23.4.–30.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[14][27]
KilpailuaSuomalaista
Ajankohtaista

Voiko golfia pelata koronasta huolimatta? Voi, kunhan muistat muutaman varotoimen

Getty Images

Tartuntatautien erityislääkäri ohjeistaa GolfDigestin artikkelissa, mitä kannattaa ottaa huomioon, jos aikoo pelata golfia koronavirusepidemian jyllätessä.

Golf on intohimo ja pakopaikka arkistressin keskeltä Chris Marchinille, Golf Galaxyn toimitusjohtajalle. Juuri nyt, koronaviruksen levitessä ympäri maailmaa, stressitasot ovat monilla korkeampia kuin normaalisti. Mikään ei lievitä Chrisin mielstä stressiä niin hyvin kuin kierros golfia hyvien ystävien tai perheen kanssa. Erityisen mukavaa on pelata kierros poika-Camin kanssa.

”Tiedätkö mitä, kodin jälkeen tämä tuntuu turvallisimmalta paikalta olla”, Cam sanoo isälleen kaksikon pelatessa perjantaina yhdeksän reiän kierrosta kahdestaan.

On totta, että golf voi olla parasta mahdollista vastalääkettä koronapaniikille, kunhan muistaa ottaa huomioon muutaman asian kierroksella ja etenkin sitä ennen ja jälkeen.

Catherine Troisi työskentelee tartuntatautien tutkijana Texasin yliopiston Health Science Centerissä Houstonissa. Hänen mukaansa golf tavanomaiseen tapaan harrastettuna, eli ulkoilmassa ja siten, että ihmiset säilyttävät normaalin etäisyyden toisiinsa, on suhteellisen turvallista.

”Golfkentällä ei ole juuri tekemisissä muiden ihmisten kanssa. Se ei myöskään ole kuten vaikkapa koripallo, jossa ollaan hyvin lähellä muita pelaajia eikä fyysistä kontaktia voi välttää”, Troisi sanoo.

”Emme vielä kovin paljon tästä viruksesta, ja se herättää epäluuloa. Mutta yleensä tämänkaltaiset virukset eivät ole vahvoilla ulkoilmassa, vaan ne kuolevat siellä helpommin kuin monet muut virukset. Auringonvalo ja monet muut ympäristötekijät voivat tappaa tämänkaltaisia viruksia, ja on todennäköistä myös koronaviruksen kohdalla.”

”Joten sanoisin, että golfkentällä et ole kovin suuressa vaarassa.”

Mitä sosiaalinen etäisyys tarkoittaa golfin yhteydessä?

”Sen perusteella, mitä tiedämme viruksesta nyt, neuvoisin pysymään noin kuuden jalan (1,8 metriä) päässä, koska virus ei leviä sen pidemmälle herkästi. Kannattaa siis pysyä hieman normaalia kauempana pelikaverista täysissäkin peliryhmissä.”

Golfareidenkin pitää muistaa, että etäisyyttä toisiin täytyy pitää paitsi siksi, että suojautuu itse virukselta myös siksi, että voi itse levittää virusta. Esimerkiksi täysin terve 35-vuotias ei ole vaarassa, vaikka sairastuisikin virukseen. Virus voi kuitenkin olla vaarallinen haavoittavammille kanssaihmisille, kuten hieman vanhemmille ihmisille, joiden immuunijärjestelmä ei enää toimi niin tehokkaasti kuin nuoremmilla.

Yhdysvalloissa golfareiden keski-ikä on yli 50 vuotta. Joillain klubeilla se on paljon korkeampi, jopa 70 vuotta.

Golfia ei kuitenkaan usein harrasteta ison ihmismassan keskellä. Turvallinen etäisyys muihin ihmisiin on mahdollista säilyttää. Tietenkin golfkentilläkin on ruuhka-aikansa. Suosimalla ajankohtia, jolloin kentällä on vähemmän ihmisiä, voi vähentää riskiä entisestään. Sisäharjoitushallien kohdalla tilanne on haastavampi. Opetusryhmiin osallistumista kannattaa tällä hetkellä myös harkita tarkkaan.

Pitkää keskustelua toisten kanssa lähekkäin kannattaa sitäkin välttää. Kasvokkain keskusteltaessa virus tarttuu herkästi, jos sitä poteva vähänkin yskäisee tai hönkäisee keskustelukumppaniaan kohti.

”Jos pystyt aistimaan toisen ihmisen hengityksestä, mitä hän söi lounaaksi, vaikkapa valkosipulia tai mausteista ruokaa, olet niin lähellä häntä, että tulet hengittäneeksi sisään hänen uloshengittämäänsä ilmaa. Ja siis samalla myös viruksia”, kertoi Julian Tang, Leicesterin yliopiston virologian professori The New York Timesille.

Vanhemmat ihmiset kuuluvat riskiryhmiin. Pitäisikö seniori-ikäisten golfareiden sitten vältellä golfkenttiä?

Troisin mukaan riskit kasvavat merkittävästi yli 65-vuotiailla. Mitä vanhempi ihminen on, sitä heikommin hänen immuunijärjestelmänsä toimii. Erityisen haavoittuvia ovat siis ikäihmiset. Heidän kannattaa käyttää harkintaa myös golfharrastuksen suhteen.

Jos golfkentälle menee, on tärkeää muistaa käsihygienia. Käsien peseminen ei kentällä useinkaan ole mahdollista, mutta käsidesi voi tarjota tähän ratkaisun. Sitä kannattaa pitää mukana bägin perusvalikoimassa.

Kuinka kauan virus säilyy hengissä erilaisilla pinnoilla, kuten lipputangon varressa?

Troisin mukaan suurempi riski on golfauto, jos sen jakaa pelikaverin kanssa, sillä siinä istutaan vieri vieressä, eikä riittävää etäisyyttä toiseen voi pitää millään muotoa. Lipputangon suhteen Troisi vinkkaa olemaan koskematta siihen. Lipun voi siis vain pitää reiässä, sillä nykysääntöjen mukaan se on sallittua.

Troisin mukaan virus on säilynyt laboratorio-olosuhteissa erilaisilla pinnoilla tarttumiskykyisenä parikin vuorokautta, mutta tosielämässä se ei pärjää niin hyvin. Ulkona auringonvalossa se ei selviydy läheskään yhtä pitkään.

Koskettamalla pintoja, joilla virus on, ei automaattisesti saa virustartuntaa. Mutta jos kosketat sen jälkeen kädelläsi kasvojasi, riski kasvaa merkittävästi. Virus tunkeutuu elimistöön nenän, suun ja silmien kautta. Se kulkeutuu ilmassa pienen pienissä pisaroissa. Siksi on tärkeää olla koskettelematta kasvojaan, pestä kätensä usein ja huolellisesti sekä välttää koskettelemasta asioita ja esineitä. Toisten golfmailojakaan ei kannata siksi ojennella ja käsitellä. Ja kierroksen jälkeinen kättely on syytä jättää toistaiseksi väliin.

Kierroksen jälkeen virvokkeen voi hyvin nauttia klubin ravintolassa, jos se ei ole täpötäysi. Pankkikortin pikamaksuominaisuutta käyttämällä maksun voi suorittaa koskematta mihinkään. Jos haluaa pelata varman päälle, kannattaa jättää käymättä klubitalolla ja suunnata kierrokseltaan suoraan kotiin.

”Emme edelleenkään tiedä viruksesta kovin paljon, mutta historiasta voimme oppia jotain. Esimerkiksi vuoden 1918 influenssa levisi pandemiaksi. Silloin ne alueet ja kaupungit, joissa säilytettiin pidempi sosiaalinen etäisyys ihmisten välillä, selvisivät vähemmällä. Niissä oli vähemmän tartunta- ja kuolemantapauksia”, Troisi kertoo.

Mutta eikö tässä ole mentaalinenkin puoli? Jatkuva oleskelu sisätiloissa ei voi olla terveellistä?

Koronaviruksen vastainen kamppailu on koko yhteisön asia. Yksilöllisellä tasolla on paljon kyse siitä, millainen on immuunijärjestelmäsi. Jos olet stressaantunut, immuunijärjestelmä ei toimi hyvin. Golf voi olla stressaavaa, jos lyö vaikkapa kammottavan slaissin, mutta kokonaisuudessaan se tekee hyvää ja vähentää stressiä.

”Sosiaalinen etäisyys ei tarkoita, että pitäisi erakoitua. Tiedämme, että stressin lievittäminen vahvistaa immuunijärjestelmää, ja fyysinen aktiivisuus vahvistaa immuunijärjestelmää. Siksi on hyvä mennä ulos ja liikkua kunhan muistaa olla ottamatta liikoja riskejä. Siispä mikä tahansa tekeminen, missä et mene keskelle suuria ihmisjoukkoja, on terveellistä. Luonnossa oleminen tekee hyvää myös mentaalipuolelle”, Troisi sanoo.

Stressin vähentäminen, fyysinen aktiivisuus ja ulkoilu tekevät hyvää. Niitä golf tarjoaa. Vaikkapa sitten harjoittelu rangella tai kierros pienemmällä porukalla. Kunhan muistat olla varovainen.

Lähde: Golf Digest, Mike Stachura

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje