23.4.–30.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[14][27]
KilpailuaSuomalaista
Oma peli

Harrastajilla edessään erilainen kisakesä – ruuhkaviikot loppukesällä ja syksyllä

Golfpisteen Audi Businessaamu -kiertue pelataan kuuden viikon sisällä elo–syyskuussa.

Seurojen suositut viikkokisat pyörivät monilla klubeilla jo lähes normaalisti.

Koronaepidemian aiheuttama poikkeustila sen kuin jatkuu, mutta niin jatkuu golfareiden onneksi myös golfkausi. Kevään pelimäärät ovat olleet monin paikoin ennätyksellisiä, ja kesäkin näyttää pelaamisen suhteen lupaavalle.

Golfin harrastamisen kokonaiskuva näyttää kuitenkin erilaiselta kuin ennen. Sosiaalisen etäisyyden ylläpitämisen ohjeistus on vielä pitkään voimassa, ja klubien palveluita on huomattavasti karsittu. Kesästä tekee erikoisen myös se, että golfkilpailujen määrä vähenee tuntuvasti, ja monien kilpailujen luonne muuttuu.

Noin 13–15 prosenttia kaikista Suomessa pelatuista kierroksista pelataan kilpailuissa. Se tarkoittaa noin 400 000–450 000 kilpailukierrosta vuodessa.

Monenkirjavia kilpailuja järjestävät ainakin golfseurat, Golfliitto, erilaiset yhteisöt ja harrastajien yhteenliittymät sekä yritykset ja kaupalliset tahot. Kilpailujen määrä putoaa kaikilla, järjestävästä tahosta riippumatta.

Kilpaileminen ei ole kuitenkaan kokonaan jäissä. Sitä poikkeustila ei sentään edellytä. Golfliittokin suosittelee kilpailujen järjestämistä, mutta poikkeustilanteeseen soveltuvin ehdoin: väliaikalähdöin sekä ilman alkuseremonioita ja kisan jälkeistä palkintojenjakotilaisuutta. Yhteislähtökilpailuja ei tulisi tällä hetkellä pelata.

”Tuntuu, että moni pelaaja noudattaa sosiaalisen etäisyyden ohjeistuksia kisoissa vielä tarkemmin kuin normaalisti.”

Soittokierros kentille vahvistaa, että kesän kisamäärä on laskemaan päin. Yritystapahtumat ovat tällä hetkellä lähes jäissä, ja viikonloppuisin järjestettäviä seurojen avoimia kisoja on siirretty loppukesään ja syksyyn. Seuroissa odotellaan tällä hetkellä sitä, mihin suuntaan valtioneuvosto seuraavaksi päivittää julkisten kokoontumisten ohjeistustaan.

”Seuran kisat ovat näillä näkymin tauolla toukokuun loppuun asti, ellei hallitus anna meille kohta uutta pohdittavaa”, sanoo Golf Talman toimitusjohtaja Ismo Haaponiemi.

Kentällä kilpaileminen ei eroa harrastegolfista koronaohjeistuksen valossa mitenkään. Riski saada koronavirustartunta golfkierroksen aikana on kisoissakin hyvin pieni.

”Tuntuu, että moni pelaaja noudattaa sosiaalisen etäisyyden ohjeistuksia kisoissa vielä tarkemmin kuin normaalisti”, arvioi Lakeside Golfin toimitusjohtaja Johanna Mäkelä.

Kilpailumuodot, joissa kilpaileminen onnistuu yhden peliryhmän puitteissa, sujuvat lähes tavalliseen tapaan. Kaikissa tavoitetuissa seuroissa esimerkiksi viikkokilpailut pyörivät jo normaalisti. Myös kaaviomuotoisia kausireikäpelejä voidaan pelata kuten aina ennenkin.

Periaatteessa myös avoimien seurakilpailujen pelaaminen on mahdollista, mutta poikkeustilan mukanaan tuomat rajoitukset muuttavat kilpailujen luonnetta. Teknisesti kaikki toimii kuten ennenkin, ja pelaajien välisestä paremmuudesta on helppoa ja mielenkiintoista kilpailla, digitaalisen tulospalvelun ratkaisujen avulla jopa reaaliaikaisesti.

Mutta kisoilla on kilpailullisen aspektin lisäksi muitakin merkityksiä, ja ehkä tärkeimpänä kaikista, ainakin harrastegolfissa, on se, että kisat kokoavat golfarit yhteen.

Suomessa pelataan vuosittain tuhansia golfkilpailuja, joihin pelaajat kyllä tulevat katsomaan, kuka on kulloinkin kunkku ja kuka kuningatar, mutta monille paljon menestymistä oleellisempaa on tavata vanhoja ja uusia tuttuja, pitää hauskaa, syödä hyvin, pelata jälkipelejä ja lopulta iloita onnistuneiden puolesta. Se on useimmille vain bonusta, jos onni joskus sattuu potkaisemaan omalla kohdalla.

”Mitä isommasta yrityksestä on kyse, sitä tiukemmat rajoitukset yrityksellä on sille, millaisiin tapahtumiin ja tilaisuuksiin yrityksen työntekijät saavat osallistua.”

Tämä ensi kesän kilpailuista lähtökohtaisesti puuttuu, ainakin, kun puhutaan koko kilpailevan ryhmän yhdessäolosta. Pienryhmissä kilpailemisen sosiaalinen luonne on yhä voimissaan.

Kaupallisten kiertueiden järjestäjille erikoinen kisakesä tuo mutkia matkaan. Golfpiste järjestää viime vuoden tavoin viisi suurta kansallista golfkiertuetta, mutta kausi käynnistyy tavallista myöhemmin.

”Kiertueita on käytännössä siirretty kahdella kuukaudella eteenpäin. Uskomme edelleen, että kisakonseptit saadaan vietyä samalla lailla läpi kuin aiemminkin, mutta tiiviimmällä aikataululla”, sanoo Golfpisteen kaupallinen tuottaja Antti Jantunen.

Golfpisteen lippulaivakiertue Audi Businessaamun kauden piti käynnistyä tällä viikolla Latvian Jurmalassa suositulla Season Startilla, mutta tapahtuma jouduttiin koronarajoitusten vuoksi peruuttamaan. Nyt elokuun alussa käynnistyvä kausi, joka on Suomen suosituimmalla yritysgolfkiertueella järjestyksessään jo kahdestoista, viedään läpi kuuden viikon aikana.

”Yksittäisen pelaajan tai osallistuvan joukkueen näkökulmasta muutos on aika pieni. Vain ajankohta muuttuu, mutta kilpailukokemus ja kiertueen konsepti, aikaisin aamulla alkavat ja työpäivään siivittävät yhdeksän reiän reikäpelit aamiaisineen, ovat samoja kuin ennenkin”, Jantunen sanoo.

Hän nostaa esiin myös mielenkiintoisen seikan, joka koskettaa Golfpisteen kiertueista lähinnä Audi Businessaamua sekä myös monia klubeilla järjestettäviä yritystapahtumia.

”Osa yrityksistä painaa tällä hetkellä jarruja yritystapahtumiin osallistumiselle. Voi melkein sanoa, että mitä isommasta yrityksestä on kyse, sitä tiukemmat rajoitukset yrityksellä on sille, millaisiin tapahtumiin ja tilaisuuksiin yrityksen työntekijät saavat osallistua.”

Jantunen rauhoittelee kuitenkin pelaamaan kaipaavia liike-elämän edustajia, joille yritystapahtumat ovat tärkeä ja tehokas verkostoitumisfoorumi.

”Kun lähes kaikki kesän yritystapahtumat on siirretty eteenpäin ja Audi Businessaamukin pelataan elo-syyskuussa, golfaavilla päättäjillä voi olla edessään kiireinen syksy golfkentillä.”

Lue seuraavaksi: Mikko Ilonen joutui mentalistin käsittelyyn yritysgolfin huipputapahtumassa

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje