11.6.–18.6 - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[15][23]
KilpailuaSuomalaista
Henkilöt

Entistä valmiimpi Korhonen

Mikko Korhonen etenee määrätietoisesti valmentajan kanssa päätettyjä linjoja pitkin koko ajan paremmaksi golfariksi.

Kausi 2012 oli Mikko Korhosen uran paras. Korhosen kaudesta ja pelaamisen tasosta kertoo jotain se, että hänen karsinnoissa ansaitsemansa pelioikeus Euroopan Tourille ei ollut missään muodossa yllätys vaan hyvinkin odotettu tulos. Korhonen pelasi kauden aikana 16 Challenge Tourin kisaa. Hän karsiutui vain kerran, oli viisi kertaa top 10:ssä ja ”keskimääräinen” sijoitus oli 20 parhaan joukossa. Kilpailukierrosten lyöntikeskiarvo laski 69,66:een. Taustalla on Korhosen mukaan tietoinen kisamäärän karsiminen. ”Kaikki tietenkin alkoi ranneleikkauksesta, mutta olin jo muutenkin kauden alla päättänyt pelata vähemmän kisoja kuin aiemmin. Pyrin välttämään ns. tyhjiä kisoja, joihin menisin vain paikalle, koska olin ilmoittautunut. Eli ei mitään neljän kisan putkia vaan 1-2 kisan keikkoja, jotta pysyy freesinä ja motivaatio säilyy.” ”Suunnitelma onnistuikin hyvin. Kazakstanin kilpailu oli oikeastaan kauden ainoa sellainen tyhjä kisa. Aion toimia tähän tapaan jatkossakin, jopa ET:llä en välttämättä lähde ihan joka paikkaan vain lähtemisen takia.” Korhosen valmentaja Markku Louhio näkee hyvän kauden taustalla vielä isomman kuvan. ”Golf on tuolla tasolla fiksujen poikien peli. Menestyksen eteen pitää osata rakentaa lähipiiri sellaiseksi, joka hyödyttää pelaamista. Mielestäni Mikko on ollut siinä suhteessa hyvä ja on voinut keskittyä vain pelaamiseen”, Louhio taustoittaa. ”Toki hän on myös kehittynyt kokonaisvaltaisesti. Hyvällä moraalilla pitkään tehty työ on alkanut palkita. Ja tällä kaudella hän löysi jostain vielä extravaihteen työstää lyöntejä paremmin kuin ennen”, Louhio tarkentaa vielä.

Markku

Markku Louhio (vas.) seuraamassa vuoden 2009 Finnair Mastersia Ville Kalliala seuranaan.

Yhteistyö alkoi 1991 Kun Markku Louhio kertoo näkemyksiään Mikko Korhosen golfista, hän totisesti tietää mistä puhuu. Korhosen ja Louhion yhteistyö alkoi vuonna 1991 Suur-Helsingin Golfissa. Korhonen oli tuolloin 10-vuotias. ”Tuolta ajalta on muuten olemassa Mikon lyöntivideokin. Mikko näyttää jo siinä ihan Mikolta”, Louhio naurahtaa. Noista ajoista on tultu kauas ja samalla valmentajan ja pelaajan suhde on muuttunut radikaalisti. Louhio määrittelee olevansa tällä hetkellä enemmän Korhosen pelin tarkastelija kuin miehen valmentaja sanan perinteisessä merkityksessä. ”Annan mielipiteeni mitä pitäisi tehdä seuraavaksi. Mikko sitten mutustelee sitä, hyväksyy, hylkää tai laittaa korvan taakse myöhempää käyttöä varten. Meillä on yhdessä päätetyt linjat, joita pitkin mennään ja joita kontrolloidaan aika ajoin”, Louhio selvittää. Konkreettinen esimerkki tältä kaudelta: Korhonen ja Louhio vetivät alkuvuodesta Korhoselle harvinaisen hallisession, jossa käytiin läpi kolmea svingiin liittyvää yksityiskohtaa. Heinäkuussa Louhio videoi Korhosen pelaamista Vuosaaren Nordic League -kisassa, samoin tehtiin elokuun alussa Kytäjän CT-kisassa. ”Katsoimme silloin missä mennään ja videoiden avulla Mikko sai kuvan tuntemustensa ja todellisuuden välillä”, Louhio kertoo. ”Mikko on jo sillä tasolla, että kaikessa mennään pelaajan ja kilpailutulosten ehdoilla. Ei pientä näpertelyä eikä toisaalta voi puskeakaan mitään, mutta ison kuvan täytyy olla selvä.”

Mikko

Mikko Korhosella on valmentajansa mukaan kiitettävän korkea moraali harjoitella. ”Se on ihan kuin duunia painettaisiin”, Louhio kehuu suojattiaan.

Perusasioiden kautta Korhonen määrittelee Louhion ”perusasioiden koutsiksi”, joka painottaa suoritusten teknisten oikeaoppisuutta. ”Kaikki rakentuu tiettyjen perusasioiden päälle. Mekin olemme puhuneet samoista perusjutuista jo 20 vuotta ja niihin palataan aina uudelleen ja uudelleen. Mutta tottahan se on, että jos esimerkiksi seisot alkuasennossa vinossa, siitä on todella vaikea lyödä suoraan”, Korhonen sanoo. Louhio nostaa tältä katsantokannalta esille Korhosen puttipelin. Valmentajan mukaan Korhonen oli jo nuorena hyvä puttaaja, mutta upottaminen ei perustunut tekniseen suorittamiseen. ”Mikko oli ennen niin sanottu fiilisputtaaja ja minä olen koko ajan syöttänyt hänelle puttaamisen tekniikkaa, jossa hyödynnetään puhtaasti fysiikan lakeja. Tavoitteena on suoritus, joka on hyvin lähellä automaatiota: laitetaan heiluri liikkeelle ja annetaan mennä”, Louhio paljastaa ajatteluaa. ”Tourilla on paljon nuoria pelaajia, jotka puttaavat erinomaisesti fiiliksellä, mutta kun päälle lyödään riittävästi painetta, se suorituksen perustana oleva huono puttitekniikka ei enää toimikaan.”

Viime

Viime vuosina Mikko Korhonen on panostanut paljon fyysiseen harjoitteluun ja pitää vartalon toimintaa erittäin tärkeänä.

Mahdollisuudet pysyä ET:llä? Mikko Korhonen pelasi tämän syksyn tapaan itsensä karsintojen kautta European Tourille myös kaksi vuotta sitten. Visiitti jäi kuitenkin lyhyeksi. ”Silloin keväällä oli kaiken näköistä henkilökohtaista tapahtumaa, muun muassa asuntokauppaa, ja alkukausi meni niiden myötä tuolloin plörinäksi. Loppukausi meni kuitenkin paremmin ja siitä oikeastaan lähti liikkeelle tämä hyvä kausi, joka jatkuu yhä”, Korhonen kertoo. Sekä pelaaja itse että valmentaja ovat varmoja, että tällä kertaa Korhonen on huomattavasti valmiimpi pelaamaan Euroopan ykköstasolla – niin mentaalisesti kuin pelillisesti. ”Kauden 2011 oppi oli, että muiden juttujen murehtiminen pitää lopettaa, kun pelaa ET:llä. Nyt en enää keräile turhia asioita, joista ei ole hyötyä varsinaiselle tekemiselle”, Korhonen aloittaa. ”Ensimmäisestä kerrasta on tietenkin se hyöty, ettei sinne tarvitse mennä enää opettelemaan kuvioita. Tuntuu, että itseluottamus on nyt korkeammalla lähteä hakemaan ihan kärkisijoja. Onhan siellä ET:llä aina vähän enemmän painetta, mutta toivottavasti nyt niitä paineita ei enää tarvitse ottaa itselle normaalia enempää”, Korhonen sanoo. ”Kun pelaajalta otetaan pikkuisenkin itseluottamusta pois, se on heti viisi lyöntiä lisää tulokseen. Uskon, että nyt Mikko on huomattavasti kovempi juuri tällä saralla. Hän on nähnyt, mitä huipulla tarvitaan ja kokee pystyvänsä pelaamaan kärjen tahdissa ainakin Challenge Tourilla”, Louhio säestää. ”Pelillisesti vakuutuin viimeistään Argosin leirillämme ennen karsintoja, että Mikko on mennyt uudelle tasolle. Harjoituskierroksella näin häneltä sellaisia lyöntejä, joita harvoin näkee keneltäkään”, Louhio hehkuttaa. ET-kortin säilyttäminen on kuitenkin kaikkea muuta kuin kirkossa kuulutettu. ”Mikko on hyvä tekemään cuttia, mutta se ei riitä, koska nämä karsinnoista tulleet ovat ulkona isoista kisoista. Pienemmissä kisoissa pitää olla korkealla, mutta Mikkohan pystyy pelaamaan 66-67:n kierrostuloksia, niitä on tältä kaudelta paljonkin”, Louhio pyörittelee. Janne Knuuti

Mikko Korhosen nettisivut

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje