Pallo-onki naurattaa ja huvittaa – silti se on itse tehtynä äitienpäivän ylivoimainen lahjavinkki - Golfpiste.com

21.–28.6. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[19][33]
KilpailuaSuomalaista
Välineet

Pallo-onki naurattaa ja huvittaa – silti se on itse tehtynä äitienpäivän ylivoimainen lahjavinkki

Pallo-onki on monikäyttöinen pallojen pelastaja eri tilanteisiin. Kuva: Krister Jalonen.

90-luvulta tuttu klassikkoväline ei vanhene koskaan.

Varsinkin viime vuosituhannen viimeisinä vuosina golfia harrastaneet muistavat elävästi pelaajien bägeistä sojoittaneet pallo-onget. Välineellä poimittiin vesiesteisiin tai muihin hankaliin paikkoihin eksyneet pallot, ja saattoipa sillä nähdä jonkun suorastaan kalastavan palloja kentän tunnetuilta palloja syöviltä lammikoilta. Ainakin 90-luvun nuoriso katsoi ”vapojaan” taitavasti käyttäviä pallo-onkelaisia ihaillen ylöspäin, ja halusi päästä jossain vaiheessa urallaan itsekin mestarin asemaan.

2000-luvun aikana pallo-onki näytti katoavan golfin katukuvasta. Yhä harvemmin näki pelaajien kaivavan teleskooppivartisia onkiaan pallojen eksyessä vesistöihin. Sukupuuttoon saakka sitä ei silti päästetty, kiitos heidän, jotka pelikavereiden naurahduksia pelkäämättöminä tarttuivat onkiinsa vuosi toisensa perään.

Nykyään pallo-onki onkin saavuttanut retroa henkivän klassikkoaseman ja saanut paikkansa vinyylilevyjen, walkmanien, hikkorimailojen, Nokian 5110:n, jopojen ja nappiverkkareiden kanssa kunniakkaassa kuuluisuuksien galleriassa. Pallo-onkien käyttäjät näyttävät tänä päivänä olevan virtuoosimaisia samuraita, joille mikään ei ole niin paha paikka, etteikö sieltä saisi pallon noukittua mukaansa.

Pallo-onkien aatelia ovat tunnetusti teleskooppivartiset, kevyet ja mukavasti joustavat mallit. Säännöllisesti huollettuna ne kestävät ikuisuuden. Mahdollisia tepposia saattaa tehdä pieni klipsi, joka estää palloa tippumasta pois, kun se on jo kerran mennyt kuppiin. Klipsin toimivuudesta kannattaa siis huolehtia.

Sitten hyvä uutinen kaikille niille, jotka eivät vielä omista pallo-onkea, mutta haaveilevat sellaisesta. Pallo-ongen voi tehdä itse. Ja mikä vielä parempaa, sen voi antaa äitienpäivälahjaksi ja näin ilahduttaa rakkaimpiaan monivuotisella lahjalla, jota jokainen golfari aika ajoin tarvitsee.

Perustarvikkeet löytyvät luonnosta ja tavaratalosta. Ensimmäiseksi kannattaa etsiä pallokupin virkaa toimittava esine. Jäätelökauha on varteenotettava vaihtoehto, kunhan vain kuppi on riittävän suuri, että pallo mahtuu siihen. Mahdollisesti parempi ja keveytensä ansiosta käytettävyydeltään monipuolisempi vaihtoehto on läpinäkyvä boolikauha.

Tämän jälkeen teipin valinta on olennainen tekijä matkalla menestykseen. Huippuluokan pallo-onkelaiset käyttävät vain ja ainoastaan jääkiekkomailoista tuttua eristysnauhaa eli erkkaria. Se kestää kulutusta, siinä on hyvä liima ja se pitää kädessä hyvin.

Kolmantena on jäljellä sopivan varren löytyminen. Tämä saattaa viedä jokusen tovin luonnossa liikkumista, sillä oikeanpituisen -ja muotoisen puusta katkenneen oksan paikantaminen ei välttämättä käy käden käänteessä. Puulajilla itsellään ei sinänsä ole ratkaisevaa merkitystä, jokaisen omalle kontolleen jää haluaako pihkaa tai mahlaa käsiinsä pallo-onkea tehdessä.

Yksinkertaisuudessaan pallo-ongen rakentaminen käy näin:

  1. Tee erkkarilla hyvä ”tuppi” varren paksumpaan päähän. Tämä on siis kädensija, joten omaan käteen mukava ja pitävä teippaus tuo luontevaa käytettävyyttä.
  2. Teippaa erkkarilla noin puolen metrin päähän tupesta alakädensija. Leveyden voi itse määritellä, mutta neljä kämmenenmittaa voisi olla sopiva lähtökohta.
  3. Kiinnitä boolikauha erkkarilla varren ohuempaan päähän. Mikäli kodin työkalupakista löytyy porakone, voi boolikauhan pohjaan porata pienen reiän, josta vesi valuu käytettäessä pois.
  4. Pallo-ongi ja nauti!

Kotitekoisessa pallo-ongessa tuoksuu tekemisen meininki. Kuva: Krister Jalonen.

Pallo-onki värittää ja elävöittää golfmaailmaa niin paljon, että sen soisi pysyvän ilahduttamassa pelaajia aina. Kuten tiedettyä, pallo-onkien taitoniekat käyttävät sitä niin joutuisasti, että he eivät hidasta tai häiritse muiden peliä millään tavalla. Tähän on mahdollista päästä pallo-onkien aloittelijoillakin, heille tulee antaa vain mahdollisuus. Sen myötä pallo-onki ei poistu golfkentiltä koskaan.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje