27.2.–5.3. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[11][14]
KilpailuaSuomalaista
Ajankohtaista

Aaron Baddeley haastaa Tigerin US Openissa

Hank Haney ja Steve Williams ovat Oakmontissa Tigerin lähimmät tukijat © Getty Images

Aaron Baddeley voitti helmikuussa Arizonan kilpailun &copy Getty ImagesTiger Woodsin peli kulki ja vain viimeisellä reiällä viheriön missannut mestari nousi tuloksellaan 69 US Openissa kärkipariin. Hänen edellään on vain Aaron Baddeley, joka muutaman lamavuoden jälkeen on reilun vuoden aikana voittanut kahdesti PGA Tourilla. Baddeley voitti mm. amatöörinä Australian Openin, nuorukaisena hänen taitonsa arvostettiin niin korkealle, että aussi sai mm. kahdesti kutsukortin Mastersiin. Baddeley oli lopettaa pelaamisen vuonna 2000 kun ensimmäinen ylämäki tuntui kovin raskaalta. Hän päätti jatkaa, mutta joutui hakemaan vauhtia Nationwide Tourilta ja nousi PGA Tourille vasta 2003. Syvästi uskovainen Baddeley on kauden ensimmäisen Major-voittajan Zach Johnsonin hyvä ystävä. Hän on ikäisekseen ( 25-v) varsin kokenut pelaaja, mutta Tigerin kohtaaminen Major-kisan päätöspäivänä menee toki kokemuksena aivan omaan kategoriaansa. -Uskon että tulen nauttimaan sunnuntaipäivän tapahtumista ja kierroksesta. Tiger on maailman paras pelaaja, mutta olen varsin luottavainen, putterini toimii loistavasti, viimeisellä reiällä kahden lyönnin eron Woodsin tehnyt Baddeley kertoi lehdistölle. Tulostaso Oakmont Country Clubilla oli edellispäiviä parempi, mutta torstain ja perjantain tapaan vain kaksi pelaajaa kiersi alle parín. Steve Stricker sai tuloksekseen 68, viimeisellä bogeyn tehnyt Woods 69. Tiger on kolmen kierroksen jälkeen tarkin viheriöihin osuja, Baddeley puolestaan ykkönen puttien määrässä. Tigerilla on murhaavan kova voittoprosentti kärkipaikan pitämisessä viimeisellä kierroksella. Sensijaan Majoreissa viimeisellä kierroksella voittoon nouseminen on ollut huomattavasti vaikeampaa. Oakmontissa tapahtuu varmasti monenlaisia käänteitä sunnuntaina, ja kahden miehen taistoksi 107:s US Open tuskin menee. Justin Rose, Stephen Ames, Bubba Watson ja Paul Casey ovat kolmen lyönnin päässä Baddeleysta, mm. Jim Furyk ja puolivälissä johtanut Angel Cabrera neljä lyöntiä jäljessä.

Paul Casey omilla luvuillaan US Openin toisena p&#228,iv&#228,n&#228,

Paul Casey nousi loistopelillä haudan partaalta kärkikymmenikköön &copy Getty ImagesOakmont Country Clubin tähti toisena päivänä oli Englannin Paul Casey joka sai tuloksekseen 66, neljä alle. Hän paransi avauspäivän tulostaan 11 lyönnillä ja nousi vain kolmen lyönnin päähän kärjestä. -Ensimmäisen päivän jälkeen toivoin vain pääseväni jatkoon, en lyönyt torstaina palloa kovinkaan hyvin. Toinen kierros oli yksi urani ehdottomasti parhaista. Oakmontin kenttä, näillä asetuksilla, on vaikein jolla olen koskaan pelannut, Casey summasi kokemaansa. Karheikkoon menneiden avausten jälkeen viheriön tavoittaminen oli pelaajille todella vaikeaa.Kun bunkkereita kentällä on 210 bunkkeria ja lisähaasteena tuulennopeat viheriöt, ei korkeissa tuloksissa ole ihmettelemistä. Viimevuonna reikäpelimestaruuden ylivoimaisesti voittanut Casey ei ole kuluvalla kunnostautunut odotusten mukaan, lisäksi hänellä on koko urallaan vielä ykköstila USA:sta saavuttamatta. Päivän toiseksi paras tulos oli Stephen Amesin 69. Kisaa johtaa tuloksella 140 ( 69-71) Angel Cabrera Argentiinasta. Toisena on lyönnin päässä vasuri Bubba Watson (+1) varsinaisia pyssyjä tiiauspaikalta molemmat. Tiger Woodsilla oli vaikeuksia osua väyliin puumailoillaan, niinpä hän käytti paljon rautoja uloslyönneillään. Ennen viikonloppua Tiger on viisi lyöntiä kärjestä 15:na. Kolmannen kierroksen alkupuoli on jo hyvin ratkaisevaa voittohaaveille, ero ei saa kasvaa jotta mahdollisuudet 13:een Majoriin säilyisivät. Nimimiehistä asemissa ovat kisan puolivälissä Geoff Ogilvy (+6) ja Jim Furyk (+6). Vijay Singhin (+8) ja Ernie Elsin (+9) kirin pitäisi alkaa lauantain ensimmäisillä reiíllä. Cut-raja nousi lyönnin korkeammmaksi kuin edellisvuonna, se oli peräti +10. Rajan taakse jäivät mm. Colin Montgomerie, Adam Scott, Henrik Stenson ja Retief Goosen sekä lauantaina 36-vuotisjuhliaan viettävä Phil Mickelson.

Nick Dougherty yll&#228,tysjohdossa US Openissa

Nick Doughertyn tehokas lähipeli nosti hänet US Openin kärkeen &copy Getty ImagesEnglannin Nick Dougherty (-2) ja Argentiinan Angel Cabrera (-1) olivat ainoat pelaajat 156:sta jotka alittivat parín Oakmontin kentällä torstaina. Espanjalaisista samassa ryhmässä pelannee Jose-Maria Olazabal (even) ja Pablo Martin (+1) kunnostautuivat, skandinaaveista Peter Hanson, Niclas Fasth ja Anders Hansen ovat myös tuloksessa +1. -Olosuhteet olivat aamupäivän pelaajille varsin hyvät edeltäneen sateen johdosta, viheriöt pitivät mainiosti. Oma lyöntini ei ollut mitenkään hyvää, mutta lähipelini toimi loistavasti, sisääntulossa vain 11 kertaa putannut Dougherty kertoi. Urallaan jyrkkää vuoristorataa mennyt Dougherty on kuluvalla kaudella sijoittunut ET:lla jo viidesti kymmenen joukkoon, voittoja uralta on kuitenkin vain yksi, Singaporesta vuodelta 2005. Doughertyn pysyminen kisan kärjessä kisan loppuun asti tuntuu kaukaiselta ajatukselta, jatkoonpääsyjä aiemmista Majoreista on viidellä yrittämällä vain yksi. Huipuista Tiger Woods ja Vijay Singh jakavat viidettä sijaa tuloksella (+1), Padraig Harrington ja Ernie Els selviytyivät kolme yli tuloksella, Phil Mickelsonilla oli lyönti enemmän, Retief Goosen ja Adam Scott saivat tuloksekseen +6, Henrik Stenson ja Sergio Garcia peräti +9.

Phil Mickelsonin ranne vaivaa edelleen

<a href=Phil Mickelsonin ranne oli kaksi päivää ennen US Openin alkua vahvasti teipattu &copy Getty Images">Phil Mickelsonin unelma uran ensimmäisestä US Open voitosta siirtynee ainakin vuodella eteenpäin. Memorialissa ranteensa loukannut ja 11 reiän jälkeen keskeyttänyt vasuri ei ole kyennyt täysipainoiseen harjoitteluun lähes kahteen viikkkoon. Oakmontin kentällä hän harjoitteli kevyesti maanantaina ja pelasi tiistaina yhdeksän reikää. Keskiviikkona Mickelsonin suunnitelmissa on kiertää kentän toinen puolisko. -Kuvittelin että pystyisin pelaamaan ilman kipua, mutta siihen tilaan en taida ennen kilpailun alkua päästä, Mickelson raportoi lehdistölle paksu rannetuki kädessään. Hän saa päivittäin hoitoa ja kortisonipiikkejä käteensä. Ennuste on vasurin osalta heikko, varsinkin kun Oakmontin karheikot ovat US Open tyyliin raskaita. Vaikka Mickelson päättäisikin pelata, vamman pahenemisen riski on melkoinen ja alitajuntainen pelko kivusta vie herkkyyden lyönneistä. -Avaukset ovat tällä kentällä hyvin tärkeitä, ne täytyisi pitää kentällä. Minulle se on tavallista vaikeampaa koska en ole päässyt harjoittelemaan, Mickelson jatkoi. Hänellä on neljä kakkostilaa US Openista, ja luonnollisesti hillitön halu osallistua kisaan voitto mielessä. Tiistain tilanteen perusteella Mickelsonin ykköstilaan on hyvin vaikea uskoa vaikka haluaisikin, todennäköisempää on kauaksi kärjestä jääminen, jopa kisan keskeyttäminen kipurajan ylityttyä. Mickelson pelaa kaksi ensimmäistä kierrostaan supersuosikkeihin luokiteltavien Jim Furykin ja Adam Scottin kanssa.

Oakmont Country Club testaa pelaajat US Openissa

US Openista on tulossa viimevuotisen tapainen tiukka testi. Winged Foot Golf Clubilla Geoff Ogilvy voitti tuloksella +5, viimeisestä kierroksesta katsojein kovalevylle jäi mieleen lähinnnä huippujen epäonnistumisia. Samantyyppinen tarina nähtäneen viikonloppuna Pittsburgissa, Oakmont Country Clubilla pelattavasssa kisassa. Kenttä on erittäin mäkinen, tasaisia lyöntipaikkoja on harvassa, normaalista poiketen monet avauksista, jopa lähestymisistä lyödään sokkona. Kentän kuuluisin reikä on lähes 260 metrinen par-kolmonen, vastaavasti alle 330 metrisiä par-nelosia on kolme. Oakmontisssa ovat US Open voittoa juhlineet mm. Ernie Els (1994), Larry Nelson (1983), Johnny Miller (1973), Jack Nicklaus (1962) ja Ben Hogan (1953). Perinteisesti US Open kentät suosivat tarkkaa pallonlyöjää, lähipelissä monipuolinen osaaminen ei ole pahasta sekään. Viheriöt ovat stimpmeterillä mitattuna (13,5 ) tuulennopeita, sitkeät karheikot nostavat vaikeusasteen korkealle tasolle. Tiger Woodsille US Open on Majoreista se jolla hänellä on heikoin saldo, vain kaksi ykköstilaa. British Openista ja PGA:sta on kolme titteliä, Mastersista neljä. Kapea kenttä ja pitkät karheikot on yhdistelmä joka on kaikesta supermenestyksestä huolimatta ollut Woodsille myrkkyä viimeisten vuosien aikana. Tilastot kertovat vääjäämättömästi siitä, että Woods on vain keskinkertainen draivaaja. Tourilta löytyy 27 pelaajaa jotka lyövät pidemmälle kuin hän, tarkkuudessa Woods on sijaluvulla 163:s. Mestari on ylivertainen osumaan viheriöihin myös karheikosta. Tuloksenrutistaminen , scramblaaminen on aina kuulunut Tigerin vahvuuksiin. Woods on ykkössuosikki, mutta ainakaan allekirjoittanutta ei hämmästyttäisi lainkaan se, jos hän jäisi kauas kärjen taakse jo alkumetreillä. Muiden suosikkien esiinkaivaminen on makuasia. Phil Mickelsonin ranteen kunto on arvoitus, Vijay Singhin puttipeli ei vakuuta, kaksinkertaiset US Open voittajat Ernie Els ja Retief Goosen ovat olleet pahasti kuutamolla esitystensä kanssa jo pitkään. Adam Scott on pelannut hienosti viimeiset kuukaudet, viimeiset kierrokset ovat olleet kuitenkin ponnettomia. Jim Furykilla on ollut huolia ranteensa kanssa. Viimevuotinen kakkostila kalvaa varmasti vuoden 2003 ykkösen mielissä. Kapea kenttä sopii Furykille mainiosti, samoin nopeat viheriöt. Eurooppalaisten kovuus loppumetreillä on taas iso arvoitus. Padraig Harringtonilla on tämäntyyppisiltä kentiltä kovia näyttöjä, lähipelitaituri oli kärkipäässä ( 5:s) myös viimevuotisessa kisassa. Luke Donald ja Henrik Stenson ovat muut Euroopan toivot. Oakmontissa vuonna 1994 Ernie Elsille uusinnan hävinnyt viimevuotinen kakkonen Colin Montgomerie tuskin jaksaa yllättää, alkuvuosi on ollut menestyksen osalta lähes masentava. MTV-3 lähettää kisan kahdelta viimeiseltä päivältä suorat lähetykset. Petteri Ahomaa selostaa, Mika Piltz kommentoi. Lähetysten alkamisajat ovat lauantaina kello 23.25, sunnuntaina 23.50. Viasat käynnistää omat suorat lähetyksensä jo torstaina. Kanavalta tulevat kaikki neljä päivää kuuden tunnin lähetyksinä alkaen kello 20.

Titleist Major-veikkaus

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje