25.6.–2.7. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[14][24]
KilpailuaSuomalaista
Kenttäranking

Kenttärankingissa tuttu ykkönen, ja monta yllättäjää

Suomen golfkentät on jälleen pistetty järjestykseen. Kärkikymmenikössä on kolme uutta tulokasta ja kenttiä yhdeksältä eri klubilta.

Mikä on yhdelle hyvä, on toiselle paras. Kolmatta sama asia ei ehkä juurikaan kosketa. Näkemyksiä Suomen golfkentistä on laidasta laitaan, mutta kun arvioita tehdään yli kuusituhatta, tarkalleen ottaen 6323 kappaletta, piirtyy varsin tarkka kuva siitä, mitä suomalaisgolfarit maamme kentistä keskimäärin ajattelevat.

Lähtökohta arviointiin oli sama kuin kahtena edelliskertana, puntarissa oli golfkierroksen kokonaiselämys kahdeksan alakriteerin kautta arvioituna. Keskiössä on edelleen itse golfkenttä, jonka painoarvo kentän kokonaisarvosanasta on tasan puolet. Toisen puolikkaan muodostavat golfarin kokonaiselämykseen olennaisesti liittyvät muut asiat, kuten kentän ilmapiiri, asiakaspalvelu, hinta-laatusuhde ja ravintolapalvelut.

Linna Golf äänestettiin jälleen Suomen parhaaksi golfkentäksi. Kunnoltaan ja viimeistelyltään se oli lähes ylivertainen.

Pelillisten ja kokonaiselämystä arvioivien kriteerien välillä vallitsee vahva sidos; kun golfkierroksen tarjoama kokonaiselämys on erinomainen, kenttä tuntuu kauniimmalta ja paremmin suunnitellulta. Siitä kertovat myös paras suunnittelu -palkintokategorian tulokset. Aivan kuin myös kaksi vuotta sitten kävi, kärkikolmikossa komeilevat samat kentät, jotka muodostavat myös kokonaisrankingin kärkikolmikon, tällä kertaa vieläpä samassa järjestyksessä.

Tärkein yksittäinen kokonaiselämystä ja samalla arviointia määrittävä kriteeri on kunto ja viimeistely. Jos kenttä on huippukunnossa, se heijastuu väistämättä rankingsijoitukseen – ja päinvastoin.

Kenttäranking on lahjomaton ja ankara kokonaistasonmittari Suomen golfkentille. Maassamme on kuitenkin monenlaisia golfkenttiä, eikä niiden arvioiminen yhdellä mittaristolla ole aina ongelmatonta. Ranking-menestys edellyttää pärjäämistä kaikissa kategorioissa. Se taas ei ole kaikkien kenttien kohdalla realismia. Vaikka kenttä jäisi kokonaisrankingissa häntäpäähän, se voi silti olla erittäin hyvä golfkenttä, jossa lajia on mukava harrastaa. Kokonaisuudessaan suomalaisten golfkenttien taso on niin hyvä, että huonoa golfkenttää maastamme on jo vaikea löytää.

Keskustele aiheesta Forumilla

Kärki piti pintansa

Kun kenttä menestyy hyvin Kenttärankingissa, kohdistuu siihen valtavia odotuksia seuraavina vuosina. Yllätysmomentti on syöty, ja pettyessään asiakaat antavat perin suoraa palauetta ja pahimmassa tapauksessa pudotus listalla on jyrkkä. Jos kenttä kuitenkin pystyy menestymään rankingissa kovista odotuksista huolimatta, on se kiistatta kaiken hehkutuksen ansainnut.

Valtaosa kärkikentistä on pitänyt paikkansa rankingin yläpäässä. Niiden rinnlle kärkikymmenikköön on noussut kolme uutta tulokasta: yhdeksänneksi yltävä Pickalan Forest, kymmenenneksi noussut Nokia River Golfin Rock sekä huimat 15 sijaa ylemmäs kuudenneksi kivunnut Virpiniemi Golf. Kunniamaininnan ansaitsee myös Nordcenter, jonka molemmat kentät, Fream ja Benz, mahtuvat rankingin kokonaispisteissä viiden parhaan joukkoon.

Nordcenterin Fream-kenttä nousee kolme sijaa jääden vain 0,03 pisteen päähän palkintopallisijasta.

Kärkipään kentistä suurimpia tippujia ovat Kytäjä ja Ålands Golfklubben. Kytäjän South East on tänä vuonna 15:s ja North West 26:s. Laskeva trendi selittyy puutteissa kenttien kunnossa. ÅGK:n ykköskenttä Slottsbanan on remontissa, eikä se siksi ollut mukana tämänvuotisessa arvioinnissa. Valmistuttuaan sen voi odottaa nousevan rankingissa lähelle kärkeä. Sitä ennen Ahvenanmaalla on kuitenkin keskityttävä palvelukonseptin hiomiseen, sisarkenttä Kungsbanan tippui rankingissa 17 pykälää sijalle 23 menetettyään pisteitä läpi linjan. Tuote on edelleen mainio, mutta kilpailu on kärjessä niin kovaa, että kaiken on osuttava kohdalleen, jotta paikka kärkikymmenikössä jatkossakin irtoaisi.

1. Vanajanlinna Golf & Country Club 87,73

Vanajanlinnaa juhlittiin neljä vuotta sitten Suomen ykköskenttänä, mutta edellisessä, vuoden 2017 Kenttärankingissa sen edelle kiilasivat sekä Viipurin Golfin Etelä-Saimaa että ÅGK:n Slottsbanan. Nyt Linna palaa ykköseksi reilun 0,6 pisteen erolla.

Merkittävimmän harppauksen Linna on ottanut kentän kunnossa. Priimaa se oli jo kaksi vuotta sitten, mutta nyt ero muihin on hämmentävän selvä ottaen huomioon, että liikutaan pisteskaalan yläpäässä. Linnan kunto ei petä juuri koskaan, mutta runsaita sateita sekään ei parhaalla mahdollisella tavalla kestä.

Myös design, reititys ja pelattavuus -kategoriassa Linna on suvereeni ykkönen. Jopa esteettisyydessä Linna pärjää, vaikka kenttäalueella ei kategorian muiden huippukenttien tapaan ole merkittävän kokoisia järviä tai merinäkymiä. Osaltaan kyse on kentänhoidosta. Viimeistelty ja hyvin hoidettu kokonaisuus miellyttää silmää ja on näyttävä.

Linna on pystynyt pitämään kiinni korkeasta laatutasostaan kaikilla mittareilla. Rankingmenestystä täydentää myös paras palvelu -kategorian voitto. Top 10:n ulkopuolelle kenttä jää ainoastaan hinta-laatusuhteen osalta. Golfpisteen kenttäbongauslaskurin mukaan Linna on kuitenkin Suomen bongatuin golfkenttä, ja Kenttärankingissakin se sai eniten vastauksia. Moni on siis valmis maksamaan pyydetyn hinnan. Osa kuitenkin hieman pitkin hampain, vaikka kokonaislaatu on golfareiden mielestä parasta, mitä Suomen golfilla on tarjota.

”Mahtava kenttä, loistava pelikokemus.”

”Erinomainen kenttä. Vaihteleva maasto ja haasteitakin riittää. Hyvä ruoka, kaunis ympäristö ja hyvä palvelu.”

”Kenttä harvinaisen kostea, vaikka sateesta useita päiviä. Pitkät siirtymät.”

”Hienoin ja paraskuntoisin kenttä, missä olen koskaan pelannut, kaikki aivan viimeisen päälle klubitalosta ja harjoittelupaikoista lähtien, ainoa miinus tavan pulliaiselle korkeat hinnat, mutta laatu maksaa! Suosittelen.”

2. Viipurin Golf – Etelä-Saimaa           87,11

Viimekertaisen yllätysvoiton uusiminen oli lähellä, mutta kakkossijakin on kova suoritus – eikä kyse ole enää yllättäjästä. Moni golfari on kentän rankingmenestyksestä kiinnostuneena kurvaillut Lappeenrannan Tuosaan katsastamaan Peter Fjällmanin luomuksen. Koviin odotuksiin on aina vaikea vastata, mutta Viipurin Golf on siihen pystynyt.

Kauneusarvoissa kenttä on edelleen täysin omassa luokassaan. Etelä-Saimaan esteettisyydestä saamat 9,37 pistettä on koko arvioinnin korkein pistemäärä missään kategoriassa. Suomen kauneimman kentän leima on entistä vahvempi. Kun myös suunnittelun ja kentän kunnon arvosanat ovat kiitettävän luokkaa, kenttä itsessään ei jätä paljoakaan toivomisen varaa.

Voiton uusiminen olisi kuitenkin vaatinut aavistuksen parempia arvioita etenkin oheispalveluiden, klubitalon ja ravintolan kohdalla. Vaikka nekin saavat keskimääristä selkeästi paremmat arviot, eivät luvut riitä Linnan haastamiseen. Vähäiset kehityskohteet eivät kuitenkaan kokonaisuutta juuri heikennä. Etelä-Saimaa oli tänä vuonna myös maamme viihtyisin kenttä.

”Ehdottomasti kaunein pelaamani kenttä. Pitää pelata punaisilta, muutoin liian vaativa.”

”Kenttä on kehittynyt viime vuosina parempaan suuntaan, toivotaan kehityksen jatkuvan.”

”Maisemakenttä viimeisen päälle- sokkoväyliä ei saisi olla!”

”Yksinkertaisesti Suomen kaunein kenttä. Caddiemaster/toimisto-, kenttä- ja ravintolahenkilökunta ovat ammattitaitoista ja ystävällistä porukkaa. Isot peukut!”

”Kenttänä täysin yliarvostettu, layoutissa on oikeasti paljon ongelmia.”

3. Tahko Golf – Old Course 85,57

Kenttärankingin kärkipäässä marginaalit ovat pieniä ja parantamisen varaa kentillä on vähemmän kuin alempana listana. Siksi Tahkon Old Coursen kipuaminen ensin yhdeksänneltä sijalta viidenneksi (vuonna 2017) ja nyt jo palkintopallille, kolmanneksi, on kova suoritus.

Designin, reitityksen ja pelattavuuden osalta Old Course arvioidaan Suomen kolmanneksi parhaaksi, ja esteettisyydessä se yltää kakkoseksi. Jan Sederholmin piirtämä layout on monipuolinen ja luontoa kunnioittava kokonaisuus, jolle Syvärinjärvi antaa oman sysäyksensä.

”Itä-Suomen ykkönen, kaunis, hyväkuntoinen ja hyvin pelattava kenttä. Ruuhka-aikojen ulkopuolella tiiausaikoja saatavilla hyvin ja peli etenee mukavasti.”

”Monipuolinen ja vaihteleva kenttä upeilla näköaloilla. Klubi hieman vanhahtava ja pesutilat kaipaavat päivitystä.”

”Upea, kaunis ja viihtyisä kenttä pelata. Melko täynnä kesäisin. Mukava ilmapiiri.”

”Risteäviä väyliä ja kesällä väylät liian kuivia.”

Katso kaikki tulokset

Lue seuraavaksi: 6326 vastaajaa, 26 915 tehtyä arviota – Kenttäranking numeroina

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje