21.5.–28.5. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[12][16]
KilpailuaSuomalaista

21.5.–28.5. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[12][16]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf - Ryder Cup

Britit marssimassa sankoin joukoin Ryder Cupiin

Nähtäväksi jää onko lokakuussa tarjolla lisää tätä riemua. © Getty Images

Kun Ryder Cupin alkuun on enää vajaat neljä kuukautta, alkaa Colin Montgomerien luotsaama Euroopan joukkue hahmottua hiljalleen. Race to Dubain voittaja Lee Westwood johtaa molempia valintojen perusteena olevia pistetilastoja. Maailmanlistan pistetilaston perusteella joukkueeseen valitaan neljä pelaajaa ja Euroopan Tourin ansiolistan perusteella viisi pelaajaa.

Mikäli sama pelaaja mahtuu molemmilla listoilla valintarajan oikealle puolelle, kohdistuu valinta Euroopan listalla kuudentena olevaan pelaajaan jne. Lisäksi kapteeni Montgomeriellä on käytettävissään kolme villiä korttia.

Kun Westwoodin ohella Rory McIlroy ja Ian Poulter ovat tämän hetken tilanteen mukaan menossa molemmilta listoilta joukkueeseen, ovat paikassa Euroopan joukkueeseen kiinni myös Simon Dyson (6:s), Francesco Molinari (7:s) ja Alvaro Quiros (8:s). Maailman pistetilaston neljännellä sijalla on LukeDonald, Euroopan pistetilaston suorat valinnat olisivat menossa vielä Ross McGowanille (4:s) ja Martin Kaymerille (5:s).

Ryder Cupin historia juontaa juurensa aina vuoteen 1927, jolloin joukkueturnaus pelattiin ensimmäisen kerran Massachusettsissa, USA:ssa. Tuolloin Yhdysvaltojen joukkuetta vastaan asettui Iso-Britannia, joka oli turnauksen toinen osapuoli vuoteen 1971 saakka. Kolmessa seuraavassa Ryder Cupissa Iso-Britannia sai ottaa vahvistuksia myös Irlannista.

Koska Irlanninkaan läsnäolo ei tuonut muutosta Yhdysvaltain ylivoimaan, asettui vuoden 1979 Ryder Cupiin USA:n vastustajaksi Euroopan yhdistelmä. Ratkaisu osoittautui oikeaksi, sillä USA:n ja Euroopan välisissä Ryder Cup -otteluissa molemmat ovat voittaneet seitsemän kertaa.

Silmäys tällä hetkellä valinnoissa kiinni olevien pelaajien kansallisuuteen paljastaa, että suora RC-paikka olisi menossa viidelle englantilaiselle. Kun listaan lisätään vielä Pohjois-Irlannin Rory McIlroy, ei tarvitsisi kauhean pitkään miettiä, minkälaiseksi tämän päivän lopullinen Iso-Britannian ja Irlannin joukkue muodostuisi.

Westwoodin, McIlroyn, Poulterin, Donaldin, McGowanin ja Dysonin seuraksi ehdolla voisivat olla lähinnä: Paul Casey, Padraig Harrington, Oliver Wilson, Graeme McDowell, Simon Khan ja miksei vaikka Rhys Davies. Ross Fisher, Justin Rose sekä Justin Morrissonkin olisivat ihan käyttökelpoisia pelaajia joukkueeseen tarpeen tullen.

Yhdysvalloilla ei välttämättä olisi tuollaisen GB & Ireland -”dream teamin” kanssa tiedossa yhtään sen helpompi viikonvaihde kuin elokuun lopulla muotoutuvaa Euroopan lopullista joukkuettakaan vastaan.

Suurin

Suurin osa Colin Montgomerien joukkueen jäsenistä tullee olemaan Brittein saarilta. &copy Getty Images

Jo pelkästään viiden englantilaisen mahtuminen joukkueen raameihin tämänhetkisen tilanteen perusteella on kova juttu. Muistettakoon, että yhdeksän vuotta sitten maailmanlistan sadan parhaan joukkoon mahtuivat englantilaisista vain Westwood ja kesän 2001 kynnyksellä pienen come backin top-sataseen tehnyt Nick Faldo. Brittein saarten pelaajien taso ja materiaalin laajuus on armon vuonna 2010 käsittämättömän hyvä.

Ruotsalaisittain tilanne näyttää hieman huolestuttavalta. Suorassa valintapaikassa ei ole kiinni yhtään länsinaapurin pelaajaa, sillä mm. Henrik Stenson on ollut viime aikoina täysin pimennossa eikä RobertKarlssonkaan ole pitkän toipumisjakson jälkeen päässyt tavanomaiselle tasolleen. Hyvillä peleillä toki Peter Hansonilla ja Alexander Norénilla on silti vielä omat mahdollisuutensa kavuta joukkueeseen.

Jos Oakland Hillsissä vuonna 2004 varakapteenina mukana ollut Anders Forsbrand otetaan huomioon, on ruotsalainen jäänyt edellisen kerran Ryder Cupista rannalle vuoden 1991 turnauksessa, Kiawah Islandilla.

Euroopan Ryder Cup -joukkueen suorassa valinnassa kiinni olevat pelaajat 1.6.2010:

Lee Westwood, Rory McIlroy, Ian Poulter, Luke Donald, Ross McGowan, Martin Kaymer, Simon Dyson, Francesco Molinari ja Alvaro Quiros. Kapteeni Colin Montgomeriella on käytössään kolme villiä korttia.

USA:n Ryder Cup –joukkueen suorassa valinnassa kiinni olevat pelaajat 1.6.2010:

Phil Mickelson, Anthony Kim, Jim Furyk, Steve Stricker, Hunter Mahan, Lucas Glover, Dustin Johnson ja Stewart Cink. Kapteeni Corey Pavinilla on käytössään neljä villiä korttia.

Marko Kuivasaari

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje