23.4.–30.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[14][27]
KilpailuaSuomalaista
Oma peli

Jos haluat pelata kentän keskimäärin pariin, sinun on pelattava se todella lyhyenä

Jos haluat pelata reiän keskimäärin pariin, tiiaa pallo tavallista lähemmäs reikää. Paljon lähemmäs. Kuva Getty Images.

Tasoituksella 12 pelaavan harrastajan on aloitettava läheltä griiniä, jos haluaa pelata par-kolmoset keskimäärin pariin.

Unohdetaan heti alkuun tasoitukset. Lasketaan vain lyönnit ja otetaan tavoitteeksi pelata kenttä pariin. Jotta voit golfin harrastajana odottaa pelaavasi kentän paria sivuavan kierrostuloksen, sinun on pelattava reiät paljon normaalia lyhyempinä. Mutta kuinka lyhyinä?

Arccos Golfin tilastoguru Lou Stagnerilla on vastaus.

Aloitetaan ensin scratch-pelaajasta, eli golfarista, joka pelaa tasoituksella nolla. Puhutaan siis erittäin hyvästä golfarista ja usein amatööritason kilpapelaajasta.

Äkkiseltään voisi helposti olettaa, että kun kerran tasoitus on nolla, scratch-golfari voi olettaa pelaavansa kentän pariin jos ei nyt keskimäärin takatiiltä, niin ainakin ns. klubitiiltä.

Arccos Golfin valtavaan strokes gained -tietokantaan perustuvat tilastot kertovat aivan jotain muuta.

Scratch-golfari voi olettaa pelaavansa kentän keskimäärin pariin, jos kenttä on noin 5170 metriä pitkä. Se vastaa suunnilleen perinteistä sinistä tiitä.

Mielenkiintoinen on myös Stagnerin esiin nostama tilasto siitä, minkä pituiset reiät, kullakin par-luvulla, nollatasoituksen pelaaja voi odottaa pelaavansa keskimäärin pariin. Par-kolmosilla odottama on tasan par (3 lyöntiä), kun reikä on 103 metriä pitkä. Par-nelosella vastaava reiän pituus on 282, eli puhutaan lyhyestä par-nelosesta. Par-viitosen scratch-golfari pelaa keskimäärin pariin, kun reiän pituus on 485 metriä.

Arccosin tilastojen mukaan luvut putoavat dramaattisesti, kun tarkastellaan pelaajaa, jonka tasoitus on kaksitoista. Puhutaan siis edelleen varsin hyvästä harrastegolfarista.

Jotta 12-tasoituksella pelaava voi realistisesti odottaa pelaavansa kentän pariin, hänen on pelattava kenttä noin alle 3500 metrin mittaisena. Se tarkoittaa paljon perinteistä punaista tiitä lyhyempää kenttää. Useille kentille sloupatut niin sanotut lyhyt kentätkin ovat yleensä pidempiä kuin 3500 metriä.

Kun taas puhutaan etäisyyksistä, joilta 12-tasoituksen golfari voi olettaa pelaavansa eri par-lukujen reiät pariin, on mentävä todella lyhyille etäisyyksille. Par-kolmoset tulisi pelata hädin tuskin griinin ulkopuolelta, 32 metrin etäisyydeltä. Par-nelosilla tulosodottama on tasan neljä lyöntiä, kun etäisyys lipulle on 198 metriä, mikä vastaa pitkää par-kolmosta. Par-viitosen pitäisi puolestaan olla keskimittaisen par-nelosen pituinen, 347-metrinen, jotta tasoituksella kaksitoista pelaava voisi odottaa pelaavansa sen keskimäärin pariin.

Tasoitusta kaksitoista pidemmälle Stagner ei Arccosin tilastodataa avannut, mutta jo edellisten perusteella on helppo päätellä, että par-etäisyydet putoavat edelleen jyrkästi korkeampiin tasoituksiin mentäessä.

Golfista voi nauttia monella tavalla ja monella tasolla, eikä kentän pariin pelaaminen ole mikään itseisarvo. Tilastot vain osoittavat, kuinka haastavaa kokonaisen kentän pariin pelaaminen lopulta on, jopa taitaville pelaajille. Lou Stagner on profiloitunut sosiaalisessa mediassa asiantuntijana, joka valistaa harrastajia pitämään omat odotusarvonsa maltillisina ja suhtautumisen omaan peliin armollisempana.

Lue seuraavaksi: Golfkenttä on punaiselta tiiltä kilometrin liian pitkä

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (1 kpl)

    KL1 says:

    Tuota voi itsekukin käydä testaamassa lähimmällä par3-kentällä. Talman parkolkki on verraten helppo, ei korkeuseroja, ei metsää, aika niukalti vettä ja pääosin aika vähän kumpuilevat griinit. Keltaiselta tiiltä reikien pituudet vaihtelevat välillä noin 80-160 metriä, punaisilta tietenkin vähemmän. Sen kun pelaa pariin, niin voi olla tyytyväinen.

    Vierumäen par3-kentällä pariin pelaaminen onkin jo aivan toinen tarina, se on todellinen monsteri. Iso hatunnosto sille, joka sen kentän pariin pelaa.