23.4.–30.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[14][27]
KilpailuaSuomalaista
Välineet

Onko pallojen fittauksesta hyötyä?

Luonnollisesti, jos haluaa saada pelistään enemmän irti. Kerromme seuraavassa jutussa tärkeimmeistä pallon valintaan vaikuttavista seikoista.

Mailojen fittaaminen eli sovittaminen on jo monelle golfin harrastajalle varsin tuttu ja hyväksi havaittu menetelmä. Onhan riskialtista hankkia mailoja suoraan kaupan hyllystä, jos ei ole varma niiden toimivuudesta omassa pelissä.

Sama koskee palloja. Niiden valintaan suhtaudutaan hieman ylimalkaisemmin: vähemmän kriittisille riittää löytöpallo, kunhan se on pyöreä ja ehjä. Valistuneimmat ovat tietoisia omista suosikeistaan ja luottavat niiden ominaisuuksiin ja tuntumaan.

Tyypillisellä draivipituudella ei ole valinnan kanssa suurta merkitystä, koska pelaaja käyttää 18 reiän kierroksen aikana avausmailaansa noin 14 kertaa – pelasi hän sitten tuloksen 70 tai 100. Suurin merkitys on sillä, miten pallo käyttäytyy lyödessä viheriölle sekä lähipelissä.

Titleistin mukaan sen kaikkien pallojen välinen spinnaustoleranssi on 500 kierrosta minuutissa draiverilla lyödessä, mutta lukema on kolminkertainen niin sanotuilla tulosta tehtävillä mailoilla.

Ääripäisinä vaihtoehtoina on pelata spinnaavimmalla pallolla viheriölle ja siten maksimoida sen pysähtymisen mahdollisuus lähelle lippua tai sitten lyödä draivit vähiten spinnaavalla pallolla, jolloin sivukierre minimoituu ”karanneissa” avauksissa. Jälkimmäisellä pallotyypillä ei kuitenkaan voi odottaa lähipelissä ihmeitä.

Tutkimusten mukaan amatööri upottaa pallon reikään noin metrin etäisyydeltä 75 prosentin todennäköisyydellä. Vajaasta kahdesta metristä upotusprosentti on 40 ja noin 3.5 metrin matkalla enää 15 prosenttia palloista menee oikeaan osoitteeseen.

Spinnaavampi pallo ja edistyneet lähipelitaidot auttavat lyömään pallon helpommin lipulle, jolloin myös jäljelle jäävät putit ovat lyhyempiä.

Palloa ei ole järkevää valita puhtaasti draiverisvingin nopeuden perusteella. Pelaajat svingaavat laajan kirjon erilaisia lyöntejä aina draiveista (noin 160 kilometriä tunnissa) 30 metrin pitcheihin (noin 40 kilometriä tunnissa). Pallolta kannattaa vaatia hyvää suorituskykyä jokaisella mailalla, jokaisella nopeudella ja jokaisessa lyönnissä.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje