Kuusamo Golfissa odotellaan yhä uutta omistajaa – jo pari vuotta menty sinnikkäästi talkoovoimin - Golfpiste.com

28.6.–5.7. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[15][27]
KilpailuaSuomalaista
Golfkentät

Kuusamo Golfissa odotellaan yhä uutta omistajaa – jo pari vuotta menty sinnikkäästi talkoovoimin

Poro on yleinen ilmestys Petäjäkankaalla. Se on myös suurin syy siihen, miksi kentällä ei ole lainkaan roskakoreja. Kuva: Kuusamo Golf/Facebook

Golfilla on seudun matkailulle tärkeä merkitys. Kenttä ansaitsisi pysyvämmän ratkaisun.

Kuusamo Golfin tarinaan on ehtinyt sisältyä lyhyestä historiastaan huolimatta monenlaisia vaiheita. Kenttäyhtiö ajautui – viidennen toimintakautensa päätteeksi – konkurssiin vuonna 2017, mutta pelit ovat jatkuneet Petäjäkankaalla ilman keskeytyksiä aktiivisten jäsenten sinnikkyyden ansiosta.

Nyt Kuusamossa odotellaan kolmatta kautta ilman parempaa tietoa tulevaisuudesta ja vakituisemmasta kuviosta. Seuran puheenjohtaja Hannu Virranniemi sanoo, ettei luovuttaminen ole käynyt mielessäkään, vaikka ahkera talkooporukka alkaa olla ikääntymään päin.

”Muutama viikko sitten varmistui, että Kuusamossa pelataan golfia tänäkin kesänä. Joitain pieniä yksityiskohtia pitää vielä hioa, mutta kausi saadaan vedettyä läpi, sikäli kun vallitseva pandemia sen sallii.”

Jokainen kausi on vaatinut Kuusamo Golfissa erikoisjärjestelyitä ja tiiviitä neuvotteluita, ennen kuin vihreä valo on syttynyt pelaajien päästämiseksi väylille ja viheriöille.

Mutkia tuli matkaan heti perustamisen alkumetreillä, kunnes 18-reikäistä kenttää päästiin rakentamaan valituskierteen jälkeen vuonna 2011. Suomi oli tuolloin keskellä taantumaa, mikä teki hallaa osakekaupalle. Ongelmana on ollut seudulla asuvien harrastajien vähyys, mutta Kuusamossa lomailevat green fee -pelaajat ovat löytäneet tiensä kentälle sitäkin paremmin.

”Tärkeintä on, että kaupungilla, Holiday Club Resortilla, konkurssihallinnolla ja pankilla on kanssamme yhteinen tahtotila golftoiminnan jatkumisesta Kuusamossa”, Virranniemi sanoo.

Kukaan ei halua päästää kenttää kesannolle

Kaupunki omistaa kentän maapohjan ja konkurssipesä hallinnoi muuta osaa, lukuun ottamatta huoltohallia, joka on taas Holiday Club Resortin omistuksessa. Osuuspankki on puolestaan suurin velkoja, joten ymmärrettävästi koko nelikko haluaa kentän pysyvän pystyssä ja kunnossa, kunnes sille jossain vaiheessa löydetään uusi omistaja.

”Kenttä on Holiday Club Resortille tärkeä ja hyödyllinen oman matkailubisneksensä näkökulmasta, mutta selväksi on käynyt, ettei kukaan halua päästää sitä kesannolle. Se olisi aika lohduton ilmestys tuossa kylpylän vieressä”, kertoo seuran toiminnanjohtaja Alpo Leinonen.

Kuusamon Tropiikki -nimistä kylpylää pyörittävä Holiday Club Resort on golfseuralle merkittävä yhteistyökumppani myös siinä mielessä, että yhtiö mainostaa näkyvästi kentällä ja hankkii siltä suuria määriä pelilippuja omiin tarpeisiinsa.

Useiden paikallisten ja ei-paikkakuntalaistenkin mielestä Holiday Club Resort olisi sopivin ja luontevin omistaja Kuusamon golfkentälle, mutta HCR ei tiettävästi ole lähestynyt osapuolia ostotarkoituksissa.

Vaikka golfkausi alkaa Kuusamossa usein pari kuukautta Etelä-Suomea myöhemmin, on valoisina kesäiltoina ja öinä mahdollisuus ottaa takamatkaa kiinni. Kuva: Kuusamo Golf/Facebook

Tuleva kausi pyritään vetämään Kuusamossa läpi edellisen tapaan mahdollisimman säästeliäästi ja kevyin palkkakustannuksin. Kentällä on kauden aikana kaksi kokopäivätoimista ja yksi osa-aikainen kentänhoitaja. Heidän ohellaan klubilla työskentelee kaksi caddiemasteria. Omasta toimestaan eläkkeellä oleva Leinonen hoitaa toiminnanjohtajan pestiä pienellä korvauksella.

”Vaikka saamme Osuuspankilta toimintaamme rahallista tukea, emmekä maksa kaupungille vuokraa kentästä, ei tämä pieni golfyhteisö pärjäisi ilman ydintalkoolaisten panosta.”

Tähän joukkoon kuuluu kymmenkunta seuran jäsentä, jotka tekevät kentällä kaikenlaisia tehtäviä, kuten hiekkaesteiden kunnostusta, väylien holkitusta sekä muuta kentän ylläpitämisen kannalta välttämätöntä työtä. Leikkuut sen sijaan kuuluvat tyystin kentänhoitajille.

”Ainahan täällä riittää tekemistä ja ympäristön siistinä pitämistä. Oma lukunsa on sitten kentän siivoustalkoot, joihin osallistuu yleensä 30–40 henkilöä. Se on suunnilleen 10 prosenttia seuran jäsenistöstä.”

Katinkullan ja Virpiniemi Golfin kenttämestarit ovat aina olleet valmiita konsultoimaan, kun olemme neuvoja tarvinneet.

Klubin ravintola- ja kahvilatoiminta sekä caddiemaster-toiminnot olivat viime kaudella Kuusamon Talonpöytä Oy:n vastuulla. Nyt kentän korkeimmalla kohdalla sijaitsevan Cafe Breikin tilanne on auki.

”Tällä hetkellä ei ole tietoa kahvilatoiminnan jatkumisesta. Epävarmuutta lisää epidemia, joka toistaiseksi pitää maan ravintolat ja kahvilat suljettuina. Meidän ei kannata palkata Breikkiin ketään, sillä emme saisi katettua kuluja.”

Yhtenä vaihtoehtona on mietitty kahvilan pitämistä talkoovoimin, mutta vähintään automaatit ovat tulossa käyttöön kauden alussa.

Kuivuusongelma ratkaistu

Mika Lindroosin suunnitteleman kentän väyliä on etenkin vähäsateisina kesinä vaivannut kuivuusongelma, johon on nyt löydetty ratkaisu. Se vaatii 15 000 euron investoinnin, jota varten pankki on luvannut ojentaa auttavan kätensä. Kuusamon seudun Osuuspankki on antanut kentälle viimevuosina taloudellista tukea myös muihin välttämättömiin parannuksiin. Naapuriseuroista on saatu lisäksi vastauksia kentänhoidollisiin kysymyksiin.

”Katinkullan ja Virpiniemi Golfin kenttämestarit ovat aina olleet valmiita konsultoimaan, kun olemme neuvoja tarvinneet.”

Leinonen pitää verkostoitumista lähiseudun kenttämestareiden kanssa erittäin tärkeänä – etenkin kun seuralla ei itsellään ole kenttämestaria. Kuusamolaiset tekivät viime kaudella myös visiitin Virpiniemen kentälle, jossa pohdittiin ajan kanssa kentänhoitoon liittyviä asioita.

”Olemme saaneet myös kohtuullisella vuokralla koneita käyttöön Oulusta, Kajaanista ja Paltamosta. Osa koneista ja laitteista on seuran omia, loput on liisattuja.”

Ravintolatoiminta on vielä tulevan kauden osalta ratkaisematta. Kuva; Kuusamo Golf/Facebook

Seurassa lasketaan, että tuoton tarve tulevan kauden osalta on 200 000 euroa, josta suurimman osan lohkaisee luonnollisesti kentänhoito ja palkat. Siksi jäsen- ja kausimaksujen toivotaan tulevan ajoissa yhdistyksen tilille.

”Resurssimme ovat hyvin rajalliset. Meillä on vain reilut 300 jäsentä, joten jos maksuihin tulee koronan takia pidempiä viivästyksiä, voimme ajautua kassakriisiin. Kausi käynnistyy yleensä vasta toukokuun lopulla, joten toivottavasti tilanne on silloin jo helpompi.”

Petäjäkankaalla pelattiin viime vuonna 6400 kierrosta, joista 2100 oli vieraiden tilastoimia. Se tarkoittaa sitä, että lähes joka kolmas kentälle lähtenyt pelaaja edusti jotain muuta seuraa kuin Kuusamo Golfia.

”Vieraspelaajia olisi ollut enemmänkin, jos ennakkomarkkinointia ei olisi jouduttu jättämään viime tippaan. Tässä on viimevuosina ollut haittatekijöitä: vuonna 2017 oli huonot ilmat ja syksyllä tuli konkurssi. Sen jälkeen monet ovat luulleet, ettei meillä ole enää kenttää. Onhan se vaikuttanut pelaajamääriin. Kiitosta olemme saaneet kentän kunnosta niiltä, jotka ovat käyneet”, Leinonen toteaa.

Hyvä vaihtoehto ulkomaanmatkalle

Kentän käyttöaste liikkuu 25–30 prosentin välillä, joten mikäli samanlaiset koronarajoitukset vallitsevat vielä kauden alkaessa, Kuusamossa saa joustavasti kahden hengen peliaikoja

”Täällä ei ole ruuhkia, joten kovin paljon etukäteen ei tarvitse aikoja varailla.”

Leinonen muistuttaa, että kaikki eivät välttämättä arvaa lähteä oitis maailmalle pelailemaan, kun matkustamiseen liittyvät rajoitukset on purettu. Silloin hän suosittelee käyntiä Pohjois-Pohjanmaalla. Kansallis- ja luonnonpuistoja riittää, ja Kuusamo on myös kalastuksesta kiinnostuneiden toivepaikka. Ulkoilmaihmiset saavat kehiteltyä helposti monipuolista tekemistä seudulla.

Paikallisista golfin harrastajista saattaa tällä hetkellä tuntua, että kauden alkuun on tavallista pidempi aika. Sen taustalla on ennen kaikkea Pohjois-Suomen runsasluminen talvi. Kiutakönkäällä mitattiin keskiviikkona lumen syvyydeksi 94 senttiä, joten on luultavasti mentävä pitkälle toukokuuta, ennen kuin ensimmäiset pälvit ilmestyvät Kuusamon golfkentälle.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (1 kpl)

  • Golfmeklari says:

    Kierros Kuusamo Golfissa kiinnosti, olimme Matkailuautolla liikkeellä. Kuusamoon tulimme juuri Kuusamo Golfin vuoksi 2019 noin viikko juhannuksen jälkeen Leviltä, sielläkin golfaamassa. Kaikki näytti hyvältä, tiedustelimme Klubin kahvilasta missä voisimme yöpyä Matkailuautolla, kun kierros oli tarkoitus pelata seuraavana aamuna. Kylpylän Caravan paikat oli poistettu käytöstä ilmeisesti HCR:n oman majoitus bisneksen lisäämiseksi. Kyplylän ravintola ym muita palveluja olisimme olleet valmiit käyttämään ja maksamaan toki niistä ja autopaikasta. Parin kilometrin päässä oli Leirintäalue, mutta siellä olevat palvelut,saniteetti ym tilat olivat -50 – 60 luvulta ja todella alkuperäiskunnossa. Kuusamo Golfin Kludilta ei löytynyt pukuhuoneita eikä suhkutiloja mikä olisi ollut minimi yli neljän tunnin golfkierroksen jälkeen matkalaisille. Innostuksemme hiipui ja katselimme illan hämärtyessä 1.väylän teeboksissa laskevaa aurinkoa ja jatkoimme Paltamo Golfiin jossa vastaanotto oli loistava, Caravanpaikat Klubin vieressä valmis greenfeepaketti yöpyminen ja greenfee. Loistava klubiravintola ja sauna sekä pukuhuoneet. Viivyimme pari yötä siellä. Caravan Golfarit!