18.6.–25.6. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[17][22]
KilpailuaSuomalaista

18.6.–25.6. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[17][22]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf - PGA Tour

Atwal piti pintansa Pohjois-Carolinassa

Arjun Atwal tuulettaa helpottuneena uran avausvoittoa PGA Tourilla. © Getty Images

Pelaajien tavoitteet voivat olla samassa turnauksessa hyvinkin erilaisia. Wyndham Championship oli monille viimeinen tilaisuus nostaa itsensä niiden 125 pelaajan joukkoon, jotka ovat mukana torstaina New Jerseyssä alkavissa PGA Tourin play offeissa. Arjun Atwalilla ei ollut missään nimessä asiaa FedExCupin jatkokinkereihin: hänen ainoa päämääränsä oli voittaa Greensboron turnaus ja ansaita itselleen kortti PGA Tourille ensi kaudeksi.

Ja Atwalin päämäärä toteutui. Hän vähintään jakoi kilpailun kärkipaikkaa päivästä toiseen, ratkaisten Wyndham Championshipin voiton viimeisen reiän par-putillaan. Tuloksen 260 lyöntiä (-20) pelannut intialainen kuittasi Pohjois-Carolinasta 918 000 dollarin voittoshekin lisäksi kauden 2011 loppuun ylettyvän pelioikeuden PGA Tourille.

”Sanoin caddielleni, ettei meillä ole mitään hävittävää tällä viikolla. Oli vain yritettävä voittaa turnaus”, 37-vuotias Atwal sanoi.

Hänestä tuli ensimmäinen intialaissyntyinen pelaaja, joka on voittanut PGA Tourin kilpailun. Hänestä tuli lisäksi ensimmäinen pelaaja sitten vuoden 1986, joka on voittanut maanantaikarsintojen jatkeeksi myös varsinaisen turnauksen.

Atwal ajautui jatkonäkymien kanssa ahdinkoon viime kuussa, jolloin hän menetti pelioikeutensa PGA Tourille. Viime vuonna fyysisessä harjoituksessa tullut olkapäävamma johti kiertueen terveyspykälän mukaiseen rajoitettuun pelioikeuteen heinäkuun loppuun saakka. Koska Atwal ei ollut ansainnut siihen saakka kauden loppuun saakka oikeuttavaa dollarimäärää, hänen pelinsä olivat jäämässä täysin maanantaikarsintojen tai satunnaisten villien korttien varaan.

David

David Tomsin hyvä loppurutistus ei aivan riittänyt uusintaan asti. &copy Getty Images

Atwal on tullut yleisölle paremmin tunnetuksi Tiger Woodsin harjoituskaverina. Kolme vuotta sitten Atwalia Orlandon kaduilla kiihdytyskilpailuun haastanut kaahaaja menehtyi vakavassa kolarissa. Tutkimukset asian tiimoilta kestivät vuoden päivät, mutta sen seurauksena Atwalin katsottiin olleen tapahtumiin täysin syytön.

Klubitalon monitoreista Atwalin viimeisen reiän vaiheita seurannut ja mahdollista uusintaa odottanut David Toms hävisi voittajalle lyönnin. John Mallinger, Michael Sim, John Rollins sekä Justin Leonard jakoivat kolmannen sijan tuloksellaan -18.

Wyndham Championship tuotti suuren pettymyksen paitsi jo perjantaina karsiutuneille Henrik Stensonille ja Mike Weirille myös mm. Scott McCarronille ja Jeff Quinneylle. Heistä jokainen jäi PGA Tourin play offien ulkopuolelle, mutta Quinney harmillisesti vain kolmen pisteen päähän.

”Olisi täytynyt pitää tänään paremmin puoliaan”, Quinney kiteytti ajatuksensa.

Marko Kuivasaari

Atwal porskuttaa sitkeästi kärjessä

Arjun Atwal on ollut Wyndham Championshipin johdossa kisan alusta asti. Hänellä on ennen finaalikierrosta kolmen lyönnin etumatka mm. major-voittaja Lucas Gloveriin. Voitollaan intialainen varmistaisi pelioikeuden PGA Tourille ensi kaudeksi.

Voitto

Voitto Wyndham Championshipissä helpottaisi Arjun Atwalin jatkosuunnitelmia olennaisesti. &copy Getty Images

Arjun Atwal (-17) rakensi itselleen kolmen lyönnin johtoaseman Greensborossa, Pohjois-Carolinassa pelattavan Wyndham Championshipin kolmannella kierroksella. Lauantaina tuloksen 65 pelannut Atwal on johtanut tai jakanut turnauksen kärkipaikkaa torstaista lähtien.

Intialainen pelaa tällä hetkellä kaikissa mahdollisissa kisoissaan ikään kuin veitsi kurkulla. Hän menetti viime kuussa korttinsa PGA Tourille, kun ei ollut kiertueen terveyspykälän mukaisen rajoitetun pelioikeuden aikana onnistunut kokoamaan riittävästi tienestejä pelaamissaan kilpailuissa.

Atwal loukkasi viime vuonna olkapäänsä painonnostoharjoituksessa, joten hänen ansionsa eivät riittäneet sivussa olemisen vuoksi koko kauden 2010 kattavaan pelioikeuteen.

Atwain mahdolliset turnausosallistumiset ovat olleet elokuun alusta alkaen joko maanantaikarsintojen tai sponsorien villien korttien varassa. Greensboron kisan pelipaikka aukesi hänelle viime maanantain menestyksekkään karsinnan avulla.

Edelleen vailla ykköstilaa PGA Tourilla oleva Atwal on voittanut uransa aikana kilpailun kaikilla muilla pelaamillaan kiertueilla: Euroopan Tourilla, Aasian Tourilla ja Nationwide Tourilla. Voitto Yhdysvaltain kiertueella on nyt vain yhden hyvän kierroksen päässä.

Voitto PGA Tourilla ei ole maanantaikarsijalle kovin tavallista, sillä edellisen kerran karsinnasta varsinaiseen turnaukseen päässyt pelaaja (Fred Wadsworth) voitti Yhdysvaltain kiertueella vuonna 1986.

Toisen sijan Wyndham Championshipissä jakavat Lucas Glover, Scott Piercy sekä Scott McCarron tuloksellaan -14. Heistä lyönnin päässä, viidennen sijan jakaa kaikkiaan kuusi pelaajaa.

Kevin Na sivusi lauantaina Sedgefiedin kenttäennätystä 61 lyöntiä, jonka myös Atwal pelasi torstaina. Ennätyksen kolmas haltija on Carl Pettersson, joka ei tämän viikon kisassa selvittänyt tietään viikonlopun kierroksille.

Kilpailu PGA Tourin viimeisistä play off -paikoista käy myös kiivaana. Andreas Romero (FedExCupin pisteissä 123:s) nosti tässä taistelussa lauantaina osakkeitaan tuntuvasti siirtyessään tilanteeseen -12. Samassa tuloksessa olevan Richard S Johnsonin olisi sijoituttava Greensborossa neljän parhaan joukkoon, jotta paikka torstaina käynnistyvään Barclaysiin aukeaisi.

Marko Kuivasaari

Snedeker viihtyy Pohjois-Carolinassa

Brandt Snedeker tuntuu löytävän peliinsä kunnon fiilikset kisaillessaan Pohjois-Carolinassa, josta on peräisin myös hänen ainoa voittonsa PGA Tourilla. Tennesseeläinen nousi Wyndham Championshipin johtoon Arjun Atwalin seuraksi, kun turnaus on puolivälissä. Samalla parille nimekkäälle pelaajalle kävi köpelösti pian alkavien play offien kanssa.

Brandt

Brandt Snedeker kamppailee Greensborossa uransa toisesta voitosta PGA Tourilla. &copy Getty Images

Brandt Snedekerin tulos 65 riitti nostamaan hänet perjantaina Wyndham Championshipin johtoon yhdessä Arjun Atwalin kanssa. Snedeker vaikuttaa olevan Pohjois-Carolinassa kuin kotonaan, sillä hänen ensimmäinen ja ainoa voittonsa Yhdysvaltain kiertueella tuli vuonna 2007 samaisessa kilpailussa. Wyndham Championship pelattiin tuolloin Forest Oaks Country Clubilla. Mahtaako historia toistaa sunnuntaina itseään Snedekerin tai Atwalin eduksi, sillä vuodesta 2008 Sedgefieldillä pelatun Wyndham Championshipin voittaja (Carl Pettersson, 2008 ja Ryan Moore, 2009) on ollut kisassa jaetulla kärkipaikalla 36 reiän jälkeen. Snedeker johti viimevuotista Wyndhamia ensimmäisen kierroksen jälkeen, mutta sijoittui lopputuloksissa kunniakkaasti viidenneksi. ”Tunnen oloni mukavaksi täällä. Vaikka nämä kentät ovat erilaisia, niin ruohotyyppi ja griinit tuovat elävästi mieleeni lapsuusajan kotikentän”, Snedeker sanoi. ”Pelini vaikuttaa toimivan aina tähän aikaan vuodesta. Olenko vain tällainen loppukauden pelaaja vai onko se jotain loppukirin tarvetta?” Marginaalit ovat kisassa pieniä, sillä 12 alle olevia Snedekeriä ja Atwalia jahtaavat lyönnin päässä KevinStreelman, Lucas Glover sekä John Rollins. Wyndham Championshipissä käydään myös kovaa kamppailua viimeisistä paikoista ensi viikolla alkavaan PGA Tourin play offiin. Kaikille FedExCupin pisteissä sunnuntain tilanteen jälkeen 125 parhaan joukkoon mahtuville on luvassa paikka ensi viikolla pelattavaan finaalisarjan ensimmäiseen turnaukseen New Jerseyssä. Koska Henrik Stenson ja Mike Weir karsiutuivat Wyndham Championshipin jatkokierroksilta, varmistui samalla myös se, ettei heitä nähdä FedExCupin huipennuksessa. Myös sormileikkauksensa jälkeen edelleen peliään hakevan Anthony Kimin tie nousi pystyyn Greensborossa. Kim on toki turvallisesti 14:ntenä FedExCupin pisteissä, mutta toinen peräkkäinen karsiutuminen ei käy hyvästä referenssistä Ryder Cup -näyttöjä ajatellen. Kimin mahdollisuudet päästä USA:n joukkueeseen ovat kapteeni Corey Pavinin vapaassa harkinnassa. Marko Kuivasaari Intialaisjohto myös PGA Tourilla

Lieneekö koskaan aiemmin intialainen pelaaja ollut samanaikaisesti sekä Euroopan Tourin että PGA Tourin kilpailun kärjessä. Arjun Atwal otti torstaina mallia Shiv Kapurista ja nappasi Wyndham Championshipissä kenttäennätystä (61) sivuten kahden lyönnin johdon.

Arjun

Arjun Atwal sivalsi Greensboron kisan kärkeen kenttäennätystä sivuten. &copy Getty Images

Arjun Atwal aloitti Greensborossa, Pohjois-Carolinassa pelattavan Wyndham Championshipin vauhdikkaasti. Tulos 61 (-9) sivuaa Carl Petterssonin kaksi vuotta sitten Sedgefieldillä tekemää kenttäennätystä. Wyndham Championship on viimeinen turnaus ennen PGA Tourilla ensi viikolla käynnistyvää ja FedExCupin ratkaisevaa play off -sarjaa. Atwalilla ei ole tällä hetkellä voimassa olevaa korttia PGA Tourille, vaan hän selvitti tiensä Greensboron kisaan maanantaikarsinnasta. Atwal loukkasi viime vuonna olkapäänsä painonnostoharjoituksessa, eikä olisi tienestien puolesta saanut enää pelioikeutta kauden 2010 kisoihin. Hän sai kuitenkin jatkoa pelioikeudelleen heinäkuun loppuun saakka, kiertueen terveyspykälään vedoten. Koska ansiot eivät siinä vaiheessa oikeuttaneet kauden jatko-ohjelmaan, on intialaisen pelit PGA Tourilla karsintojen ja mahdollisten villien korttien varassa. Maanantaikarsinta pelattiin Atwalille tutulla kentällä, sillä hän sijoittui Forest Oaks Country Clubilla vuonna 2004 pelatussa Wyndhamissa kuudenneksi. Tulos 67 oli yhdessä kahden muun pelaajan kanssa maanantain paras. Mikäli Atwal onnistuisi voittamaan tämänvuotisen Wyndham Championshipin, hän tekisi sen ensimmäisenä maanantaikarsijana sitten vuoden 1986, jolloin Fred Wadsworth voitti Southern Openin. ”Sain karsinnassa tavallaan hyvän birdieputken päälle, jota täällä oli helppo jatkaa”, Atwal sanoi. Vaikka Atwal sattuisi voittamaan Greensborossa, ei hänellä ole silti asiaa New Jerseyssä alkaviin play offeihin. Voitto toisi kuitenkin varman pelioikeuden PGA Tourille kaudeksi 2011. Brandt Snedeker on kisassa toisena, kaksi lyöntiä Atwalia jäljessä. Kolmannen sijan jakaa tuloksellaan 67 yhteensä kuusi pelaajaa, joiden joukosta löytyy mm. Atwalin maanmies Jeev Milkha SinghMarko Kuivasaari PGA Tourin play off -portti sulkeutuu sunnuntaina

Yhdysvaltain kiertueen pelaajilla on Wyndham Championshipissä viimeinen mahdollisuus lunastaa paikkansa PGA Tourin play off -turnauksiin, joissa ratkaistaan kauden 2010 FedExCupin voittaja. Roihuavaa liekkiä peliinsä yhä etsiskelevä Henrik Stenson on kahdeksan sijaa rajan huonommalla puolella.

Henrik

Henrik Stensonin olisi vaihteeksi alettava pelaamaan, etteivät PGA Tourin play offit mene sivu suun. &copy Getty Images

PGA Tourin syksyn kohokohta lähestyy, kun kauden alusta jatkunut FedExCupin pisteiden keruu katkeaa sunnuntaina. Tämän jälkeen on edessä neljän turnauksen play off -sarja, jonka avaa New Jerseyssä 125 eniten FedExCupin pisteitä keränneiden pelaajien kesken kisailtava Barclays. New Jerseystä siirrytään Massachusettsiin (Deutsche Bank Championship), kunnes kaksi jälkimmäistä kisaa pelataan Illnoisissa (BMW Championship) ja Georgiassa. Jokaisen neljän play off -turnauksen palkintoarvo on 7 500 000 dollaria eli täsmälleen saman verran kuin USA:ssa pelattavissa major-kisoissa. Kolme ensimmäistä turnausta pelataan peräkkäisinä viikkoina, kunnes ennen koko lystin ratkaisevaa Tour Championshipiä pidetään kahden viikon tauko. Finaaliturnauksessa on mukana enää 30 pelaajaa. Tällä viikolla PGA Tourilla on kuitenkin vuorossa vielä ”runkosarjaa”, kun kiertue kokoontuu Greensboroon, Pohjois-Carolinaan kamppailemaan Wyndham Championshipin paremmuudesta. Greensboron kisa tuottaa viikonvaihteessa osalle pettymyksen, ja joillekin helpotuksen. Toisaalta kuka tahansa pelaaja, joka voittaa Wyndham Championshipin, nousee FedExCupin pisteissä varmuudella 80 parhaan joukkoon. Pistetaulukossa sijoilla 126-142 olevista jokaiselle riittää play off -paikkaan sunnuntaina top-ten-sijoitus Wyndhamissa. Viime vuonna Greensboron kisan jälkeen viisi pelaajaa selvitti vielä tiensä neljän huipputurnauksen sarjaan. Yksi heistä oli toisen polven pgatourilainen Kevin Stadler, joka hävisi Wyndham Championshipin uusinnassa Ryan Moorelle. PGA Tourin play off -sarjan nykyinen pistelaskusysteemi tarjoaa mahdollisuuden kaukaisiltakin sijoilta voittoon: Heath Slocum pääsi ”pleijareihin” viime vuonna niukasti, mutta voitettuaan Barclaysin, hän oli oitis kiinni myös koko FedExCupin voitossa. Pistetaulukon 125 parhaan ulkopuolelta olisivat paikkaa auringossa tavoittelemassa vielä mm. ruotsalaiset Henrik Stenson ja Richard S. Johnson, Kanadan Mike Weir sekä jenkit Jeff Quinney ja Brett Quigley. Stensonin huonoa sijoitusta selittää harva kilpaileminen. Hän on pelannut major-kisojen ja World Tourin turnausten ohella PGA Tourilla tällä kaudella vain kaksi kilpailua. Huono kenraali saattaa kuitenkin tietää hyvää ensi-iltaa, sillä Stenson missasi viime perjantaina PGA Championshipin kaksi jälkimmäistä kierrosta. Marko Kuivasaari

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje