17.–25.1. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[8][28]
KilpailuaSuomalaista
Oma peli

Epäpuhtaat osumat kiusana viheriöllä? Nosta lapa ylös tähdätessä

Pehmeämpi ja puhtaampi puttilyönti on jokaisen golfarin tavoite. Sen toteutuminen voi käydä yllättävän helposti! Kuva: Getty Images

Puttipelistään vahvuuden itselleen rakentanut Rickie Fowler ei anna lavan käydä maassa ennen liikkeellelähtöä. Tulokset puhuvat puolestaan.

Itse kukin meistä osuu toisinaan putterin lavalla maahan ennen osumaa. Tästä seuraa tyypillisesti epätarkka osuma, ja putti jää todennäköisesti lyhyeksi. Syy on usein siinä, että lapa on tähdätessä liian ”tuhdisti” viheriön pinnalla.

Maailman parhaiden puttaajien joukkoon kuuluva Rickie Fowler minimoi epäpuhtaan kontaktin mahdollisuuden nostamalla putterin lavan puolisen senttiä maanpinnan yläpuolelle ennen taakseviennin aloittamista.

Sama kaava toistuu Fowlerin kohdalla jokaisessa putissa: hän kohottaa kulmarautaansa ruohon pinnalta, pitää lapaa sekunnin verran paikallaan, ja vetää liipaisimesta. Itse liikeradan aikana lapa ei missään vaiheessa osu maahan.

Sen ohella, että lapaa ruohon pinnan yläpuolella pitävä pelaaja välttyy tökkäämästä mailaansa viheriöön ennen osumaa, tuottaa hän samalla tasaisemman ja pehmeämmän taakseviennin.

Vuonna 2017 Golf Digestissä olleessa jutussa Fowler korosti, että maan pintaa ei pidä käyttää putissa ”tasapainopisteenä”. Silti voi välttyä nostamalla lavan ylös tähtäyshetkellä. Mikäli pelaaja joutuu purkamaan paineen maassa olevasta lavasta ennen taaksevientiä, liikeradasta on vaikea saada yhtenäistä.

Samasta syystä lapaa saattaa olla myös hankala viedä kohtisuoraan pallosta taaksepäin, mikä heijastuu putin epätarkkuutena.

Kun lapa on kohotettu kevyesti ylös, heilurista poistuvat paine ja jännitteisyys − seurauksena on pehmeämpi liikerata sekä toistettavampi ja tarkempi puttilyönti. Käyttökelpoinen tapa niin lyhyissä kuin pidemmissäkin puteissa!

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje