Pandemia ei ole lannistanut golfareita − Uudellamaalla pelattu alkukeväästä kovia kierrosmääriä - Golfpiste.com

28.6.–5.7. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[15][27]
KilpailuaSuomalaista
Ajankohtaista

Pandemia ei ole lannistanut golfareita − Uudellamaalla pelattu alkukeväästä kovia kierrosmääriä

Luukin ja Lakiston kentillä on ollut huhtikuussa mainio käyttöaste. Kuva: SHG/Facebook

Suur-Helsingin Golfissa pelikierrokselle on lähdetty yli 5000 kertaa useammin kuin vuosi sitten vastaavana aikana.

Golfia on pelattu tänä keväänä pandemiasta huolimatta tai juuri sen vuoksi poikkeuksellisen paljon. Peliaktiivisuus on noussut, koska ihmisillä on eri syiden vuoksi enemmän aikaa olla kotioloissa ja samalla paremmat mahdollisuudet lähteä kentälle.

”Täyttä on ollut ensimmäiset viikot. Avasimme Luukin kentän 27. maaliskuuta ja Lakiston viikkoa myöhemmin. Nyt koossa on jo 6250 kierrosta”, espoolaisen Suur-Helsingin Golfin toimitusjohtaja Jarkko Raski sanoo.

Määrä on melkoinen, kun verrataan kentän viimevuotisia tilastoja vastaavana aikana, jolloin SHG:n kentillä oli pelattu 1200 kierrosta. Toki on muistettava, että kausi käynnistyi vuonna 2019 selvästi myöhemmin.

”Jos vertaamme viime kauden neljää ensimmäistä peliviikkoa tähän kauteen, ero ei ole niin järin suuri, mutta edellä ollaan silläkin mittapuulla. Toisaalta huhti- ja toukokuu ole pelikuukausina täysin vertailukelpoisia.”

Kentillä päästiin viime vuonna 47 000 kierrokseen, mikä on 1800 jäsenen seuran ennätys. Kyseisen lukeman voisi tämänhetkisten tunnusmerkkien perusteella olettaa rikkoontuvan syksyllä kirkkaasti.

Raskin havaintojen mukaan pelaamassa on alkukaudesta käynyt tavallista enemmän eri ikäluokan edustajia, mutta myös ei-aktiivisia golfareita, jotka aloittavat kautensa yleensä vasta kesäkuussa ja pelaavat lähinnä paremmilla keleillä.

Luukissa vapautetaan kenttäkapasiteettia

Suur-Helsingin Golfin kenttien huomattava käyttöasteen lisäys on saavutus siinäkin mielessä, että seura on noudattanut tunnollisesti Suomen Golfliiton suosituksia lähtöjen ryhmäkoosta. Raski arvelee, että tähänastinen pelaajamäärä voisi 20 prosenttia suurempi, jos suosituksia pienemmistä ryhmistä ei olisi ollut.

”Siirryimme Lakistolla viikko sitten neljän pelaajan ryhmiin, mutta se ei ole edellytys. Riskiryhmään kuuluvat voivat pyytää caddiemasterilta lähdön rajaamista kahdelle pelaajalle”, hän toteaa.

Myös monet normaalisti kymppikortin lunastavat golfarit ovat vaihtaneet pandemian myötä kattavampaan pelioikeuteen.

Luukissa kierretään edelleen kenttää kahden pelaajan porukoissa, mutta siellä vapautetaan ensi viikolla kenttäkapasiteettia hybridimallin mukaisesti: kello 11:een saakka lähdetään kahden hengen ryhmissä, jonka jälkeen kentälle pääsee myös neljän hengen ryhmiä.

”Olisin ehkä itse pitänyt Luukin vielä auki vain kahden hengen ryhmille, mutta peliajoilla tuntuu olevan nyt kova kysyntä. Se toi vähän painetta tälle ratkaisulle.”

Raski kertoo, että SHG:n pelioikeuksia kohtaan on riittänyt kiinnostusta. Helmi-maaliskuun vaiheessa pidetyillä GoExpo-messuilla niitä meni kaupaksi tuplamäärä edellisen vuoden messuihin verrattuna. Myös monet normaalisti kymppikortin lunastavat golfarit ovat vaihtaneet pandemian myötä kattavampaan pelioikeuteen. Se on positiivinen asia, sillä peruuntuneet yritystapahtumat ja jäissä oleva kilpailutoiminta ovat jättämässä tänä vuonna ison loven monen kentän tulopuolelle.

”Kyllähän tässä on sellainen koronabudjetti luvassa, ja olemme lykänneet myös kausityöntekijöiden ottoa. Vaikka merkittä määrä tuloja jää nyt saamatta, emme sentään pulaan joudu. Talous on ollut pidemmän aikaa hyvällä mallilla, eikä meillä ole tarvetta mennä pankinjohtajan juttusille.”

Golf on yksi pandemia-ajan turvallisimmista urheiluharrastuksista. Sanna Haavisto toteaakin, että Pickalan golfkeskus tarjoaa 200 hehtaaria riskitöntä liikuntaa. Kuva: Pickala Golf/Facebook

Golfyhteisön kannattaa aina säästää, ennen kaikkea nyt, kun siihen on tavallista paremmat perusteet. Kentänhoitajana pari kesää 90-luvulla työskennellyt Raski onkin käynyt välillä kentällä pyöräyttämässä bunkkerikonetta, kun omilta työtehtäviltä aikaa on liiennyt.

Myös Pickala Golfissa Siuntiossa on ollut vilkasta. Kentät aukesivat kevään osalta päivittäiseen aukioloon maaliskuun puolivälissä ja nyt on koossa 14 000 kierrosta, näistä huhtikuussa pelattuja kierroksia on peräti 10 500.

”Viime vuonna saimme kaikki kentät auki 10.–13. huhtikuuta välisenä aikana, ja silloin vappuun mennessä oli pelattu 6300 kierrosta”, toiminnanjohtaja Sanna Haavisto kertoo.

Pickalassa on purettu rajoituksia asteittain ja käytäntöjä päivitetään maan hallituksen sunnuntaina pitämän tiedotustilaisuuden pohjalta. Yhdelle kentälle voi toistaiseksi varata kahden ja kahdelle kentälle kolmen pelaajan lähtöjä, kenttien vaihtuessa päivittäin.

”Yleensä päivällä tähän aikaan vuodesta selvä enemmistö on senioripelaajia. Nyt joukossa on kaikenikäisiä työssäkäyvistä opiskelijoihin. Paljon on myös sellaisia, jotka olisivat normaalisti kevään pelimatkoilla tai viettävät vain kesän Suomessa.”

Mitä eri harrastusmuotoihin tulee, Haaviston mielestä golf on yksi pandemia-ajan voittajista. Tämä ilmenee myös lisääntyneenä kysyntänä osake- ja pelioikeusmarkkinoilla.

Pelaajat pysyttelevät omalla kentällä

Helsingin Vuosaaressa kausi alkoi hieman toista viikkoa aikaisemmin kuin vuosi sitten. Saldona on 5500 kierrosta, mikä on 1500 kierrosta enemmän verrattuna vastaavaan aikaan kaudella 2019.

”Käyttöaste on ollut loistava, vaikka alkuun pelattiin kahden hengen lähdöillä. Viime vuonna kävi enemmän vieraspelaajia, mutta nyt lähdöt ovat koostuneet lähinnä omista jäsenistä. Tällaisena aikana nähtävästi koetaan turvallisemmaksi pysytellä omalla kentällä”, toimitusjohtaja Harri Mankki sanoo.

Kentällä sovelletaan hieman samankaltaista ajanvarausta, mihin Suur-Helsingin Golfin Luukin kentällä ollaan siirtymässä. Aamulla yhdeksään saakka lähdöt ovat avoinna kahdelle pelaajalle, minkä jälkeen pelataan kello 19:ään saakka neljän hengen ryhmissä.

”Iltalähdöissä palataan takaisin kahden hengen lähtöihin, mutta niihin voi caddiemasterilta varattuna tulla myös 1–2 perheenjäsentä. Aamulähdöt ovat kuuden minuutin välein, muulloin lähtöväli on kymmenen minuuttia”, Mankki selvittää Vuosaaren ajanvarauksen hybridiversiota.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (2 kpl)