20.– 27.8. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[16][22]
KilpailuaSuomalaista
European Tour

Euroopan kiertue ottaa kyseenalaisen askeleen Saudi-Arabiassa, Paul Casey ”jättää väliin”

ET:n nokkamies Keith Pelley otti riskin viedessään kiertueen Saudi-Arabiaan. Pelaajille tilanne on kiusallinen ja kieltäytyminen monille mahdottomuus. Paul Casey päätti kuitenkin sanoa ei muhkealle starttirahalle.

Euroopan kiertue jatkuu kuluvalla viikolla Saudi-Arabiassa. Maata ei tunneta varsinaisena golfkohteena, eikä siellä aikaisemmin ole ET-tason kilpailuja pelattukaan.

Saudi-Arabia kuitenkin pyrkii aktiivisesti osingoille golfareiden lomarahoista Arabian niemimaan toisella laidalla sijaitsevien naapuriensa Arabiaemiirikuntien ja Qatarin tapaan, ja on siksi investoinut paljon golfturismin kehittämiseen.

Tämänviikkoinen kilpailu pelataan Royal Greens Golf Clubilla, joka sijaitsee King Abdullah Economic Cityssä Punaisen meren rannalla. Muslimien pyhiin kaupunkeihin Mekkaan ja Medinaan on molempiin reilun sadan kilometrin matka.

Euroopan kiertueen suomalaisista kisassa pelaavat Mikko Korhonen, Kim Koivu, Tapio Pulkkanen ja Kalle Samooja.

Kenttä ja resortti on kasattu melkoisella kiireellä kisan varmistuttua. Paikoitellen resortti on vielä hyvinkin keskeneräinen, vaikka kenttä tiettävästi on jo kelvollisessa kunnossa.

Kilpailun osallistujalista on tasokas ottaen huomioon, että palkintopotti on melko maltillinen 3,5 miljoonaa euroa. Tiille on kuitenkin saatu houkuteltua maailmanlistan viiden parhaan joukostakin peräti neljä pelaajaa: Justin Rose, Brooks Koepka, Dustin Johnson ja Bryson DeChambeau.

Kärkiviisikosta vain Justin Thomas jättää kisan väliin. Osallistumisintoa on tiettävästi voideltu mukavilla starttirahoilla.

Paul Casey, Unicefin hyväntahdon lähettiläs, päätti jättää kisan väliin. Sisäpiirin lähteiden kerrotaan arvoineen Caseyn samalla hylänneen yli 300 000 euron suuruisen starttirahan.

”Asiaan liittyen on esitetty paljon kysymyksiä. Haluanko mennä Saudeihin? Se on keskeisin. Olen pelannut ja tulen pelaamaan monessa maassa, joihin menemisen voisi kyseenalaistaa… jotkut ihmisoikeusrikkomukset, jota tämä hallitus on tehnyt… Taidanpa jättää tämän väliin”, Casey kertoi.

Telegraph Sportin mukaan Tiger Woods olisi kieltäytynyt 2,5 miljoonan punnan suuruisesta starttirahasta Saudeihin. Asia on ollut tapetilla myös muissa lajeissa. Tennistähdet Rafael Nadal ja Novak Djokovic peruivat viime kuussa yli kahden miljoonan euron arvoisen näytösottelun Saudi-Arabian Jeddah’ssa.

Kilpailun väliin jättäminen olisi monille ET-pelaajille riskialtis ja ammatillisesti arveluttava päätös. Pelkästään pelioikeuden säilyttäminen kiertueella on työn ja tuskan takana, eikä 3,5 miljoonan euron kilpailun ylenkatsominen siksi ole monellekaan vaihtoehto, kun kyseessä on työpaikka.

Kaksi seuraavaa viikkoa ET:llä pelataan Australiassa, jonka jälkeen vuorossa on WGC-kisa Meksikossa. Käytännössä valtaosa pelaajista jatkaakin kauttaan vasta helmikuun lopussa Omanissa. Aussi-kisoihin suomalaisista on ilmoittautunut vain Kim Koivu, ja hänkin vain jälkimmäiseen.

Syyttävä sormi onkin osoittanut kiertueen nokkamiehen Keith Pelleyn suuntaan, sillä hänen ratkaisunsa viedä ET Saudi-Arabiaan jättää väistämättä pelaajat puun ja kuoren väliin. Pelley on torjunut kritiikin, mutta monien mielestä pelaaminen Saudi-Arabiassa on viimeinen asia, joita julkisuuskuvansa kanssa kamppaileva golf lajina tarvitsee.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (5 kpl)

 • golftintti says:

  Hesarikin löysi tämän uutisen ja käänsi sen ikävästi suomalaisia golfareita vastaan. Painostus oikeudenmukaisuuteen täytyy tehdä korkeammalla tasolla kuin työpaikastaan pelaavien golfareiden nimillä, heidän elantonsa tulee kisamenestyksestä, jokainen kilpailu on tärkeä.

  Paul Casey teki varmaan oikean päätöksen omista lähtökohdistaan. Starttirahan tarvetta hänellä ei ole, ei ole myöskään monella muulla golfmaailman tähdellä. Heidän poisjääntinsä muhkeasta starttirahasta huolimatta olisi herättänyt ansaittua huomiota ja samalla alentanut seuraavien vuosien mahdollisten kilpailujen arvoa ja palkintorahoja.
  Sillä olisi ollut vaikutusta, maineen ja arvon menetys huomataan.

  HS olisi voinut uutisessaan kertoa näistä asioista, joita uutista kommentoivat ovat kiitettävästi painottaneet.

 • OB says:

  Miksiköhän mm. Turkissa ja Jenkkilässä järjestetään kansainvälisiä kisoja ? Kummassakaan maassa esille tuodut ihmisoikeudet eivät juuri valtaapitäviä kiinnosta !

 • Utelias says:

  Ei Hesarista kannata välittää, eikä yleensäkään suomalaisesta printtimediasta, golf ei ole näiden vahvuus. Eurooppa tourin on etsittävä uusia kisapaikkoja ja jopa uusia valtioita, jotta paisuvat palkintosummat ja kilpailu PGA:n ja myös muiden kiertueiden kanssa ei veisi eurooppalaisia pelaajia. Palkintosummat ovat paisuneet ylisuuriksi ja lisäksi on nämä mittavat starttirahat vääristävät lisää asetelmia. Mielenkiinnolla odotan, koska ollaan tilanteessa että ei ole vara järjestää joitain kilpailuja?

 • MrBond says:

  No Pravda ( HS ) jatkaa tuttuun tyyliin ja leimaa ammattiaan harjoittavat urheilijat. Voisiko olla niin että muutos maassa tapahtuu vähitellen ja ovia avataan vapaampaan suuntaan tälläkin tavalla. Tulemme vielä näkemään suomalaisia klubipelaajia siellä uudessa upeassa resortissa jonka merkittävä houkutus on koskematon Punainen meri koralliriuttoineen.

 • xpro says:

  Ei pitäisi tehdä mitään yhteistyötä/kauppaa yms. sellaisten maiden kuin Saudi-Arabia. Asiaa on turha hurskastella ja/tai sokerikuorruttaa. On korkea aika siirtyä sanoista tekoihin ja lähettää selkeä viesti maille jossa ihmisoikeuksia poljetaan kuin viinintekijä rypäleitään. Jos kukaan ei tee mitään asiat eivät muutu. En voi mitenkään ymmärtää suhtautumista toimittaja Khashoggin murhaan, joka todellakin – surullista kyllä – on vain jäävuoren huippu.

  Toisaalta onhan se huimaa kehitystä, että naiset saavat Saudi-Arabian uuden lain mukaan nykyään tiedon avioerosta tekstiviestillä. Ennen ei tullut sitäkään.