23.4.–30.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[14][27]
KilpailuaSuomalaista
Oma peli

Pidä kipinä yllä – 6 vinkkiä talviharjoitteluun

Muutamilla paikkakunnilla pelituntumaa voi talvikaudella ylläpitää myös lumikentillä. Kuva Getty Images

Talven ei tarvitse tarkoittaa täyttä lepoa golfista. Hankienkin keskellä omaa peliä voi kehittää monella tavalla.

(Juttu on julkaistu Golflehden numerossa 6/2019)

Pohjoisissa oloissamme golf ei ainakaan perinteisessä muodossaan valitettavasti ole ympärivuotinen laji. Golfia ei kuitenkaan kannata pistää kokonaan talviteloille, jos oma harrastaminen on edes osittain tavoitteellista. Talvi on myös mahdollisuus, niin kliseeltä kuin se kuulostaakin. Talvikaudella golfkipinää voi pitää yllä monella tavalla.

Lajiharjoitteluun on olemassa mahdollisuuksia etenkin suurimmissa kaupungeissa jo pilvin pimein. Myös monilta golfklubeilta löytyy harjoittelualueita tai simulaattoreita. Golfia tukevia tai sitä varten räätälöityjä harjoitteluryhmiä on ainakin kuntosalien tarjonnassa, joogassa ja pilateksessa.

Vaikka omaa talvikautta ei suunnittelisikaan golfin­ ehdoilla, voi lajia edesauttavia ratkaisuja tehdä monessa kohtaa. Harva kieltäytyy mahdollisuudesta pelata vähän paremmin ensi kaudella.

1. Remontoi svingisi golfhallissa

Lajiharjoittelussa kannattaa keskittyä talvella ennen kaikkea lähipelin hiomiseen. Luotettavan puttitekniikan harjoitteleminen onnistuu hyvin kotioloissakin, mutta muiden lähipelilyöntien hiominen on syytä hoitaa golfhalleissa.

Jos omaan lyöntiin haluaa tehdä suurempia tekniikkamuutoksia, on talvi niille oikea ajankohta. Kesken pelikauden tekniikkamuutoksen sisäänajaminen on haastavaa, usein turhauttavaakin. Hallissa teknisten nyanssien hiominen on luontevampaa ja antoisampaa. Tekniikkamuutosten kohdalla kannattaa turvautua hyvän golfopettajan apuun. Monet prot tarjoavat opetusta golfhalleissa ja moderni tekniikka, kuten TrackMan, helpottavat tekniikkamuutoksen sisäänajoa ja oppimista.

2. Säilytä pelituntuma simulaattorissa

Pelinomaiseen harjoitteluun golfsimulaattori on omiaan. Simulaattorit ovat kehittyneet valtavasti, ja parhaiden tarkkuus ja luotettavuus on jo hyvien lyöntitutkien tasolla. TrackManistakin löytyy jo simulaattorimahdollisuus. Kierros kerran viikossa kaverin kanssa riittää pitämään peliä yllä, eikä keväällä tarvitse aloittaa jälleen kerran aivan nollista.

Säännöllinen lyöntiharjoittelu talvikaudella ylläpitää liikkuvuutta, joka muuten kärsii herkästi. Golflyönnissä kierto on avainroolissa ja vastaavaa kiertoa tapahtuu harvassa lajissa. Mailapelit, kuten tennis, auttavat liikkuvuuden ylläpitämisessä, mutta lajiharjoittelua nekään eivät korvaa.

3. Lähde treenimatkalle

Monet prot järjestävät opetus- ja pelimatkoja, joilla painotus on lajin harjoittelussa. Talvikaudella matkoja on tarjolla runsaasti. Valinnanvaraa on yllättävän paljon, joten parhaassa tapauksessa paikan voi varata tutun pron vetämälle treenireissulle.

Jos treenaaminen ei etelän lomalla innosta, vaan keskiöön nousee pelaaminen, tarjontaa on sitäkin enemmän.

4. Muista oheisharjoittelu

Onko keskivartalon tuki hyvässä kunnossa? Löytyykö jaloista riittävästi jerkkua antamaan draiverille kyytiä? Miten on yläkropan lihaskunnon laita? Jos et ole varma, vastaako fyysinen suorituskykysi pelillisiä tavoitteitasi, kannattaa talvella varmistua siitä, ettei tulos jää ensi kesänä kiinni lihaskunnon puutteesta ja liikkuvuudesta. Huono lihaskunto myös altistaa erilaisille rasitusvammoille, kuten selkäkivuille. Ne taas vievät parhaan nautinnon golfkierroksesta.

Monet lajit, kuten talvilajeista vaikkapa murtomaahiihto, sopivat erinomaisesti golfarille, kunhan muistaa pitää huolta myös liikkuvuudesta. Jos saliharjoittelu on oma tapa hikoilla, kannattaa liikkeiden valintaan käyttää hetki aikaa. Osa tutuista perusliikkeistä toimii erinomaisesti golfarilla, jotkut liikkeet taas saattavat tehdä jopa hallaa svingille.

Golfjooga, Pilates, voimistelu ja monet muut lajit tukevat erinomaisesti golfia ja auttavat kehittämään keskivartalon lihaskuntoa. Sen ylläpidosta jokaisen golfarin on hyvä pitää huoli.

5. Nauti penkkiurheilusta

Parhaimmillaan kilpagolfin seuraaminen television välityksellä voi olla opettavaista. Katselemalla maailman parhaiden pelaajien edesottamuksia voi syntyä ahaa-elämyksiä, joiden siirtäminen omaan repertuaariin on sitten enää kiinni harjoitusmääristä. Kun oma harrastus on talvella enemmän tai vähemmän telakalla, on kilpagolfin seuraamiselle paremmin aikaa.

6. Heittäydy pelien maailmaan

Tietokoneiden, pelikonsoleiden ja paikoin jopa mobiililaitteiden uusimmat golfpelit on kehitetty jo niin pitkälle, että niihin uppoutuva voi joillain kokemisen tasoilla päästä lähelle aitoa pelikokemusta. Vaikka svingaaminen tapahtuukin pienillä sormen liikkeillä, lyönnin lainalaisuudet toimivat juuri niin kuin kentälläkin. Pelien kautta on mahdollista päästä myös kokemaan maailman parhaiden kenttien tunnelmaa lähes valokuvantarkoissa virtuaalimaailmoissa. Pelistrategisessa mielessä golfpeleistä voi olla apua jopa oman pelin kehittämiseen. Hauskaa, golfkipinää yllä pitävää ajanvietettä ne joka tapauksessa ovat – myös aikuisille ja varttuneemmille lajiniiloille.

Lue seuraavaksi: Harjoitteluvinkkejä hallikaudelle – hyvä puttaaja on terveen optimistinen

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje