23.4.–30.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[13][26]
KilpailuaSuomalaista
Matkailu

Roadtrip syvälle Suomeen osa 2: Sataa, ei sada, sataa...

Sieltä ne sadepilvet laskettelurinteitten takaa taas tulevat.

Kun on hitaasti kiiruhtava auto, ajelee mielellään rauhallisia mutkateitä, vaikka aikaa meneekin enemmän. Mutta samalla näkee enemmän kauniita maisemia ja pieniä kirkonkyliä. Ihmisiä tosin ei juuri maaseudulla näy ja laiduntavia lehmilaumoja on harvassa.

Ajelemme Laukaalta Konneveden kautta Suonenjoelle ja sieltä Nilsiään Tahkolle. Moottoritieltä ei voinut välttyä. Jätämme Tarinan pelaamisen paluumatkalle.

Siilinjärveltä noin 20 kilometrin päässä sijaitsevasta Sänkimäen risteyksestä oikaisemme jälleen pikkutietä Tahkolle, jossa oli kiihkein lomasesonki menossa.

Puhelin soi. Jukka Ilva kehottaa ajamaan rohkeasti Helmimme klubitalon viereen.

Ei virheen virhettä

”Viime yönä tuli aivan hemmetisti vettä”, Jukkavalittaa ensitöikseen lähes tuskastuneena.

Nyt elokuussa taitaa Jukka Ilva olla jo helpottunut.

Nyt elokuussa taitaa Jukka Ilva olla jo helpottunut.

”Vanha kenttä ei vedä enää vettä, mutta märkyydestä huolimatta kentät ovat olleet loistavassa kunnossa. Vanha kenttä on 16 vuotta vanha ja se ei ole koskaan talvehtinut näin hyvin kuin nyt. Griinit olivat hienossa kunnossa jo heti lumien lähdettyä. Ei virheen virhettä”, Jukka hehkuttaa.

Alkukesä alueella oli ollut pikkuisen hiljaisempaa ja syynä tietenkin koleat, tuuliset ja sateiset ilmat. Tahko on tyypillinen lomagolfkohde, jossa viivytään pitempään.

Tahkolla ollaan Laukaasta poiketen jäljessä viime vuoden kierrosmääristä. Taantuma näkyy, alueella on paljon mökkejä ja huviloita myynnissä.

”Siihen on myös hyvin inhimillinen syy: ne jotka 20 vuotta sitten olivat perustamassa golfkenttää tai hankkivat täältä mökin, heidän jälkikasvunsa – eikä nykynuoriso ylisummaan – sitoudu yhteen paikkaan. Mökki jää käyttämättä. Ja jos itse ei jaksa pelata, myös osakkeet menevät myyntiin.”

Taantumasta huolimatta fiilis on kuitenkin Ilvan mukaan hyvä. Nilsiässä sijaitseva Tahko on nykyisin osa Kuopion kaupunkia, joka on panostanut Tahkoon silkkaa rahaa ja resursseja.

”Odotukset ovat korkealla”, Jukka summaa.

Vain jäähalli puuttuu

Isompia investointeja Tahkolle ei ole kuitenkaan odotettavissa muutaman vuoden takaisen valtavan buumin jälkeen, jolloin alueelle nousi lyhyessä ajassa toinen golfkenttä, ratsastuskeskus, kylpylä ja ravintola- ja majoituspaikat lähes tuplaantuivat.

”Jäähalli on oikeastaan ainoa, mikä puuttuu. Se toisi ympärivuotista toimintaa ja erityisesti nuoria. Kaikkea muuta täällä jo on.”

”Nyt panostetaan enemmän markkinointiin ja käyttöasteen nostamiseen. Tapahtumiin satsataan paljon. Täällä oli Pohjoismaitten suurin maastopyörätahtuma, johon osallistui 2400 pyöräilijää. Elokuun puolessa välissä on yli tuhannen osanottajan triathlonkisa.”

Kaksi kenttää vetää

Golfkentät ovat Jukan mukaan suhteellisen valmiita. Puita kaadetaan maisemien avartamiseksi ja kentähoidon helpottamiseksi.

Vanhan kentän seiska on yksi Suomen hienoimmista par-kolmosista.

Vanhan kentän seiska on yksi Suomen hienoimmista par-kolmosista.

”Mitään isoja remontteja ei ole suunnitelmissa. Panostamme jatkuvasti kenttien kuivatukseen – se on meidän ylivoimaisesti suurin haasteemme.”

Vieläkö Tahkon vanhan kentän tiiausajat ovat ulkopuolisille kortilla?

”Ei enää, kyllä kaksi kenttää vetää. Silloin ennen kuin New Course rakennettiin, heinäkuu oli aivan tukossa. Vain heinäkuussa aamuisin on vaikeampi saada aikoja, kun oma lomaporukka pelaa enemmän vanhaa kuin uutta kenttää.”

Tahkolla on pelattu viime vuosina molemmat kentät yhteenlaskettuna noin 30000 kierrosta. Jakauma on suurin piirtein vanhan ja uuden kesken 16000/14 000.

Jukan mukaan alku- ja loppukesän arkipäivät ovat aika hiljaisia.

”Meillä on noin sata yritystapahtumaa, jotka tuovat arkeenkin pelaajia. Vieraspelaajien määrä on 70 prosenttia kaikista kierroksista.”

Talous hyvässä tasapainossa

Talous on kohtuullisen hyvässä tasapainossa ja hoitovastike on pystytty pitämään 750 eurossa. Vastike kattaa molemmat kentät. Kenttien tuloista puolet tulee vastikkeista, toinen puoli kilpailutuotoista ja greenfeemaksuista, poleteista, autoista jne.

Jukan mukaan työ pitää virkeänä vaikka sanotaan, että golfjohtajat eivät tee mitään talvella.

”Kyllä meikäläisen duuni tehdään nimenomaan talvella, kun rakennetaan sponsorikuviot, yritystapahtumat ja muut. Kesä on enemmän päivittäistä pyörittämistä.”

Kesken haastattelun Jukan puhelin soi ja ei voi olla kuulematta, kun hän kehuu edellispäivän kisoja.

”Kaikki meni loistavasti. Kenttä sai kehuja, sillä märkää oli vain paikka paikoin ja griinit olivat aivan loistavat. Hentusen Mikko veti kympillä tasan 300 metrin avauksen, vaikka pallo ei rullinut.”

”Se oli kenttämestarimme Hongan Risto, jonka kanssa puhumme monta kertaa päivässä.”

Ajat muuttumassa

Juttelemme myös Suomen golfin tilanteesta. Jukan mukaan Golfliitto panostaa ehkä liikaa kilpagolfiin ja sentyyppisiin asioihin.

”Olemme entistä enemmän huolissamme golfyhtiöiden tilanteesta, taloudesta ja muun muassa juridisesta neuvonannosta.”

Golfliiton pääpaino on Jukan mukaan luonnollisesti sen jäsenseuroissa, mutta jatkossa resursseja pitäisi löytyä myös osakeyhtiöille, jotka vastaavat taloudesta ja pyörittävät muutenkin lähes koko järjestelmää.

”Osakeyhtiöpuoli on jo nyt isojen haasteiden edessä – ja ajat ovat muuttumassa yhä hankalimmiksi. Väki varttuu ja golfareitten määrä pienenee. Tulemme varmaan tilanteeseen, jossa joudutaan miettimään kenttien toiminnan supistamista tai jopa sulkemista. Koko Suomigolfin tulevaisuuden organisaatiota on syytä pohtia kriittisesti ja melko pikaisesti.”

”Tällä hetkellä asiat ovat kohtuullisen hyvin. Kilpagolfissa meiltä puuttuu se maailman terävin kärki Ilosta ja Kakkoa lainkaan väheksymättä.”

Mutta ei tässä Jukan mukaan nyt tuhkaa tarvitse päällensä ripotella.

”Tahkolla on hyvä tilanne siinä, että omistamme molempien kenttien maa-alueet eli meillä on esimerkiksi vanhalla golfkenttäalueella 60–70 hehtaaria kohtuullisen arvokasta, valtaosin omarantaista maata.”

”Meillä on neljä rantatonttia myynnissä hintaan 215000 euroa per tontti. Yksi on jo myyty. Tontit lohkaisevat vain hehtaarin kentän reunalta. Toivotaan, että ajat paranevat. Nythän ei mikään tahdo käydä kaupaksi.”

”Golfosakkeista meillä vielä maksetaan ihan järkeviä hintoja, vaikka kauppaa ei juurikaan käydä. Taseesta laskettuna osakkeen arvo on noin 6 000 euroa, käytännössä kauppoja tehdään 1500 – 2000 euron hintaan.”

”Parhaimmillaan osakkeen hinta oli vajaat 15000 euroa. Mutta jos osakkeen on hankkinut pelaamisen vuoksi, osake on edelleen halvin tapa pelata, ja sen saa aika hyvin vuokrattua vastiketason hinnalla.”

Jyrkät saderajat

Lähdemme pelaamaan. Jukka on luvannut pelata kanssamme yhdeksän reikää. Kenttä on tosiaan märkä, mutta siirtosäännöllä silti hyvin pelattavissa.

Kun saavumme rantamaisemiin, Jukka osoittaa yhtä rannan hulppeata taloa ja kertoo sen olevan venäläisomistuksessa. Talon hinta on 1,9 miljoonaa euroa ja kukaan ei ole nähnyt kenenkään oleskelevan talossa.

Osta talo, vain vajaat kaksi miljoonaa euroa...

Osta talo, vain vajaat kaksi miljoonaa euroa…

Kahdeksannen väylän tiiauspaikalla kuuluu kohinaa aivan kuin läheisyydessä olisi vilkkaasti liikennöity tie. Voimakas saderintama ohittaa meidät sadan metrin päästä, mutta meidän päälle putoilee vain muutama pisara.

Tänä kesänä saderajat ovat olleet jyrkät. Jossain on säästytty enimmiltä sateilta, jossain on sadekuuro yksi toisensa jälkeen pyyhkinyt kenttäalueen yli.

Olemme pelanneet upeat rantaväylät, kun kuuluu ukkosen jylinää ja tumma pilvirintama nousee laskettelurinteitten takaa.

Lähdemme välittömästi klubitalolle, sillä muistan meteorologi Lea Saukkosen neuvon Vierumäeltä.

”Vaikka ukkonen jylisee kaukana, mutta alkaa sataa, silloin salama voi iskeä mistä vain. On heti etsiydyttävä suojaan.”

Silmä lepää järvimaisemissa

Olen pelannut Tahkon vanhan kentän kolme kertaa ja aina se vain jaksaa ihastuttaa. Syvärinjärven rantamaisemissa silmä lepää ja rannan väylien vaihtelevaisuudessa Tahko ylittää jopa Paltamon kentän.

Kenttä on kuivuessaan taatusti Jukan kehujen mittainen, nyt märkyys haittasi lyömistä ja kesken jäänyt kierros harmitti.

Matkalla pohjoiseen ajamme uudelle Golden Resort huvila-alueen viereiselle New Course – kentälle ja ihastelemme sateen vuoksi pääasiassa komeaa klubitaloa. Uuden kentän olen pelannut kerran ja sekin jätti miellyttävät muistot.

Teksti ja kuvat Jouni Flinkkilä

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (1 kpl)