[14][27]
European Tour - Kilpagolf

Kauden positiiviset Clarkesta Schwartzeliin

src=

1. Darren Clarke. Sympaattinen pohjoisirlantilainen saavutti heinäkuussa kauan odottamansa major-voiton. Hän nousi Royal St Georges’ssa pelatun British Openin sankariksi 20. yrittämällään kukistaen kakkostilan jakaneet Dustin Johnsonin ja Phil Mickelsonin kolmella lyönnillä. Clarke oli ykkönen myös toukokuun puolivälissä pelatussa Iberdrola Openissa. Tämä voitto oli hänelle Euroopan kiertueella ensimmäinen sitten elokuun 2008.

Clarken British Open -voittoa ei osattu pitää millään tavalla odotettuna. Sijoituttuaan samassa kilpailussa kymmenen vuotta sitten kolmanneksi, hän ei ollut ennen heinäkuuta yltänyt yhdessäkään major-turnauksessa Top 10:een. 43-vuotias Clarke omisti voittonsa kahdelle pojalleen sekä vuonna 2006 syöpään menehtyneelle Heather-vaimolleen.

Yhteensä 14 turnausta ET:llä ja kaksi PGA Tourilla voittanut Clarke sijoittui Race to Dubai -listalla 11:nneksi, lähes 1,6 miljoonan euron tienesteillä.

src=

2. Sergio Garcia. Pari vuotta varjojen mailla vaeltanut Garcia palasi tällä kaudella takaisin parrasvaloihin. Yli 300 viikkoa maailmanlistalla kymmenen parhaan joukossa pysytellyt Garcia kadotti vuosikymmenen lopulla lähes totaalisesti pelinsä punaisen langan. Uutta kipinää kaivettiin kuukausien mittaisesta pelitauosta, Ryder Cupin apukapteenin tehtävästä ja henkimaailman syvistä salaisuuksista.

Garcia ilmestyi kilpa-areenoille kauden 2010 lopulla uuden puttigrippinsä myötä. Kun tulosta alkoi viheriöllä syntyä, sai hän samalla kadonneen itseluottamuksensa takaisin. Garcian kannattajat olivat vakuuttuneita sankarinsa uudesta tulemisesta, tämän sijoituttua US Openissa seitsemänneksi. Espanjalainen taisteli viikkoa myöhemmin BMW International Openin (toinen) voitosta ja saavutti British Openissa yhdeksännen sijan.

Mutta paras oli vielä tulossa. Hän otti lokakuun lopulla peräkkäiset voitot Castello Mastersissa ja Andalucia Mastersissa. Lähes kolme vuotta kestänyt kuiva kausi oli päättynyt upealla tavalla. Pian 32 vuotta täyttävän Garcian paluu pimennosta tähtien joukkoon oli eurooppalaisen golfvuoden ehdottomia kohokohtia. Maailmanlistalla 17:nneksi kiivennyt pelaaja sijoittui ET:n ansiolistalla kahdeksanneksi. Kilpailupalkkioita kertyi 13 turnauksessa 1,96 miljoonaa euroa.

src=

3. Thomas Björn. Euroopan kiertueella elokuun parhaaksi pelaajaksi valittu Björn oli Luke Donaldin ohella ainoa, joka ylsi päättyneellä kaudella kolmeen voittoon. Qatar Mastersin lisäksi hän juhli peräkkäisinä viikkoina voittoa Johnnie Walker Championshipissä ja Omega European Mastersissa. 40-vuotias Björn oli viimeksi voittanut saman kauden aikana useamman kuin yhden kilpailun vuonna 1998.

Björnin pisin voitoton jakso ehti venyä toissa kaudella yli neljän vuoden mittaiseksi. Tuolloin hän korjasi potin Portugalin avoimissa uransa toistaiseksi ylivoimaisimmalla (viisi lyöntiä) voitollaan.

Voittamisen jalon taidon uudelleen oppinut juutti nousi kauden päätteeksi Race to Dubai -listan yhdeksänneksi, yli 1,8 miljoonan euron tienesteillä. Göteborgissa asuva Björn on varmistanut tämänhetkisellä World Ranking -sijoituksellaan (35:s) paikkansa ensi kevään US Mastersissa.

src=

4. Rory McIlroy. Monet arvelivat julkisuudessa, että McIlroyn raskas epäonnistuminen US Mastersin finaalikierroksella toisi nuorukaisen pelillisiin otteisiin henkisiä traumoja. Seuraavan viikon kolmossija Malesiassa kuitenkin osoitti, että menneet ovat menneitä.

McIlroy kohahdutti kesäkuun puolivälissä maailmaa, voittamalla 22-vuotiaana US Openin häikäisevällä kahdeksan lyönnin marginaalilla. Vaikka vuoden kaksi jälkimmäistä major-turnausta eivät tuoneet mainittavaa menestystä, oli hän kauden loppupuolella vahvassa vedossa. Viiden peräkkäisen Top 4 -sijoituksen huipentuma oli joulukuun alussa pelatun Hong Kong Openin voitto.

Maailmanlistan kolmonen oli ennen Dubain päätösturnausta ainoa, joka saattoi uhata Luke Donaldin rahalistan kuninkuutta. McIlroy oli kisassa vasta 11:s, mutta hienot neljän miljoonan euron kausitienestit toivat lohdutukseksi Donaldin ”ykkösadjutantin” paikan.

src=

5. Charl Schwartzel. Schwartzel on saavuttanut ikäisekseen paljon, sillä hänellä on 27-vuotiaana koossa jo seitsemän voittoa Euroopan kiertueella. Näistä tuorein ja uran toistaiseksi upein tuli huhtikuussa, kun hän mustan hevosen roolissaan tuli ja vei nimiinsä US Mastersin. Australialaiset Jason Day ja Adam Scott jäivät eteläafrikkalaisesta kahden lyönnin päähän. Schwartzelin voitto Augustassa aiheutti historian siipien havinaa, sillä huhtikuussa tuli kuluneeksi tasan 50 vuotta siitä kun hänen maanmiehensä Gary Player voitti ensimmäisenä ei-yhdysvaltalaisena Mastersin.

Vereenigingissä asuva Schwartzel voitti niin ikään syntymäkaupungissaan Johannesburgissa pelatussa Joburg Openin. Hän oli saman kilpailun ykkönen myös vuoden 2010 tammikuussa.

Schwartzel päätyi Race to Dubai -listalla neljänneksi lähes kolmen miljoonan euron ansiollaan.