Griinien muovisuojauksesta tuli pohjoisen kenttien pelastus – kausi alkaa viikkoja etuajassa - Golfpiste.com

17.12.–23.12. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[3][9]
KilpailuaSuomalaista
Kentänhoito

Griinien muovisuojauksesta tuli pohjoisen kenttien pelastus – kausi alkaa viikkoja etuajassa

Oulun Virpiniemessä on pelattu viime vuosina hyväkuntoisille viheriöille. Kuva Virpiniemi Golf/Kati Leinonen

Parhaimmillaan Pohjois-Suomessa kentät avataan heti keväällä kesägriineille.

Virpiniemi Golfin toimitusjohtaja Pasi Voutilainen saapui yhtiöön kenttämestariksi syksyllä 2008. Seurasi samankaltainen kentänhoidollisesti hankala talvi kuten tänäkin vuonna. Viheriöt avattiin vasta 4. päivä heinäkuuta.

Keväällä 2020 ­– jälleen haastavan talven jäljiltä – Virpiniemessä avattiin yhdeksän reikää kesägriineille jo toukokuun toisella viikolla. Oulun pohjoispuolella Haukiputaalla sijaitsevan kentän ”salaisuus” on useamman vuoden ajan ollut muovisuojaus, joka asennetaan griineille ennen talven tuloa.

”Laitamme viheriöiden päälle kuplamuovin, ja sen päälle aumamuovin. Joudumme käyttämään kahta aumamuovia, koska meillä on niin kookkaat viheriöt. Tarkoituksena on estää jään muodostuminen heinän ympärille”, Voutilainen selventää.

Ilman kyseistä menetelmää tuhot olisivat olleet Voutilaisen mukaan mittavat.

”Olen aivan varma, että jos emme olisi tätä tehneet, niin kaikki viheriöt olisivat kuolleet. Sen näkee griinien ympärillä olevista alueista, joille suoja ei yllä.”

”Onnistuessaan menetelmä on erinomainen. Viheriöille pelattava kausi pitenee viikkoja.”

Kaikki ei kuitenkaan ole aukotonta, ei edes muovisuojaus. Riski on nimenomaan siinä, jos vesi pääseekin jostain kohtaa suojan läpi. Silloin kyseinen alue tuhoutuu täysin. Jos vaurio on pieni, eli joitakin kymmeniä neliöitä, se on suhteellisen helposti korjattavissa. Silloin viheriön kuollut osa kylvetään pelaamisen jatkuessa normaalisti.

Kyseinen riski kannattaa joka tapauksessa Oulun korkeudella ottaa. Mahdollisuutena kun on pelata kesägriineille hyvissä ajoin. Myös taloudellisesti riskin hyödyt ovat merkittävät.

”Alkuinvestointi tähän muovisuojamenetelmään on noin 30 000 eurosta ylöspäin riippuen viheriöiden koosta. Vuosittaiset kustannukset ovat meillä 10 000 euroa, kun viheriöidemme keskikoko on 700 neliömetriä.”

”Säästämme tuhansia euroja materiaaleissa ja muissa resursseissa, joita voimme hyödyntää johonkin muuhun. Siihen tulevat päälle green fee -pelaajat, jotka löytävät tiensä meille viheriöiden ollessa kunnossa heti alkukaudesta. Kun lasketaan kaikki yhteen, niin se tarkoittaa parhaimmillaan kymmeniä tuhansia euroja parempaa tulosta ”, Voutilainen kertoo.

Ainakin Oulun seudulla talkoohenki on vielä voimissaan. Kenttähenkilökunnan apuna on ollut runsas joukko aktiivisia osakkaita muovisuojia asentamassa. Toimintatavat samojen talkoolaisten kanssa on saatu tehokkaiksi heidän ymmärtäessään, että esimerkiksi yksi risu repiessään muovin voi saada pahaa jälkeä aikaan. Talkoohengessä tehty työ tuo myös säästöjä.

Virpiniemen talkooryhmä levittää muovisuojaa viheriön päälle.

Rovaniemellä pelataan kesägriineille hankien ympäröimänä

Parisataa kilometriä Virpiniemestä pohjoiseen on myös pelattu golfia toukokuun alkupuolelta kesägriineille. Arctic Golfissa Rovaniemellä on käytössä samanlainen menetelmä viheriöiden suojaamiseksi kuin Virpiniemessäkin.

”Muutama vuosi sitten testasimme muovisuojia osalla griineistä. Sen jälkeen olemme suojanneet kaikki griinimme sillä. Tänä vuonna ilman suojausta kaikki viheriöt olisivat kuolleet”, sanoo Arctic Golfin toimitusjohtaja Pia Lillberg.

Muovisuojan toimivuudesta erinomainen esimerkki on juuri Ounasvaaran pohjoisrinteillä sijaitsevalta kentältä. Kentän avajaispäivänä pari viikkoa sitten raffeissa oli vielä puoli metriä lunta! Tälläkin hetkellä raffeissa on vielä lunta, ja helatorstaina pelaamasta tavoitettu Lillberg kertoi kentän kakkosreiän vesiesteen olevan jäässä.

”Hiekoitimme hankikannolla väylät, joten niillä ei ole lunta. Näiden parin toimenpiteen ansiosta saimme avattua kentän aikaisessa vaiheessa. Ennen muovisuojien käyttöä kesägriineille päästiin juhannukseen mennessä.”

”Vaikka menetelmä jotain kustantaakin, niin meille tästä on ehdottomasti hyötyä”, Lillberg iloitsee.

Kalajoki Golfin 9-reikäisen par-3 -kentän kaikilla viheriöillä testattiin menneenä talvena muovisuojausmenetelmää. Myös 18-reikäisen kentän yksi viheriö oli muovilla suojattu. Seuran toimitusjohtaja Esa Takala antaa yksiselitteisen vastauksen tulevaisuudesta.

”Syksyllä aiomme hankkia lisää muovia. Jos emme nyt kaikille viheriöille, niin ainakin niille, jotka tiedämme ongelmallisiksi”, Takala napauttaa.

”Meidän leveysasteilla oli hirvittävän vaikea talvi. Satoi vettä ja räntää eikä lunta tullut koko talvena missään vaiheessa. Sellaista lumisuojaa, mikä meillä on normaalimpana talvena, ei ollut ollenkaan. Par-3 -kentän viheriöt ovat olleet vapusta saakka pelattavissa ja myös ison kentän yksi griini on selvästi edellä muita.”

Merkittävimmän hyödyn muovisuojasta Takala näkee juuri siinä, että jääpoltetta ei pääse viheriölle syntymään ja näin heinä pysyy hengissä talven yli.

”Tällaisena talvena mitä nyt oli, niin kyllä tuolla suojalla oli iso merkitys”, Takala toteaa.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje