15.–22.10. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[8][13]
KilpailuaSuomalaista
Säännöt

Sääntöuudistukseen yllättäen tuotu paikallissääntö hämmentää – ”Kaikki katastrofin ainekset”

Pelaaja voi olla ensi vuonna ihmeissään siitä, mitä sääntöä kentän ulkorajojen taakse päätyneen lyönnin jälkeen tulisi soveltaa. Kuva Getty Images

Pelaajan on oltava hereillä siitä, mitä sääntöä milläkin kentällä kulloinkin sovelletaan.

Maanantaina julkaistu ja ensi vuoden alusta voimaan astuva golfin suuri sääntöuudistus on saanut yleisesti hyvän vastaanoton, mutta eräs uudistus on ehtinyt aiheuttaa jo melkoisesti hämminkiä.

Uusien sääntöjen astuessa voimaan kentillä on mahdollista ottaa käyttöön paikallissääntö, joka poistaa niin sanotuissa stroke & distance -rangaistuksissa (lyönti + matka) eli ulos lyödyn tai kadonneen pallon tapauksissa matkarangaistuksen ja sallii pelaajan pudottaa kahden lyönnin rangaistuksella uuden pallon peliin lähelle sitä kohtaa, josta pallo meni out of bounds -rajojen ulkopuolelle tai johon pallon oletetaan kadonneen.

Keskustelua stroke & distance -rangaistusten muuttamisesta tähän suuntaan on käyty jo pitkään. Harrastegolfissa käytännön muuttamista puoltavat erityisesti pelinopeuteen vaikuttavat seikat. Tarve varapallojen lyömiseen vähenisi, eikä pelaajan toisaalta tarvitsisi palata edellisen lyöntinsä lähtöpaikkaan, mikäli pallo on hukkunut tai päätynyt pelaajan huomaamatta ulkorajojen väärälle puolelle.

Omasta puolestani teen kyllä kaikkeni, ettei kyseistä paikallissääntöä ainakaan omalla kotikentälläni sovelleta.

Se, että asia nostettiin nyt mukaan uudistukseen, tuli Suomen sääntöasiantuntijoillekin yllätyksenä.

”Asia tuli meille ihan puskista. Kun tulevia muutoksia käytiin sääntöasiantuntijoiden kesken helmikuussa St Andrewsissa läpi, asiasta ei mainittu sanallakaan”, sanoo Golfliiton sääntöasiantuntija Mika Wikström.

Ongelmallisen asiasta tekee se, että pelaamisen käytäntöihin ratkaisevalla tavalla vaikuttava sääntömuutos on uudistuksessa mukana paikallissääntönä, joka voidaan haluttaessa asettaa voimaan. Osa kentistä oletettavasti tarttuu mahdollisuuteen ensikädessä. Osa taas jättää mahdollisuuden käyttämättä. Pelaajan on siis oltava jatkuvasti hereillä siitä, mitä sääntöä milläkin kentällä kulloinkin sovelletaan. Hämmennyksen vaara on melkoinen.

”Käsissä on kaikki katastrofin ainekset”, sanoo Golfliiton päätuomari Arto Teittinen.

Myös hän kummastelee sitä, että asia tuotiin täysin varoittamatta valmiina pöydälle.

”Pidän erikoisena sitä, että paikallissääntö mahdollistaa pallon droppaamisen aina väylälle asti. Omasta puolestani teen kyllä kaikkeni, ettei kyseistä paikallissääntöä ainakaan omalla kotikentälläni sovelleta”, Teittinen sanoo.

Hyvänä asiana Teittinen näkee sen, että uudet säännöt astuvat voimaan 1. päivä tammikuuta, muutamaa kuukautta ennen kuin golfkausi 2019 Suomessa käynnistyy. Maailmalla ehditään siis nähdä, miten sääntöuudistukset alkavat käytännössä toimia ja kenties reagoida ongelmiin tarvittavin korjausliikkein ennen kotimaisen golfkauden alkamista.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (10 kpl)

 • Brockwell says:

  Näiden muutosten vastustamisessa voisi olla joku suhteellisuudentaju. Teittiselläkin. Mikä on pahinta minkä tuo mahdollisuus voi aiheuttaa (koska pelaavajallahan on myös oikeus palata tiille)? Joku hcp20 tuuppari saa ehkä yhden lyönnin paremman kierrostuloksen.
  Vaikutus pelinopeuteen on kuitenkin merkittävä.

 • golftintti says:

  ’Pelaajan on oltava hereillä siitä, mitä sääntöä milläkin kentällä kulloinkin sovelletaan.’
  Pelaajan on ollut pakko olla hereillä tähänkin asti paikallissääntöjen suhteen.

 • salama45 says:

  Ihmettelen Wikströmin ja Teittisen kommenteja esityksen stroke & distance? Onhan tuo esitys ollut esillä aikoja sitten,erilaisilla forumeilla.

 • Ruusuke says:

  Pelasin n. 20 vuotta sitten Texasissa kentällä jolla tällinen sääntö oli voimassa. Syynä se, että pusikot ja reuna-alueet vilisivät käärmeitä, osa sellaisia joiden piston jälkeen ei ollut kiirettä hakeutua hoitoon, kuolo korjaisi nopasti.

 • Asisenior says:

  Todella hyvät muutokset sääntöihin, turha ns.asiantuntijoiden on itkeä jos ei muutoksista heiltä kysytty…
  Kentät pystyy tekemään järkevät päätökset keskuudessaan.
  Stroke & distance-sääntö on todella hyvä monelle kentälle, nopeuttaa peliä, eikä tarvitse turhia varapalloja lyödä.
  Nyt voi myös sakkoalueet merkitä järkevästi, joka nopeuttaa myös peliä.
  Hienoa kun maalmalla on ollut huippu asiantuntijoita.

  • Sorsa says:

   Mitään tekemistä golfin kanssa ei kyllä nykyisten vesiesteiden ulkopuolelle leviävillä ”rangaistusalueilla” tai tuolla mahdollisella paikallissäännöllä ole.

   Toki golfkentällä kukin saa viettää aikaansa niinkuin haluaa kunhan kunniottavat etikettiä, mutta golf pelinä muuttuisi radikaalisti näiden uusien mahdollisuuksien hyödyntämisestä.

   Miksi haluta eroon siitä sääntöjen mukaisen golfin perusperiaatteesta, että pallo laitetaan peliin tiiausalueelta ja sama pallo pidettäisiin kentällä (ja löydettävissä) siihen asti, kunnes sen voi nostaa kupista? Jos tässä ei onnistuta yritetään uudelleen ja mietitään, että paranisiko mahdollisuudet onnistumiseen, jos käyttäisikin esim. rauta 5:sta, eikä draiveria, jos ei taidot riitä pitämään draivia pelissä? Kyseessä on kuitenkin tarkkuuslaji, eikä pituuslyöntikilpailu.

 • jony says:

  Golf sääntöjä mielestäni pitäisi yksinkertaistaa huomattavasti jo nykyisestään, nyt mennään väärään suuntaan.

  Itsellä on ollut tuomarikortti jo ”Saarisen” ajoista alkaen ja olen eri yhteyksissä huomannut, miten hataralla pohjalla sääntötuntemus yleensäkkin on pelaajilla. Kun tällaiset säännöt ”kipataan” paikallissääntöihin niin se ei ole hyvä juttu ensinnäkään, tulee tilanteita jossa pelaajat pelaavat täysin eri säännöillä jättäessään tasoituskortin.

  Pelin nopeuteen tällä varmuudella on kielteinen vaikutus kun ei ole edellytys pitää palloa pelissä, vain luotetaan pitkän mailan onneen kun draiverilla ”huiskastaan” ja sitten etsitään palloja, jos ei löydy niin uusi pallo vain peliin mistä itselleen se hyvältä tuntuu.

  Se että kävely takaisin tee paikalle jää pois, niin monestikko sellaista on käynyt? useasti varapallon on joutunut lyömään mutta montaakaan kertaa ei kukaan ”teelle” tallaa takaisin elämänsä aikana.

 • KL1 says:

  ’Ihmettelen Wikströmin ja Teittisen kommenteja esityksen stroke & distance? Onhan tuo esitys ollut esillä aikoja sitten,erilaisilla forumeilla.’

  Salama45: Erlaisilla forumeilla on aikojen saatossa esitetty toteutettavaksi yhtä sun toista eikä niitä kaikkia ole ja tuskin tuleekaan koskaan kirjattua sääntöihin. Ihmettelyn aiheena mainituilla herroilla olikin se, ettei helmikuussa R&A:ssa pidetyssä uusien sääntöjen ehdotusta läpikäyneessä kokouksessa moinen paikallissääntö ollut lainkaan esillä. Tuo sääntö on siis ujutettu kokonaisuuteen mukaan muutamassa viikossa, mikä itsestänikin tuntuu kummalliselta.

 • ETu53 says:

  ”Katastrofin ainekset”. Ei kai nyt sentään, aikuisten leikkiä tämä on, ja lasten.