[11][17]

[11][17]

European Tour päättyi ruotsalaisjuhliin

Robert Karlsson veti rahakkaassa ET-päätöskisassa pisimmän korren.

Dubai World Championshipin päätöspäivästä ei mausteita puuttunut. Voittomahdollisuuksia oli ennakko-odotusten mukaisesti liki kymmenellä pelaajalla – parhaiten hermonsa lopussa hallitsi ruotsalaispelaaja. Robert Karlsson (-14) lähti viimeiselle kierroksella yhdessä edellisvuoden mestarin kanssa. Kolmanneksi viimeisessä parissa oli sähinää heti viimeisen kierroksen alusta pitäen. Westy ja Karlsson nousivat terävimpään voittotaistoon jo ensimmäisten reikien aikana. Lee Westwood (-13) puolustavana mestarina oli viimeiselle reiälle asti mukana taistelemassa voitosta. Viimeisen reiän (par 5) par tulos tiputti englantilaisen ulos uusinnasta. Karlssonin birdie varmisti paikan uusinnassa Poulterin kanssa. Westwoodin jaettu kolmossija varmisti englantilaisen säilymisen maailman listaykkösenä. Viimeisellä kierroksella upeaa tuloksentekoa esittänyt Alvaro Quiros (-13) jakoi Westyn kanssa kolmatta sijaa lyönnin kärkiparille jääneenä. Lyöntiensä kanssa ongelmissa ollut espanjalainen esitti häikäisevää lähipeliä, joka ei lopulta kuitenkaan riittänyt voittoon asti. Ian Poulter (-14) eli kauden 2010 kesän aikana pientä suvantovaihetta. Keväällä reikäpelimestaruuden voittanut englantilainen heräsi uudelleen pelinsä kanssa kukkaan sijoituttuaan kuudenneksi Singaporessa. Viimeisellä kierroksella Singaporessa epäonnistunut englantilainen voitti seuraavan viikon kilpailun Hong Kongissa, mutta ei saanut uransa ensimmäistä ”back to back” voittoa Dubaista. Kauden 2008 rahalistan voittaja Karlsson oli pitkään loukkaantuneiden kirjoissa harvinaisen silmävammansa takia. Rikkonaisen kauden pelannut ruotsalainen nappasi lähi-idäsä kauden toisen voittonsa – keväällä Karlsson pelasi Qatar Mastersin voittajaksi. Kylmähermoinen ruotsalainen varmisti voittonsa vasta kiihkeässä uusinnassa, jossa golfin säännöt jälleen näyttivät ikävällä tavalla kyntensä. Ensimmäisellä uusintareiällä ruotsalainen vastasi Poulterin kuumaan kolmanteen lyöntiin, joka päätyi n.metrin päähän reiästä. Karlsson päätyi lähes samaan kohtaan ja reikä tasattiin birdieillä. 18:lla väylällä käyty uusinta ratkesi toisella yrittämällä. Molemmat löivät jälleen avauksensa vasemmalla – Poulter waste arean puolelle. Toiset lyönnit päätyivät molemmilla ideaaliseen kohtaan wedge-etäisyyden päähän. Ian Poulterin kolmas lyönti oli vaisu päätyen kymmenen metrin päähän reiästä. Karlsson pelasi kolmannen kerran päätösväylän identtisellä tavalla. Alle sadasta metristä lähtenyt kolmas lyönti spinnasi jälleen n. 1,5 metrin päähän reiän oikealla puolelle. Ennen kaksikon putteja kävi jälleen golfin säännöt peliin. Poulter pudotti vahingossa pallon kädestään merkkinsä päälle siirtäen kolikkoa marginaalisesti. Yksi penalty tapahtuneesta johon kilpailu ratkesi lopullisesti. Poulterin par-putti kymmenestä metristä ei uponnut jolloin ruotsalaisella oli lyhyessä birdieputissaan kaksi lyöntiä aika saada pallo reiän pohjalle. Yksi putti, kolmas perättäinen birdie päätösväylälle ja 910 000 euron pääpalkinto oli Karlssonin kannalta upea lopetus European Tour-kaudelle.

Kaymer otti rahalistan voiton 25-vuoden iässä.

Kaymerille rahalistan voitto, ”GMac” pelasi myös superkauden Rahalistan voiton osalta jännitystä ei päässyt muodostumaan viimeisellä kierroksella. Martin Kaymer kiersi viimeisen kierroksensa ihannetulokseen (72) jakaen kilpailussa 13:tta sijaa. McDowellin upea kausi ei päättynyt rahalistan voittoon, mutta rahalistan toinen sija muiden saavutusten lisäksi nosti pohjoisirlantilaisen kerralla maailman golfeliittiin. ”Major-voitto ja kuuluminen voitokkaseen RC-joukkueeseen on luonnollisesti ylittänyt odotukseni kuluvan kauden osalta”, totesi saksalainen kiertuekuningas. Kaymerin tilille napsahti myös Race To Dubain voitosta saatu hieman yli miljoonan euron bonus. Toiselle sijalle sijoitunut McDowell oli toinen kauden superpelaaja Euroopan puolella. ”Euroopan golfilla on ollu upea vuosi ja on ollut suuri kunnia olla osa sitä”, McDowell tiivisti. ”Minun paras hetkeni oli ehdottomasti 16:n reiän putti Ryder Cupissa, jolla voitto mahdollistui – ei ole mitään Ryder Cupin tunnetta vastaavaa”, GMac hekumoi koko Euroopan yhdistänyttä golfmenestystä. Greame McDowellin viikonlopun kierroksen 69,68 nostivat irkun yhteistulokseen -6 ja Kaymerin tavoin jakamaan 13:tta sijaa. Illalla luvassa kattava paketti European Tourin-2010 tapahtumista. Nikke Tyry