Katseenvangitsijana lannepyyhe on vertaansa vailla.
Rangelta on matkaa klubitalolle muutama sata metriä. Arkinen iltapäivä eteläsuomalaisella kentällä suorastaan kuhisee golfareita, aivan kuten monena muunakin päivänä tällä kaudella. Lisähärdelliä tuo junioreiden golfkurssi, jonka myötä parkkipaikoilla on normaalia enemmän porukkaa. Kävelen rangelta parkkipaikkojen läpi kohti klubitalon edessä sijaitsevaa puttigriiniä. Vastaantulevien ihmisten katse suuntautuu ensin silmiini, sitten lanteille ja takaisin silmiini. Heidän huuliltaan voi melkeinpä lukea sanat ”mitä helv*****”.
Varsin mielenkiintoisten ilmeiden syynä on lantiollani roikkuva lannepyyhe. Tuo jo klassikoksi luettava apuväline liehui pelaajien lanteilla vielä 2000-luvun taitteessa, mutta katosi täysin olemattomiin viimeistään 2010-luvun loppupuolella. Syitä tähän on varmasti monia, mutta silti voi ihmetellä miksi teknologian kehityttyä tuollakin saralla, ei pyyhkeitä ole pelaajien lanteilla keinahdellut.
Klubitalon edessä puttigriinillä voin tuntea ihmisten katseet selässäni. Tai oikeastaan lanteillani, koska tajuan jokaisen suuntaavaan katseensa muka vaivihkaa vaaleansiniseen pyyhkeeseeni. Lannepyyhkeen eduista pääsen nauttimaan jo heti puttitatsia hakiessani, sillä palloihin tarttuu hieman hiekkaa ja ruohoa. Säästää valtavasti aikaa ja energiaa, kun neljää palloa ei tarvitse erikseen mennä puhdistelemaan griinin reunalla seisovan bägini luokse.
Parin vuosikymmenen takaiset pyyhkeet olivat lähes järjestään paksuhkoja täkkejä, joita pystyi suurin piirtein käyttämään vaikka suihkun jälkeen vartalon kuivaamiseen. Nykyään erityisesti tee-se-itse –menetelmää hyödyntäen mahdollisuudet lannepyyhkeille ovat rajattomat.
Lannepyyhkeen käyttötarkoituksia on varmasti niin paljon kuin on käyttäjiäkin. Itse pidin eniten siitä, että pallon saa aina heti puhtaaksi viheriöllä ja kädet saa pidettyä kuivina koko ajan.
Varsin toimiva vaihtoehto on laskettelureissuilta tutun ”lippujojon” kiinnittäminen lantiolle. Jojon päähän rinnelipun tilalle laitetaan luonnollisesti pyyhe. Pyyhkeeseen täytyy puhkaista pieni reikä, ellei sitä siinä valmiiksi ole. Reikä voi vahingoittaa pyyhettä ja kangas lähteä purkautumaan vakavin seurauksin. Koska laskettelukausi on myös takana päin ja lippujojo siellä varaston perällä, niin esittelen tämän hetken kuumimman tekniikan lannepyyhkeiden maailmaan.
Tavaratalojen siivousosastolta löytyy äärettömän imukykyisiä ja nopeasti kuivuvia mikrokuitupyyhkeitä. Niitä on mahdollista saada vielä monissa eri väreissä, joten sekä miehet että naiset löytävät takuulla oman lempivärinsä. Jos haluaa vaihtaa tyyliä viikosta toiseen, niin mikrokuitupyyhkeistä on olemassa esimerkiksi kymmenen kappaleen tukkupakkauksia. Näin vaikkapa kymmenelle viikolle saa jokaiselle erivärisen pyyhkeen.
Seuraavaksi on suunnattava kylpyhuoneosastolle. Sieltä löytyy pyyhkeenpidikkeet. Jos haluaa olla oikein tarkka pyyhetyylistään, niin pidikkeitäkin on olemassa eri väreissä.
Viimeisenä on löydettävä jonkin sortin retkiosasto, jossa myydään ”klipsuja”. Se on pystyttävä kiinnittämään helposti johonkin ja siihen itseensä on pystyttävä kiinnittämään jotain.
Näiden kolmen elementin löydyttyä loppuviimeistely on helppoa. Klipsu kiinni housujen vyölenkkiin, pyyhkeenpidike klipsuun kiinni ja lopulta itse pyyhe pidikkeeseen. Valitsin itse 50x60cm kokoisen mikrokuitupyyhkeen, mikä soveltui tarkoitukseensa mainiosti. Taittelin sen puolivälistä kahtia ja kiinnitin pidikkeeseen. Pidike on myös varsin mainio ratkaisu pyyhkeen liikuteltavuuden ansiosta, koska ajoittain kentällä voi tulla eteen vaikkapa tilanne, jossa joutuu pyyhkimään hikeä otsaltaan.
Lannepyyhkeen käyttötarkoituksia on varmasti niin paljon kuin on käyttäjiäkin. Itse pidin eniten siitä, että pallon saa aina heti puhtaaksi viheriöllä ja kädet saa pidettyä kuivina koko ajan.
Entäpä toimiiko lannepyyhe siinä tapauksessa, kun kostea tuuli puhaltaa vasten golfareita? Kyllähän se vain toimii, varsinkin mikrokuitupyyhe, joka kuivuu nopeasti. Mikäli sataa kaatamalla, on esimerkiksi jätepussista helppo kehitellä viritelmä, jonka sisään pyyhkeen saa näppärästi. Silloin toki tyyli hieman kärsii, mutta varsinkaan harjoituskierroksella tv-kameroiden ulottumattomissa sillä ei ehkä ole niin suurta merkitystä.
Klubitalon nurkilla lanteilleni jämähtäneet katseet eivät ehdi sulaa päästessäni ensimmäiselle tiille. Pelikaverit hämmästelevät ääneen, että mikä homma tämä on. Virnuilen ja vastaan, että odottakaapa kun päästään griinille.
Draivatessa tai muissakaan lyönneissä lannepyyhe ei haittaa ollenkaan. Herkkä puttiliike ei häiriinny lantiolla liplattavasta pyyhkeestä. Ja mikä tärkeintä, ennen puttiliikettä palloni on joka kerta kuin pakasta vedetty.
Lannepyyhkeen uudelle tulemiselle on annettava aikaa, sillä niin kauan se on ollut poissa parrasvaloista. Ennustan, että 2020-luvulla golfmaailmassa tapahtuu mullistuksia suuntaan ja toiseen. Yksi niistä on lannepyyhkeen paluu.
Lue seuraavaksi: Pallo-onki naurattaa ja huvittaa – silti se on itse tehtynä äitienpäivän ylivoimainen lahjavinkki
En voisi olla enempää eri mieltä kirjoittajan kanssa tästä omasta mielestäni golfin tyylittömimmästä ’niksistä’. Jos et halua ottaa pyyhettä mukaasi viheriölle tai 5 metrin matka bägillesi on liian pitkä niin voisitko ystävällisesti taitella tuon pyyhkeen vaikka takataskuusi? Ja vielä, että johonkin jojoon kiinni? Pidän tätä yhtä huonona esimerkkinä uusille golfareille kuin esim. suositusta pelata hihattomassa paidassa.
En voisi olla enempää samaa mieltä kirjoittajan kanssa.Erittäin kätevä ja aikaa säästävä apu viheriöllä.
Itse olen käyttänyt aina ja juurikin jojon kanssa.Ei tarvitse olla kylpypyyhkeen kokoinen.25x25cm riittää.
Valitettavasti golffin parissa on paljon pelaajia,joille tärkeintä on miltä näyttää ja itse peli tulee sitten
seuraavaksi.