Justin Thomas kuin toiselta planeetalta – jo tavoittamattomissa Medinahin turnauksessa? - Golfpiste.com

28.6.–5.7. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[15][27]
KilpailuaSuomalaista

28.6.–5.7. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[15][27]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf - PGA Tour

Justin Thomas kuin toiselta planeetalta – jo tavoittamattomissa Medinahin turnauksessa?

Hurjassa vireessä oleva Justin Thomas chippasi pallon reikään lauantain kierroksen 14. reiällä. Kuva: Getty Images

Hideki Matsuyaman kenttäennätys murskaantui pikavauhtia.

Jos ylivertaisuudelle pitäisi antaa kasvot, kävisi Justin Thomasin lauantain peliesitys BMW Championshipissä tästä erityisen hyvin.

Hurmiossa pelannut Thomas paransi PGA Tourin toisen playoff-turnauksen kolmannella kierroksella kenttäennätystä kahdella lyönnillä. Edellinen, Hideki Matsuyaman tekemä ennätys ehti olla voimassa vain yhden päivän.

Eikä tulos 61 syntynyt millä tahansa kentällä vaan Medinah Country Clubin ”kolmosella”, joka on toiminut useamman major-kilpailun ja vuoden 2012 Ryder Cupin näyttämönä.

Thomas aloitti tyrmäävän kierroksensa viidellä peräkkäisellä birdiellä. Tätä seurasi bogey, kunnes ulosmenon loppuun tuli vielä yksi birdie.

Toinen kenttäpuolisko sujui vielä ilmiömäisemmin. Se alkoi eaglella, kunnes Thomas järjesti vakuuttavan näytöksen sisääntulon jälkimmäisellä puoliskolla. Hän teki birdien 14. reiällä chippaamalla pallon sisään ja sivalsi hetkeä myöhemmin pelivälineen kuppiin 165 metristä 16. reiällä.

Tässä neljän reiän jaksossa syntyneisiin eagleen ja kahteen birdieen hän tarvitsi vain yhden putin.

Thomas on ennenkin syttynyt vastaavanlaisiin hurjasteluihin; kyseessä oli kolmas kerta, kun hän löi Yhdysvaltain kiertueella tuloksen 61. Thomas on myös yksi niistä yhdeksästä pelaajasta, jotka ovat pelanneet PGA Tourilla viitosella alkavan kierrostuloksen.

Loistokkuudella on isoissa turnauksissa usein myös kääntöpuolensa, lähinnä muiden pelaajien ja yleisön kannalta. Mikäli kokonaistilanteessa -21 oleva Thomas vähänkin pelaa finaalikierroksella omalla tasollaan, ei voittajasta ole epäselvyyttä.

Antakaa meille pehmeät, hyvät viheriöt ja pehmeät väylät, niin me teemme niistä hakkelusta.

Eroa toista sijaa jakaviin Tony Finauhin ja Patrick Cantlayhin on kertynyt jo kuusi lyöntiä.

Thomas hallitsee hyökkäävän pelityylin kenties paremmin kuin kukaan toinen huippupelaaja. Tämän viikon kaltaiset säyseät olosuhteet saavat vaikeatkin kisa-areenat näyttämään hänen käsittelyssään hyvänä päivänä tavalliselta klubikentältä.

Jotain yhtäläistä lauantain esityksen kanssa oli Thomasin vuoden 2017 U.S. Openissa tekemällä turnausennätyksellä, kun hän veivasi häijyksi mainitulla Erin Hillsillä tuloksen 63.

”Aivan sama mikä kenttä on kyseessä. Antakaa meille pehmeät, hyvät viheriöt ja pehmeät väylät, niin me teemme niistä hakkelusta. Näin se menee”, hän sanoi itsevarmuutta uhkuen lauantaina.

Thomas, 26, pääsi BMW Championshipissä jo toistamiseen käsiksi kenttäennätykseen, jota hän sivusi Jason Kokrakin kanssa ensimmäisellä kierroksella. Ennätys parani siis kolmen päivän aikana poikkeuksellisesti neljällä lyönnillä.

Sääliksi kävi kolmannella kierroksen toiseksi viimeisessä ryhmässä Thomasin kanssa pelannutta Tony Finauta, joka oli kisan puolivälissä lyönnin verran ensin mainittua edellä. Finau oli kierrostaan viiden reiän jälkeen mainiosti kolme alle, mutta Thomas oli silti ehtinyt kiilata jo tässä vaiheessa hänen ohitseen.

Finaun kaikin puolin tyylikäs 68 lyönnin suoritus näyttikin Thomasin rinnalla sunnuntaipelaajan ”lätkimiseltä” – toki näin olisi ollut miltei kaikkien muidenkin kilpailijoiden kohdalla.

Käynee joka tapauksessa kuitenkin niin, että Finau jää tänäkin viikonloppuna ilman uransa ensimmäistä voittoa USA:n maaperällä. Utahilaisen ainoa PGA Tour -voitto on peräisin pikkuruisesta Puerto Ricossa käydystä turnauksesta vuodelta 2016.

Varsin yllättävä tilasto maailmanrankingin top 10:ssäkin käyneeltä pelaajalta, joka nytkin löytyy OWGR-listalta sijalta 14. Vastapainoksi Finau on koonnut pääkiertueella sitten vuoden 2015 kahdeksan top 3 – ja 20 muuta top 10 -sijoitusta.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje