Golfbongarin matkablogi: Öölanti - Golfpiste.com

24.1.–31.1. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[7][11]
KilpailuaSuomalaista
Matkailu

Golfbongarin matkablogi: Öölanti

Långe Erik, saaren pohjoispään majakka.

Grönhögenin kentällä on vahva links-tunnelma.

Grönhögenin kentällä on vahva links-tunnelma.

Kesäkuun alussa teimme vaimoni kanssa päätöksen lähteä kiertelemään Ruotsin kenttiä lomallamme. Tarkempi matkakohde täsmentyi juhannuksen sateiden keskellä, kun säätiedotuksissa luvattiin kesän saapuvan eteläiseen Ruotsiin heti keskikesän juhlan jälkeen.

Vaihtoehtona oli myös Gotlanti, mutta vuonna 1973 valmistunut kuusi kilometriä pitkä silta kallisti vaakakupin Öölannin puolelle – yksi lauttamatka per suunta tuntui vesiliikenteen osalta riittävältä.

Naapurimaamme itäinen rannikko oli meille molemmille uusi tuttavuus, joten varasimme matkapäivät ”turismikäyttöön”. Noin 440 kilometrin ajomatka Tukholmasta Öölantiin kestää tauoitta ajettuna viitisen tuntia.

Ekerum Resort

Olimme valinneet majapaikaksemme Ekerum Resortin. Päätöksen taustalla vaikuttivat järkevä hintataso, kolme omaa kenttää sekä sopiva sijainti saaren keskivaiheilla. Tavoitteemme oli retken aikana tutustua kaikkiin saaren kenttiin.

Saavuimme saarelle ennen kesäsäätä, joten ensimmäisen illan tutustuminen saaren ainoaan kaupunkiin Borgholmiin sujui kotoisasti toppatakit päällä.

Pystyimme vain kuvittelemaan, kuinka viehättävä tunnelma kaupungin kävelykaduilla on kesän osuessa kohdalle.

Alkupalaksi linksiä – Grönhögen Golf Klubb

Ensimmäisen aamun kohteena oli saaren eteläpää ja reilun tunnin ajomatkan päätteeksi parkkeerasimme auton Grönhögenin kentän kupeeseen.

Emme laskeneet matkan aikana näkemiämme tuulimyllyjä, mutta niitä oli paljon!

Jo ensimmäinen taipaleemme läpi idyllisten kylien osoitti, että ympäristö kannattaa koluta kunnolla läpi. Kesäkin oli nyt selvästi pyrkimässä saarelle.

Kentällä pääsimme helposti links-tunnelmiin, siitä pitivät meren välitön läheisyys ja melkoinen tuuli huolen.

Muutamat kodikkaasti mäntymetsikössä risteilevät lyhyehköt väylät toivat peliin vaihtelua. Kenttä osoittautui bongaamisen arvoiseksi, haastavuutta oli sopivasti, mukava ”loma-links”.

Klubitalo ei ole koolla pilattu, mutta lasagne-testi ravintolassa osoitti perusasioiden olevan hyvässä kuosissa.

Paluumatkan taitoimme Långe Jan -majakalla käynnin jälkeen vaihteen vuoksi saaren itäistä reunaa ajellen ja kivojen kahviloiden kohdalla pysähdellen.

Päiväretki pohjoiseen

Ajellessamme toisen päivän aamuna saaren pohjoisosaa kohti jouduimme toteamaan, että kesän 2015 ensimmäinen shortsi-/hamepäivä on tosiasia.

Koska saaren eteläpäädyn majakka oli niin upea ilmestys, käväisimme vilkaisemassa myös Långe Erikiä, joka vartioi saaren toista päätä.

Saaren vanhin kenttä on Ölands Golf Klubb, joka avattiin yhdeksän reikäisenä vuonna 1983, 18 väylää oli valmiina 2003.

Kodikasta klubitaloa ympäröivä hyväkuntoinen kenttä jätti mieleen upeat kivimuurit sekä hyvin erilaiset etu- ja takaysin.

Vettä oli sopivassa määrin ja väylien muoto pakotti etsimään bagistä erilaisia avausmailoja. Kivoja yksityiskohtia olivat tiiausmerkkeinä käytetyt pienet tuulimyllyt sekä scorecardiin toilettiväylille sijoitetut WC-logot.

”Pohjoisen” matkalla kävimme tutustumassa myös Böda Sandsin leirintäalueeseen, jonka yhteydessä on ysireikäinen, metsän keskellä ahtaan näköisesti seikkaileva par 34 -kenttä.

Jätimme sen väliin, mutta tutustuimme sen sijaan kerrassaan upean keskuksen tarjontaan: oma leipomo, parturi, kirjakauppa, vesipuisto, kilometrien pituinen uimaranta… Eipä ole moista pakettia koskaan aiemmin osunut eteen. Ei ihme, että alue oli täynnä lapsiperheitä asuntoautoineen/-vaunuineen.

Böda Sandsin läheisyydessä olleen Byxelkroksin par 32 -ysin bongasimme, kun kerran paikalle osuttiin. Kenttä on suhteellisen pienimuotoisena virityksenä hyvä harjoituskenttä ja tunnelmaltaan oikein mukava.

Saxnäs Golf Klubb

Mantereelle vievän sillan läheisyydessä sijaitsevan Saxnäsin kentän väylät risteilevät jännittävästi metsämaastossa. Paikoitellen saa olla tarkkana, että suuntaa griiniltä oikealle tiiboksille.

Nopeasti silmättynä väylät tuntuvat ahtailta, mutta todellisuudessa tilaa on hyvin oikeissa paikoissa. Pienet metsälammet antavat sopivasti väriä ja vaihtelevat väylät pitävät keskittymisen päällä koko kierroksen ajan – kokonaisuudesta jäi miellyttävä jälkimaku.

Erityisen maininnan ansaitsevat puolivälin kioskin hurmaavan laaja evästarjonta ja pitkät aukioloajat aikaisesta aamusta alkaen. Rakennus palvelee myös kentän läheisyyteen sijoittuvien kesämökkien elintarvikekioskina – fiksua!

Ekerum Resort

Ekerumin tarjontaan kuuluu golfin lisäksi spa erilaisine hoitoineen, pysyvä taidenäyttely vaihtuvine taiteilijoineen, erillinen pizzeria sekä upean merinäköalan tarjoava klubiravintola, jossa myös aamupala nautitaan.

Yöpymispaikkamme kaksi 18-reikäistä kenttää ovat saaneet nimensä saaren majakoiden mukaan.

Nuoresta 20 vuoden iästään huolimatta Långe Jan on käynyt viimeisen vuoden aikana lävitse mittavan uudistusoperaation, jossa esikuvana on ollut North Carolinassa sijaitseva, US Openistakin tuttu Pinehurst nr 2. Ekerumissa hiekka-alueiden määrä ja kokoluokka saattaa tosin olla jonkun mielestä karannut käsistä.

Halltorpin yhdeksänreikäinen par 35 -kenttä sijaitsee parin kilometrin päässä Ekerum Resortista ja myös se on alueen asukkaiden käytettävissä.

Kenttä on luonteeltaan peltokenttä, jossa on paljon tilaa. Tosin pitkä heinikko vaanii vinoja draiveja uhkaavasti ja väylät ovat pääsääntöisesti pitkiä – palloja kannattaa varata mukaan riittävästi.

Öölanti – laadukasta golfia vaihtelevilla kentillä

Matkaa saaren pohjoispään majakalle Långe Erikiin kertyi Ekerumista noin 70 kilometriä ja eteläkärjen Långe Janiin noin 65 kilometriä eli noin 90 minuutin ajomatkat. Sekä pohjoisimmalle että eteläisimmälle golfkentälle autoilee Ekerumista noin tunnin.

Molemmat Ekerumin kentät voi huoletta sijoittaa sarjaan huippukentät. Långe Erik nousi allekirjoittaneen rankingissa kirkkaasti koko saaren ykköseksi.

Långe Jan on vasta toipumassa remontistaan, joten ainakin tässä vaiheessa Saxnäsin kenttä kiilasi kakkoseksi.

Merimaisemista saarella voi nauttia vain Grönhögenin sekä Saxnäsin kentillä – viimemainitulla tosin varsin rajallisesti, paikoitellen puiden välistä. Ekerumissa meri tulee näytille mukavasti vasta viimeisellä griinillä ja klubitalolla.

Kaiketi voi todeta, että laadukas golf ei jää pelialustasta kiinni yhdelläkään saaren 18-reikäisellä kentällä.

Yhteistä kaikille vierailluille klubeille oli se, että klubirakennukset olivat kodikkaita tukikohtia hyvine palveluineen, eikä mitään kongressikeskuksen kokoisia kivikasoja.

Ekerumissa resortin reception hoiti läpi vuorokauden tyylikkäästi caddiemasterin hommat sekä pro shop myynnin.

Mauritzberg Slott & Golfklubb

Lähtöpäivän aamuna käväisimme Borgholmissa tutustumassa kuninkaallisen perheen kesänviettopaikkaan, Sollideniin.

Sollidenin puutarha on hurmaava paikka.

Sollidenin puutarha on hurmaava paikka.

Linnanpuisto on avoinna kävijöille läpi kesän ja se on visiitin arvoinen paikka erityisesti puutarhanhoidosta kiinnostuneille – miksei kaikille muillekin.

Paluumatkan yhteydessä sijoitimme yöstopin suomalaisen Liisa Lipsasen omistamaan viehättävään Mauritzbergin linnaan. Koska ajomatkaa Tukholmaan oli luvassa vain pari tuntia, ehdimme mukavasti ennen laivalle kiirehtimistä pelata aamukierroksen Mauritzbergin linnan maille neljä vuotta sitten rakennetulla golfkentällä.

Vaikka kenttä on suhteellisen tuore, oli se erittäin hyvässä kunnossa. Layout on onnistunut ja vaimoni nostikin sen omassa rankingissaan Öölannin kenttien ohitse kommentein: ”haasteellinen, mutta reilu”.

On selvää, että tällekin kentälle vuodet tulevat tekemään hyvää. Upeat merimaisemat ja linna taustalla pitänevät huolen siitä, että kentästä tulee monen golfarin toistuva käyntikohde. Golfaaville veneilijöille Mauritzberg lienee yksi kivuttomimmista bongauksista pohjoismaissa.

Yhteenveto

Retki Öölantiin oli mukava kokemus – kohde sijaitsee sopivan matkan päässä ja se oli helppo tehdä omalla autolla. Saimme kaikissa käymissämme paikoissa hyvää, osin jopa erinomaista palvelua.

Hienoa oli myös se, että golfin lisäksi niin matkalla kuin myös itse saarella on paljon monenmoista nähtävää.

Mauritzbergin golfkenttä.

Mauritzbergin golfkenttä.

Green feen hinta vaihteli 35–50 euron välillä 18-reikäisillä kentillä. Yseillä maksu oli noin 20 euroa. Hintaa voi pitää kohtuullisena, sillä kentät olivat hyvätasoisia.

Tarjolla on lisäksi golf+asuminen –paketteja, joissa yöpymisen hinta jää hyvin edulliseksi.

Mukavia pysähdyspaikkoja matkan varrella: Astrid Lindgrenin synnyinkaupunki Vimmerby, Västervikin kaupunki rannikolla, Stensjön ”Old time village” Oskarshamnin pohjoispuolella sekä James Bond museo Nybrossa, Kalmarin lähellä.

On myös hyvä tietää, että Mauritzbergistä pääsee lossia hyödyntäen oikotietä E4-tielle ja saa ajella mukavia, hyväpintaisia pikkuteitä pitkät pätkät.

Esa Mäkinen

Linkit:

www.ekerum.com

www.olandsgk.se

www.byxelkroksgk.se

www.saxnasgolf.se

www.gronhogen.se

www.mauritzberg.se

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje