Royal Birkdale 12:s
Golfkohde | Matkailu |
13.11.2016

Royal Birkdale – Englannin golfrannikon helmi

Liverpoolista Southportiin ulottuvalla alueella sijaitsevat Royal Birkdale, Royal Lytham & St Annes sekä Royal Liverpool isännöivät säännöllisesti Open Championshipia. Golfrannikolta löytyy runsaasti muitakin tasokkaita kenttiä sekä koettavaa lyhyttä tai pidempää golflomaa varten

Suomalaisille Englannissa sijaitsevien golfkohteiden paikallistaminen on toistaiseksi ollut varsin vaikeaa.

Yksi parhaimmista, monien mielestä ehdoton ykkönen on   länsirannikolla Englannin golfrannikoksi nimetty reilun sadan kilometrin mittainen kaistale, joka rajoittuu  etelässä Liverpooliin, pohjoisessa Royal Lytham & St Annesin kenttään ja sen lähiympäristöön.

Royal Birkdale, 14.

Royal Birkdale, 14.

Suora lento Seutulasta Manchesteriin kestää reilut kaksi tuntia. Noin tunnin ajomatkan sisällä länsirannikon suuntaan golfarille on tarjolla pelattavaksi kolme Open Championship -kenttää, sekä toistakymmentä muuta hyvälaatuista pelikohdetta.

Helpoin ja yleisin tapa tutustua Englannin golfrannikon helmiin on ottaa lentokentältä vuokra-auto alle, valita kentistä ja runsaista majoitusvaihtoehdoista mieluisensa. Jos lompakko kestää, kolme Open Championship -kenttää voi järjestää jopa samaan matkaan.

Royal Liverpoolista  Royal Lytham & St Annesin kentälle ajomatka on noin 1,5 tuntia, Birkdale jää näiden kahden väliin.

Golfrannikolla on kilpailijoihinsa, Skotlantiin ja Irlantiin verrattuna tarjota golfin lisäksi monipuolisempia vaihtoehtoja vapaa-ajan viettämiseen.

Kaupunkilomailuun Liverpool on Manchesterin tavoin mainio kohde, Valioliigan ottelut monille jopa golfia tärkeämpi syy reissuun lähdölle.

Pelasin lokakuisen matkan aikana Royal Birkdalen ja Royal Lytham & St Annesin. Royal Liverpoolissa seurasin The Openia kuuden päivän ajan heinäkuussa 2014.

Suuren kentän tunnelmaa

Royal Birkdale rankataan useilla listoilla Englannin parhaaksi kentäksi. Maine kumpuaa erityisesti sen saavuttamasta asemasta isojen kisojen järjestäjänä.

Royal Birkdalen kuudes, par-viitonen vaikuttaa on pelattavuudeltaan ja maisemiltaan kentän parhaita.

Royal Birkdalen kuudes, par-viitonen vaikuttaa on pelattavuudeltaan ja maisemiltaan kentän parhaita.

Huiput listaavat kentän yhdeksi parhaista kaikista Open-kentistä. Links-kentäksi se on selkeä, useimmat esteet ja vaikeudet ovat hahmotettavissa. Useimmat väylät kulkevat erillä muista, tilaa on riittävästi, korkeuserojakin tavanomaista linksiä enemmän. Mieleenjääviä väyliä on paljon, spektaakkelimaisia kuitenkin harvemmassa.

Asian voi hyvin ilmaista niinkin, että Birkdalessa ei ole yhtään heikkoa väylää, kaikki ovat mielenkiintoisia.

Tulevaa Openia varten kentälle on rakenteilla 1–2 uutta syvää bunkkeria, ne eivät kuitenkaan ole nousseet itsetarkoitukseksi. Viheriöissä on makoisaa ulkonäköä ja muotoa. Strokesaveriin kannattaa tutustua huolella jo ennen kierrosta, pallon sijoittelu järkevästi pienissäkin lähestymislyönneissä nousee arvoonsa.

Harrastajapelaajalle  tuuli nousee etenkin avoimemmalla loppupuolella kovaksi testiksi.

Royal Birkdalen historiaa on taltioitu paitsi kirjoihin, erittäin tyylikkäällä tavalla myös klubitalon käytävien seinille, pukuhuoneisiin, sekä avoimiin kuin myös jäsenille rajattuihin tiloihin. Jos Birkdaleen suunnittelee pelikierrosta, klubin historiaan kannattaa tutustua. Nälkä pelaamiseen ja klubitalolla vierailuun kasvaa useimmilla.

200 000 punnan arvoinen Tony Jacklinin pallo

Ryder Cupin historiassa Jack Nicklauksen ja Tony Jacklinin pelaama ottelu vuonna 1969 huipentui viimeiselle viheriölle. Ottelusarja ehti ratketa USA:n hyväksi ennen viimeisen reiän putteja. Nicklaus ehti upottaa oman lyhyen puttinsa, Jacklinille jäi lähes vastaavan mittainen pelin tasaamiseen.

Tony Jacklinin ja Jack Nicklauksen ystävyys on syventynyt entisestään pelivuosien jälkeen. Getty Images

Tony Jacklinin ja Jack Nicklauksen ystävyys on syventynyt entisestään pelivuosien jälkeen. Getty Images

Nicklaus yllätti oman joukkueensa ja isännät, myös Jacklinin antamalla tämän putin.

”Tony oli brittien sankari, en voinut ajatella, että ottelusarja päättyisi hänen epäonnistumiseensa”, Nicklaus perusteli päätöstään.

Jacklinin pallo on arvoitettu 200 000 punnan hintaiseksi, se on ihasteltavana Birkdalen klubitalon Ryder Cup -osaston lasivitriinissä.

Nicklaus on  Birkdalessa yleisesti kulkevan tiedon mukaan avustanut suurin summin Jacklinia tämän peliuran päätyttyä ja tämän jouduttua taloudellisiin vaikeuksiin uhkapelien vuoksi.

R&A, lajin ylin organisaatio joka Openia pyörittää, on ottanut Royal Birkdalen suosikkikentäkseen myös muita arvokisoja kuin Openia kierrättäessään.

Tämä perustuu paitsi kenttään, myös poikkeuksellisen hyvään infrastruktuuriin. Lomakaupunki Southport on vain muutaman kilometrin päässä, kentän alueella on runsaasti tilaa yleisölle, alueen ulkopuolella löytyy muihin kenttiin nähden ylivertaiset parkkialueet.

Toisen maailmansodan jälkeen Birkdale on isännöinyt yhteenlaskettuna Open Championshipia, Ryder Cupia, Senior Openia ja Ladies British Openia useammin kuin mikään muu kenttä.

2008 Padraig Harrington käänsi The Openissa päätöspäivänä tuolloin 53-vuotiaan Greg Normanin johdon voitokseen.

Heinäkuussa 2017 Open Championship -viikon aikana Royal Birkdaleen odotetaan noin 200 000 katselijaa. Vastaaviin lukuihin ei päästä muilla Open Championship -kentillä.

Median edustajista koostunut ryhmämme vieraili RoyaBirkdalessa lokakuun lopulla aurinkoisena arkipäivänä. Aamulla starttaajista suuri osa oli jäsenistön senioreita. Startterin kertoman mukaan iltapäivä oli tyystin tyhjä, vain kaksi ryhmää lähtijöitä.

Birkdaleen otetaan vieraita etukäteisvarauksilla arkipäivisin. Palvelu on asiallista, green feen hinta vaihtelee luonnollisesti sesongin mukaan. Vaikka klubitalo kentälle ajattaessa tuo mieleen lennonjohtotornin, tunnelma  seinien sisäpuolella ja kentällä on kokemisen arvoinen.

Seitsemästä pelaamastani Open kentästä Birkdale menee heittämällä ykköseksi.

Royal Lytham & St Annes ja Royal Liverpool erillisessä artikkelissa marraskuun aikana.

Teksti: Teemu Tyry

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Tilaa Golfpisteen maanantaisin ja perjantaisin lähetettävä uutiskirje, niin pysyt ajan tasalla golfalan ilmiöistä ja uutisista! Tilaa kirje syöttämällä sähköpostiosoitteesi alla olevaan kenttään.

Kommentit

Oma kommentti