30.4.–7.5. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[11][5]
KilpailuaSuomalaista
Ajankohtaista

Rajoja rikkovasta pienen piirin golfkisasta kasvoi ilmiö, johon hulluimmat pärähtävät paikalle helikopterilla

Tyyli on vapaa, mutta pakollinen.

Jos musiikki, janojuomat, hullunkuriset asut ja yleinen hauskanpito eivät ole sinua varten, ei ole myöskään Shiraz Invitational.

Mitäpä jos järjestäisi golfkilpailun, jossa jokainen osallistuja tuo palkintopöytään pullon hyvää punaviiniä, vaikka sellaisen vähintään 15 euron lekan? Ennen kisaa osallistujille varataan mahdollisuus pieneen virkistäytymiseen pystybaarissa ja kierroksen jälkeen saunajuomissa ei säästellä. Ehkä vielä porukalla otetaan iso kirkko haltuun pikkutunneilla? Kisassa poppi raikaa ja tavoite on, että kaikki hymyilevät.

Kuulostaako toimivalta konseptilta? Ei ihme, se on sitä.

Edellä on kuvailtu pääpiirteissään Ossi Malisen isännöimän ja ideoiman Shiraz Invitational -kisan konsepti. Pitkään golfalalla työskennellyt Malinen ideoi tapahtuman muutama vuosi sitten, muttei osannut arvata, millainen jättipotti siitä syntyisi.

”Tavoitteena oli yhdistää pari rakasta harrastusta, keskioluen juonti ja golf”, Malinen nauraa.

Vuonna 2017 kisa järjestettiin ensimmäisen kerran. Malinen kutsui mukaan omia kavereitaan Facebookin kautta ja kaverit kutsuivat lisää kavereita. Kasaan saatiin 70 henkilöä. Seuraavana vuonna tuli 100 ihmistä, sitten 160 ja tänä vuonna tulee 216. Sen uskaltaa jo luvata, sillä helmikuun alussa avatun ilmoittautumisen jälkeen kisaan on jo ilmoittautunut sitovasti 40 ryhmää, eli 152 pelaajaa. Myymättä on enää 12 ryhmää, ja ne menevät nopeasti.

”Tänä vuonna kisa järjestetään Peuramaalla ja se pelataan kahdella kentällä. Kello 12.00 avataan baari, kello 14.30 on yhteislähtö. Kierroksen jälkeen saunotaan ja syödään illallinen. Yöhön lähdetään kahdella kaksikerroksisella bussilla”, Malinen kertoo.

Kisassa jokaisella pelaajalla saa olla mukanaan myös caddie – tai kaksi. Parhaimmillaan ryhmässä saattaa olla siis toistakymmentä henkilöä. Pukeutuminen ei myöskään ole kaikkein tiukimman etiketin mukaista, oikeastaan etikettiä ei edes ole. Ja asuvalinnat ovat sen mukaisia. Kuulostaa siltä, että meno on kuin niissä kuuluisissa Kaanan häissä. Se pitää paikkansa.

”Yksi peliporukka jo tiedusteli, saako paikalle tulla vähän tavallista näyttävämmin helikopterilla, ei sellaista oikein kehtaa kieltää”, Malinen nauraa.

Voittajalle on luvassa juomia enemmän kuin omiin tarpeisiin. Molemmilla kisakentillä voittajaryhmä pokkaa 108 pulloa kohtuullisen laadukasta punaviiniä. Yhteistyökumppanien avustuksella palkintopöytään on kasattua myös vino pino muita palkintoja erikoiskisojen mestareille, parhaat scratch-tulokset pelanneille yms.

Mistä moinen into sitten kertoo?

”Golfin ei tarvitse aina olla niin vakavaa. Aina ei tarvitse tiputtaa tasoitusta tai olla kentällä niin tosissaan. Tällaisille rennoille kisoilla ja tapahtumille on selvästi tilausta isomminkin. Kentälle pääsee caddien roolissa sellaisiakin ihmisiä, jotka eivät pelaa golfia. Toivottavasti tämä antaa heille intoa kokeilemiseen ja osoittaa, että golf voi olla aika rentoa hommaa ja omat mielikuvat lajista eivät välttämättä pitäneetkään paikkaansa”, Malinen sanoo.

Kisan ideoinut Ossi Malinen matkalla vuoden 2019 koitokseen asianmukaisesti pukeutuneena.

Loppuun vielä harmillinen uutinen niille, jotka kiinnostuivat kilpailusta. Mukaan pääsee Malisen kutsumana, tai Malisen kutsuman henkilön kutsumana, siis puskaradioperiaatteella. Jos osallistuminen kuitenkin kiinnostaa, Malinen jättää pienen takaportin auki; hyvillä perusteluilla mukaan saattaa päästä, vaikka puskaradio ei olisi ollutkaan puskaradion kantaman sisällä. Tosin siinä tapauksessa ilmoittautumisen kanssa alkaa olla jo kiire!

Lisää tarinaa kilpailusta Golfpisteen uusimmassa Kisaviikko-podcastissa.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (8 kpl)

    Hoylake says:

    Mielestäni tällainen golfin ja alkoholin yhdistämisen uutisoiminen ihannoivaan sävyyn olisi saanut jäädä uutisoimatta.

    Arpez says:

    Niinpä. Heti kun jutussa mainittiin alkoholi niin jollain meni käpy sekaisin. Olisiko juttu pitänyt sitten kirjoittaa kielteiseen sävyyn?
    No, kaikkia ei voi miellyttää…

    Arpez says:

    Heti kun jutussa mainittiin alkoholi niin jollain meni käpy sekaisin. Olisiko juttu pitänyt sitten kirjoittaa kielteiseen sävyyn?
    No, kaikkia ei voi miellyttää…

    golftintti says:

    Olen kerran pelannut kisassa, jossa edessä oleva ryhmä käytti alkoholia kierroksen aikana. Aiemmin ei ole kentällä pelottanut, mutta silloin pelotti, sekä meidän, että heidän itsensä ja heidän edellään pelaavan ryhmän puolesta.
    Alkoholi ei todellakaan kuulu golfiin, vaikka se tuntuu meillä olevan hauskanpidon takeena ja edellytyksenä valitettavan monelle.
    Komppaan Hoylakea, tällaisesta kirjoittaminen ei kuulune Golfliitonkaan käsitykseen golfin peluusta?

    Oblade says:

    Olisiko juttu pitänyt kirjoittaa kielteiseen sävyyn? Ehkäpä… Oletetaan, että Peuramaan osakkaat ja lähialueen asukkaat hyväksyvät äänekkään tapahtuman kesäiltana. Golfkentällä hauskoissa asusteissa touhuaminen tuskin loukkaa ketään. Väittäisin kuitenkin, että on harhaluulo, että alkoholi ja meteli tekevät elämästä rennompaa. Pikemminkin peittävät todennäköistä rentouden puutetta. Alkoholin runsas käyttö ei ole ongelma ainoastaan golfin yhteydessä, vaan koko yhteiskunnassa. Toivon medioilta avarampaa näkemystä tämän tosiasian havainnoinnissa.

    MP-33 says:

    Tähän tapahtumaan voisi kutsua vetonaulaksi Thorbjørn Olesenin. Ehtinee hyvin paikalle, sillä kisakalenterissa taitaa olla tilaa. Niin..vai olisko tulossakin sillä helikopterikyydillä – ei aiheudu ongelmia reittilennoilla.
    Satuin olemaan Linnalla pari kesää sitten ja tämän oloista porukkaa parveili rangella. Oliskohan ollut tapahtuma silloin siellä? Ei sinänsä minulta vienyt yöunia.

    Jiiär says:

    Joo-o… Ihan hauska ja rento kisa epäilemättä, osallistujille. Muille samaan aikaan kentällä mahdollisesti oleville ei ehkä niinkään, joten toivottavasti kenttä on sitten varattu koko päiväksi tälle tapahtumalle.

    Kotikentällä oli viime kesänä jokin Ilmeisesti vähän samanhenkinen, mutta pienimuotoisempi kisa, varmaankin jokin firmatapahtuma. Olin samaan aikaan pelaamassa näiden ryhmien aikaan, ja se oli varmaan ainoa kerta, kun ei välttämättä olisikaan huvittanut olla golfkentällä.

    Minun puolestani on ihan ok, jos jollekin tuottaa iloa pelata golfia ”rennosti” kaljapäissään, mutta ulkopuolelta katsottuna se on kyllä suoraan sanottuna kammottavaa touhua, jota ei tekisi mieli olla todistamassa.

    Oppija says:

    Hauskaa ja rentoa, tietenkin! Yllätyin, että edelleen hauskapitämiseen vaaditaan lisäbuustia. Missä muussa lajissa on vastaavaa.
    Lajin arvostus ja kiinnostus ei mielestäni tällä lisäänny, päinvastoin. Nolottaa ja tunnen suorastaan myötähäpeää tätä oivallusta kohtaan. Ei mikään ole epämiellyttävämpää, kuin humalaisen toikkarointi ja älämölö golfkentällä. Toivottavasti sitä ei nähdä ja olen väärässä. Lajille ominainen korrektius ja hyvät tavat ovat tapahtumasta kaukana. Toivottavasti olen tässäkin väärässä.
    Olen todella pettynyt, että ilmeisesti hyvin myyvä tapahtuma menee kaiken hyvän maun edelle. Siis mautonta ja tyylitöntä.