Upeasti kautensa aloittanut Sami Välimäki pelasi itsensä Open Championshipiin - Golfpiste.com

7.2.–14.2. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[8][10]
KilpailuaSuomalaista

7.2.–14.2. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[8][10]
KilpailuaSuomalaista
DP World Tour - Kilpagolf

Upeasti kautensa aloittanut Sami Välimäki pelasi itsensä Open Championshipiin

Huippuvireeessä oleva Sami Välimäki sijoittui Joburg Openissa kakkoseksi. Kuva: Getty Images

Vain kolme DP World Tourin kilpailua uransa avausvoittoon tarvinnut Dan Bradbury ei antanut muille mahdollisuuksia sunnuntaina.

Sami Välimäki (-18) teki komean tempun sijoittumalla toiseksi sunnuntaina Johannesburgissa päättyneessä DP World Tourin kilpailussa. Hän pelasi Joburg Openin neljännellä kierroksella tuloksen 69 jääden kolme lyöntiä voiton ottaneesta Dan Bradburysta.

Lähtökohdat viimeisen pelipäivän alla olivat kutkuttavat: Braburylla oli lyönnin etumatka Välimäkeen ja Daniel van Tonder kärkkyi kolmen lyönnin päässä. Kahden jälkimmäisen ja kisan suurimman ennakkosuosikin Christiaan Bezuidenhoutin odotettiin tekevän nuoren pelaajan olo kentällä tukalaksi, mutta Bradbury viittasi kintaalla ennustuksille.

Välimäki onnistui puolittamaan takaysin keskivaiheen peräkkäisillä birdieillä Bradburyn neljän lyönnin karkumatkan. Vakaasti pelannut englantilainen kuitenkin kasvatti eron seuraavan reiän birdiellä kolmeen lyöntiin, eikä voittajasta ollut enää tämän jälkeen epäselvyyttä.

Välimäen esitys kauden 2023 avanneessa Joburg Openissa oli timanttinen. Hän pelasi läpi turnauksen varmaotteisesti, ja pystyi paikkaamaan toisinaan sivuun menneet avaukset ilman isompia ongelmia. Myös rautalyönnit olivat laadukkaita ja pituuskontrolli kohdallaan. Kun lisäksi puttipeli sujui erinomaisesti, oli hänellä kaikki avaimet hallussaan taistella kilpailun voitosta.

”Hyvä alotus kaudelle. Tänään en ihan päässyt paikoille, mutta kuitenkin ihan hyvä kierros. Kaveri kesti paineet ja pelasi hienosti”, sanoi Välimäki antaen täyden tunnustuksen Bradburylle.

”Makeeta päästä Openiin”

Kakkostila toi Välimäelle myös paikan ensi vuoden Open Championshipiin. Välimäki on pelannut urallaan kerran sekä U.S. Openissa että PGA Championshipissä, mutta esiintyminen heinäkuun Openissa tulee olemaan hänelle ensimmäinen.

”Makeeta päästä Openiin”, reilut 108 000 euroa palkintorahaa tienannut Välimäki iloitsi.

Suomalaisista ennen Välimäkeä Open Championshipissä ovat pelanneet Mikko Ilonen seitsemästi ja Mikko Korhonen kerran.

Välimäelle onnistuminen heti kauden alkuun maistuu tavallista paremmalta. Hienon tulokaskauden jälkeinen vuosi oli vaikea, kunnes viime kaudella hän alkoi saada uudelleen juonen päästä kiinni. Välimäki vaihtoi kesällä valmentajaa, ja tunnelin päässä näkyi pian valoa.

Hyvän vaihteen löytänyt Välimäki joutui jättämään kauden kesken sydänlihastulehduksen vuoksi, ja pääsi vasta 1,5 kuukauden pakkolevon jälkeen takaisin kilpakentille. Kauden kahteen viimeiseen turnaukseen hänen pisteensä eivät kuitenkaan riittäneet.

Välimäki kertoi lokakuussa olleensa hyvillään, että sai peliä kahdesti kauden aikana parempaan suuntaan, jonka hän uskoi antavan hyvät lähtökohdat kaudelle 2023.

Valmentaja Liam Jamesin ja Välimäen teemana tauolla oli löytää terävyyttä lyönnin muutamiin keskeisiin tekijöihin. Päähuomio on ollut lavanhallinnassa ja rautojen pituuskontrollissa. Näiden toimivuus oli jo selvästi havaittavissa ensimmäisellä kisaviikolla Houghton Golf Clubin kentällä.

Joburg Openissa Välimäki otti uran yhdeksännen top 10 -sijoituksensa DP World Tourilla. Top-kolmosia on nyt koossa kolme, edelliset olivat peräisin debyyttikaudelta 2020. Tuloksellaan -18 Välimäki myös jakoi henkilökohtaista turnausennätystään pääkiertueella.

Kuudennen reiän chippi pohjusti Bradburyn voiton

Dan Bradburyn, 23, voitto Johannesburgissa oli todellinen jymypaukku. Britti sijoittui edellisessä kilpailussaan, lokakuussa käydyssä Open de España -turnauksessa 13:nneksi, joten täysin puskista hänen menestyksensä ei tullut. Bradburya koeteltiin kuudennella reiällä, kun hän painoi avauksensa vasemmalle. Myös kakkoslyönti jäi raffiin ja kolmaskin lyönti jysähti lyhyeksi. Ilmassa oli hetken aikaa viitteitä jopa tuplabogista, kunnes Bradbury chippasi pallonsa viileästi reikään. Tämä oli hänelle päivän tärkein yksittäinen onnistuminen.

Viime kesänä Vierumäen CT-kilpailussakin nähty Bradbury pelasi hienolla menestyksellä Lincoln Memorial Universityn college-golfjoukkueessa, kunnes vaihtoi myöhemmin Floridan Staten riveihin. Hän sai opintonsa keväällä valmiiksi, ja ryhtyi ammattilaiseksi.

Tällä viikolla hän pelasi kuudennen maailmanlistan pisteitä tarjoavan kilpailunsa, eikä tarvinnut kuin kolme DP World Tourin turnausta ensimmäiseen voittoonsa. Ykköstila toi lähes 168 000 euroa kuitanneelle Bradburylle kahden vuoden automaattisen pelioikeuden pääkiertueelle.

Joburg Openissa oli jaossa paikka heinäkuun Open Championshipiin kolmelle parhaiten menestyneelle pelaajalle, joilla ei vielä osallistumisoikeutta kauden viimeiseen majoriin ollut. Välimäen ja Bradburyn lisäksi pääsyn Royal Liverpoolissa pelattavaan Openiin lunasti Christiaan Bezuidenhout (-17). Jälkimmäinen jakoi kolmannen sijan toisen eteläafrikkalaisen Daniel van Tonderin kanssa, mutta ansaitsi paikkansa majoriin korkeamman maailmanlistasijoituksensa vuoksi.

Pohjoismaalaisista top 10:een ylsi myös DPWT:n karsintafinaalin vastikään voittanut Simon Forsström (-12). Yhdeksänneksi sijoittunut ruotsalainen jakoi sunnuntain kovinta kierrostulosta, 65.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (4 kpl)