15.–22.10. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[8][13]
KilpailuaSuomalaista
Säännöt

Viheriöllä vahingossa liikutetusta pallosta ei enää rangaistusta

R&A ja USGA tekivät järkevän ja odotetun muutoksen sääntöihin, jota voidaan jatkossa soveltaa paikallissäännöissä.

Golfin säännöt herättävät toisinaan kummastusta. Yksi ehdottomasti viilausta kaivannut sääntö on liittynyt pallon tahattomaan liikuttamiseen viheriöllä, josta saatu rangaistus ei ole varmasti tuntunut yhdestäkään ”penaltin” saajasta oikeudenmukaiselta.

Viimeisin tunnettu esimerkki liittyi viime kesäkuussa Oakmontissa pelattuun U.S. Openiin, jonka finaalikierroksen viidennellä reiällä Dustin Johnson sai yhden lyönnin rangaistuksen vaikka ei ollut ehtinyt asettaa edes mailaa pallon taakse ennen sen liikahtamista.

Johnson sai vasta jälkikäteen kuulla rangaistuksestaan, sillä vielä tapahtumahetkellä tilanteesta ei ollut täyttä selvyyttä. Se ei kuitenkaan estänyt häntä saavuttamasta uran ensimmäistä major-voittoa. Ainoastaan pelaajan lopullinen voittomarginaali supistui neljästä lyönnistä kolmeen.

Lajin hallitsevat sääntöelimet R&A ja USGA ilmoittivat viime viikolla määritelleensä uudelleen sääntöjä 18–2, 18–3 ja 20–1. Ne voidaan ottaa käyttöön paikallissääntönä 1. tammikuuta 2017 alkaen, ja ovat samantien käytössä kaikkialla suurimpia ammattilaiskiertueita myöden.

Vuoden alusta lähtien rangaistusta ei seuraa, jos pelaaja*…

 • tulee viheriöllä lyöntiin valmistautuessaan vahingossa liikuttaneeksi palloaan
 • aiheuttaa vahingossa kädestään pudonneella pallolla merkkausnastan liikkumisen
 • aiheuttaa vahingossa kädestään pudonneella merkkausnastallaan pallon liikkumisen
 • tulee vahingossa potkaisseeksi palloaan viheriöllä

Kaikissa edellä mainituissa tapauksissa pallo/merkkausnasta palautetaan liikahtamisen jälkeen sen alkuperäiseen paikkaan.

*edellyttäen, että kyseinen kenttä on ottanut sen paikallissääntönä käyttöön

Lisäys klo 11.13. Edellä mainittu sääntömuutos koskee paikallissääntöjä. Se tarkoittaa sitä, että kunkin kentän kilpailu- ja/tai kenttätoimikunta voi halutessaan asettaa pallon tahatonta liikuttamista koskevan säännön ensi vuonna voimaan.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (3 kpl)

 • KL1 says:

  Nuoruudessani Suomella oli maailmanluokan kiekonheittäjä nimeltään Markku Tuokko. Jossain vaiheessa muuan iltapäivälehti otsikoi etusivullaan ’Markku Tuokko elinikäiseen kilpailukieltoon’. Sitten sisäsivulla otsikon perässä olikin kysymysmerkki eikä Tuokko koskaan joutunut kilpailukieltoon, koska kyseessä oli ainoastaan epäily.

  Tämän jutun tilanne on tasan sama. Otsikko antaa täysin väärän kuvan koko sääntömuutoksesta. Samaa väärää tulkintaa pönkitetään neljännessä kappaleessa väittämällä, että kyseisiin sääntöihin olisi tullut muutoksia. No eipä ole tullut.

  Olisiko kuitenkin ollut viisainta heti otsikossa kertoa, että kyseessä on optio, jota erilaiset tahot voivat halutessaan käyttää eikä mikään kiveen kaiverrettu kaikilla maailman (ja Suomen) kentillä automaattisesti voimassa oleva sääntö?

 • onier says:

  Tuokkohan paloi euroopan cupin kisoissa v.77 dopingista ja sai elinikäisen kilp.kiellon, mutta svul:n anomuksesta kilpailukielto päättyi syksyllä 78 ja tuokko pääsi kisaamaan prahan em-kisoihin v.78
  Näin minä asian muistan.

 • Lukija172 says:

  Kannattaa lukea jutut loppuun saakka, eikä heti vetää johtopäätöksiä!
  Otsikoinnin tarkoitushan on vain saada lukija kiinnostumaan!!!!