5.3.–12.3. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[9][8]
KilpailuaSuomalaista
Ajankohtaista

Zach Johnson Mastersin yllätysvoittaja

Retief Goosen nousi kymmenen lyönnin takaa hetkellisesti Mastersin johtoon © Getty Images

Zach Johnson sai vihreän takkinsa Phil Mickelsonin ojentamana &copy Getty ImagesZach Johnson osoitti (jälleen) vääräksi sen väittämän että Augusta Nationalilla menestyvät vain pitkälyöntiset pelaajat. Aiempinakin vuosina kärjen tuntumassa on ollut pelinsä varmuuteen ja tarkkuuteen perustavia pelaajia, sitten Jose-Maria Olazalin (1999) Iowasta kotoisin oleva Johnson on kuitenkin ensimmäinen joka sai vihreän takin kisan jälkeen ylleen. -Tämä on uskomaton tunne. Tavoitteeni on ollut voittaa Masters, mutta en välttämättä kuvitellut sen tapahtuvan vielä tällä kerralla, tuloksen 69 sunnnuntaina pelannut Johnson myönsi. Neljättä kauttaan PGA Tourilla pelanneen Johnsonin paras Major-sijoitus oli ennen viikonloppua 17:s. Kuluvalla kaudella hän on kulkenut varjojen mailla, ansiolistalla oli vain yksi yhdeksäs tila. Ennen kisaa Johnsonille oli tarjolla vain jononjatkeen rooli. Kilpailua johti yksinään sunnuntain aikana viisi pelaajaa. Kakkostilan jakoivat vuorollaan keulilla käyneet Tiger Woods, Retief Goosen sekä Rory Sabbattini. Lauantaina triplan 17:lla tehnyt Stuart Appleby ojensi valttikortit muille avattuaan sunnuntain tuplalla. Voittoresepti Johnsonilla oli varsin yksinkertainen. Pallo kentällä avauksissa, hyviä riskittömiä lähestymisiä varsinkin par-viitosilla ja yksi lyönti joka sytytti. Johnson chippasi sisään kahdeksannella, teki birdien pelaten viimeiset 11 reikää kolme alle. Hän siiryi kisan johtoon yksinään 13:n reiän jälkeen, upotti vielä birdieputit 14:lla ja 16:lla. Seuraavalla Johnson hairahtui ottamaan kolme puttia viheriön edestä, mutta varma par viimeisellä jätti seuraavat kahden lyönnin päähän. -Seurasin tarkasti pelisuunnitelmaani koko kisan ajan. En yrittänyt kertaakaan par-viitosilla kahdella päälle, hain lähestymisiini niillä mieluisat paikat. Caddieni kertoi 14:lla että johdamme kahdella, ensimmäisen kerran katsoin tulostaululle 17:lla, Johnson kertasi viikkoaan. Ällistyttävintä Johnsonin tilastoissa on hänen loistava onnistumisensa par-viitosilla jotka hän pelasi yhteensä 11 alle parín. Kakkostilan yhdessä Retief Goosenin ja Rory Sabbattinin kanssa jakananut Tiger Woods hävisi näillä 16:lla reiällä voittajalleen kaksi lyöntiä. Johnson oli jatkoonpäässeistä draiveillaan neljänneksi lyhin, hänen takanaan olivat vain Miguel Angel Jimenez , Ben Crenshaw sekä Craig Stadler. Vaikka Zach Johnson ei ole ollut kirkkaimmissa parrasvaloissa uransa aikana, on hänelläkin kovat näytöt. Nationwide Tourilla hän rikkoi vuosituhannen alussa ennätyksiä voitoilla ja ansioilla. PGA Tourilla hän on ollut kaikilla kausillaan 40:n joukossa ja voittanut kerran. Syksyllä hän oli kokemassa USA:n joukkueessa tappion Ryder Cupissa. -Zach on ollut hyvä pelaaja jo pitkään. Hän lyö palloa erittäin varmasti, suoraan ja on erittäin hyvä puttaaja. Siinä ovat ne eväät joita Mastersissa tarvitaan, kiteytti Retief Goosen kommentin ykkösestä.

Tigerin kone yski p&#228,&#228,t&#246,sp&#228,iv&#228,n&#228,kin

Tigerilla oli tuskaa viheriöilläkin, voitto valahti käsistä kuitenkin epävarmaan lyömiseen &copy Getty ImagesTiger Woodsin parhaaksi kierrostulokseksi Mastersissa muodostui 72 jonka hän pelasi sekä torstaina ja sunnuntaina. Yhteistulos kolme ei luonnollisestikaan tyydyttänyt nelinkertaista voittajaa, jolle ykköstila oli moneen otteeseen tyrkyllä. Pelistä huokui epävarmuus, avauksistaan Tiger ei saanut etua, päinvastoin, ratkaisevilla hetkillä sunnuntainakin hän oli niiden kanssa melkoisen kuutamolla. Wood siirtyi sunnuntaina kisan kärkeen Applebyn aloitettua surkeasti, Woods teki metsäbirdien kakkosella luokattoman avauksen jälkeen. Kierroksen edetessä hän oli tavallista kuolevaistakin heikompi lähestymisissään joissa pituuden ( tuulen) arviointi petti ja Tiger joutui taistelemaan kovasti parien tekemiseksi. Kuutosella ja kympillä hän teki ykkösen tavoin bogeyt ja peli näytti menetetyltä viimeistään siinä vaiheessa kun 11:n avaus oli puiden takana oikealla. Mailan vartensa lyödessä tietoisesti puunrunkoon uhrannut Woods teki hankalasta paikasta parín, 12:lla samoin ja 13:lla tullut eagle synnytti toivonkipinän. Kun 14:n ja 16:n birdieputit menivät ohi ja Woods oikealle menneen avauksen jälkeen 15:lla löi karheikosta veteen, olivat mahdollisuudet menneet. Kakkostilakin on loistava saavutus, mutta Woodsia se ei lämmittänyt. Esityksestä puuttui riittävä tasaisuus, se ylivertaisuus jolla hän on muutamaan otteeseen Majoreissa muut kukistanut loisti täysin poissaolollaan. USA:n pelaajat ovat voittaneet viimeisestä 30:sta Majorista 21, Tiger näistä yksinään kymmenen. US Open on ollut tilastojen valossa Woodsille Majoreista heikoin. Kahden voiton vastapainona on useita vaatimattomia suorituksia. Augusta Nationalissa Tiger pääsi kuin koira veräjästä monen huonon avauksen jälkeen, kauden toisessa Majorissa tilanne on toinen. Woodsilla olisi sunnuntainakin ollut kaikki mahdollisuudet, lähestymisten heikko onnistumisprosentti oli suurin yllätys, viheriöillä hän ei päässyt kunnon paikkoihin riittävän usein.

Retief Goosen nousi cut-rajalta toiseksi

Retief Goosen teki hämmästyttävän nousun viikonloppuna. Hän pääsi epävarman esityksen jälkeeen viimeisenä (+8) jatkoon ja aloitti lauantaina vaisusti ollen toisen reiän jälkeen ( par-5) yhteensä yhdeksän yli. Edellä oli tässä vaiheessa lähes 60 pelaajaa, eroa kärkeen 11 lyöntiä. Augustassa aiemmin kerran kakkoseksi ja kahdesti kolmanneksi sijoittunut etelä-afrikkalainen aloitti kirin joka oli tuottaa jopa ykköstilan. Lauantain tulos 70 jätti eroa kärkeen neljä lyöntiä, sunnuntaina hän oli jo kierroksen puolivälissä keulilla. 10 ensimmäisen reiän aikana Goosen puttasi 11 kertaa. 12:n kolme puttia vei kärkipaikan, avaustensa kanssa Qatarin voitosta huolimatta koko alkukauden takellellut Goosen otti 13:lla raudan käteen ja pelasi suosiolla kolmella griinille onnistumatta birdieputissaan. 14:lla birdie jäi myös tekemättä hyvästä paikasta huolimatta, seuraavassa ryhmässä pelannut Johnson oli näillä reiíllä ratkaisevasti parempi tai onnekkaampi lähipelissä ja korjasi hedelmät. Kaksinkertainen US Openin ykkönen osoitti kuitenkin edelleen kuuluvansa huipulle vaikka PGA Tourilla onkin ollut alkukaudesta vaikeaa. Mastersin saldo on viimeisen kuuden vuoden osalta paljonpuhuva. Kahdesti kakkonen, kahdesti kolmas, heikoin sijoitus 13:s ( 2x). Eurooppalaisten kokonaispanos oli hyvä, Justin Rose oli viides, Padraig Harrington seitsemäs, Paul Casey ja Luke Donald jakoivat kymmenettä sijaa. Justin Rose mestaroi lähipelissä mutta haparoi aina kärkeen noustuaan &copy Getty ImagesHenrik Stenson johti 27 reiän jälkeen (-2) mutta vajosi nopeasti alas massaan pelattuaan 19 seuraavaa reikää 11 yli!!!. Viimeisellä Stenson pelasi 72 ja oli lopullisella tuloslistalla 17:s joka sekin on skandinaavien kautta aikojen toiseksi paras sijoitus. Anders Forsbrand oli vuonna 1993 11:s. Justin Roselle tarjottiin sankarinviittaa kolmasti. Hän johti avauspäivän jälkeen (69) mutta aloitti toisen kierroksen bogeylla pelaten 75. Kolmannella kierroksella Rose huomasi 15:n jälkeen johtavansa, hän otti kolme puttia seuraavalla, bogeyn myös 17:lla… Päätöspäivänä Rose nousi 16:n jälkeen vain lyönnin päähän Johnsonista. Avaus 17:lla karkasi pahasti, tuloksena tupla. Joku voisi perustellusti viisastella siitä, että Rosen korvienväli ei näillä hetkillä toiminut toivotulla tavalla. Jokatapauksessa hieno esitys kokonaisuutena. Rose on Harringtonin tavoin loistava lähipelaaja, molemmille Augusta on pelikenttänä se jolla tulosta voi odottaa jatkossakin. Eurooppalaisille Masters vuosimallia 2007 oli 30:s perättäinen Major ilman voittoa. Vaikka Ryder Cupisssa USA on jäänyt alakynteen, on seuraavalle eurolle joka Majorissa ykköseksi nousee luvassa juhlitun sankarin asema. US Open on perinteisesti ollut saavuttamaton linnake eurooppalaisille, British Openissa mahdollisuudet ovat huomattavasti suuremmat ja historia puolella, sillä Paul Lawrie juhli samalla Carnoustien kentällä vuonna 1999.

Masters, leaderboard

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje