistä pelaajista ainakin Bryson DeChambeau, Rickie Fowler ja Webb Simpson ovat arvostelleet voimakkaasti uutta droppaussääntöä, eikä naisten majorissa sattunut tuorein tapaus luultavasti vaienna kritiikkiä.

Painokkaimmissa kommenteissa tämän kuin kenties muutaman muunkin uuden säännön on koettu olevan jopa lajin surma. Nyt on mietittävä, mikä droppaussäännössä loppujen lopuksi mättää.

Siis uutta palloa ei voi tämän hetken säännön mukaan pudottaa peliin kuin polven korkeudelta. Osa golfia pidempään harrastaneista muistaa, miten pallo pudotettiin aikoinaan peliin selän takana. Sitten tuli hartiakorkeussääntö, joka ei mielestäni aiheuttanut minkäänlaisia ongelmia.

On makuasia, näyttääkö pallon pudottaminen polven korkeudelta peliin jotenkin hassummalta kuin hartiakorkeudelta. Se on joka tapauksessa sääntö, jonka lajin päättävät elimet R&A ja USGA ovat vahvistaneet.

Mielestäni pelaajan keskittymisen on oltava puutteellista, mikäli hän ei sisäistä niin yksinkertaista asiaa kuin pallon oikea pudotuskorkeus. Omituisinta on, että kritiikki kuuluu pelaajan suusta voimakkaampana juuri silloin, kun pallo on livahtanut ja lyöty peliin virheellisellä droppauksella. Omaa hatarapäisyyttä ja droppauskäytännön esteettisyyttä ei pitäisi sotkea keskenään.

Entä lipputankosääntö? Kuinkahan moni huippupelaaja on unohtanut pyytää lipun viheriöllä takaisin reikään, kun ei ole muistanut uutta sääntöä. Vaikea sanoa, mutta ei siitä ainakaan ole parranpärinää kuulunut.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (3 kpl)

    Kari Sirelius says:

    Paljon melua tyhjästä. Droppaussääntö on kokenut historiansa aikana niin monia muutoksia, että viimeisin on vain yksi niistä.

    Bunkkeripete says:

    Todellakin omituista valittamista. Pitääkö jokaista uutta golfsääntöä muuttaa, jos joku erehtyy sitä rikkomaan? Mielestäni ei, vaikka tällä kertaa pelaajaraukka sai tyytyä viimeisellä reiällä tulokseen 10. Ilman penalttia olisi tullut vain 9 lyöntiä…

    jony says:

    Tottakai muutama ammattilainen joka edellistä droppi sääntöä käytti omaksi edukseen tilanteissa jossa däpallo vieri yli kahden mailanmitan ja droppi oli uusittava, jonka jälkeen sama toistui. Mutta aitten pelaaja pääsi asettamaan pallonsa ts. ”tupsuttamaan” hyvään paikkaan kunhan oli pudottanut edellisellä kerralla ottaen asettamisen huomioon.
    Mielestäni jutussa saatu käsitys että yksi rankku lyönti olisi ollut syy missata cut ei ole oikea syy, oli pelaajalle tapahtunut muutakin ennen sitä. Ja aina pitää muistaa ettei tuomari anna rankkuja, ne on pekaaja joka kerta itse toiminnallaan ansainnut 😉