[14][27]

[14][27]
Kilpagolf

Testaa tietosi − Kuinka hyvin muistat vuoden 2019 tapahtumia koti- ja ulkomaisilta kilpakentiltä?

Tiger Woods tuuletti rajusti palattuaan Augusta Nationalilla major-voittojen tielle lähes 11 vuoden tauon jälkeen. Kuva: Getty Images

Joulukiireiden lomassa on hyvä istahtaa hetkeksi ja antaa aivonystyröille töitä.

1. Euroopan kiertueella pelattiin kaudella 2019 yhteensä 46 kilpailua. Mihin maahan meni eniten turnausvoittoja?

2. Tiger Woods saavutti huhtikuussa käydyssä Masters Tournamentissa uransa 15. major-voiton. Kuinka pitkä aika tuolloin oli kulunut Woodsin ensimmäisestä major-tittelistä?

3. Naisten maailmanlistan ykkönen Jin Young Ko teki elokuussa LPGA Tourin ohjelmaan kuuluneessa Cambia Portland Classic -kilpailussa kaikkein aikojen ennätyksen paria heikompien reikätulosten yhtäjaksoisessa välttämisessä. Kuinka monta peräkkäistä bogitonta reikää korealainen tuli tuolloin pelanneeksi?

4. Phil Mickelsonin hurja, yhtäjaksoinen pysyttely maailmanlistan top 50:ssä päättyi marraskuussa. Minä vuonna tämä jakso käynnistyi?

5. Matilda Castren sai marraskuussa kautta aikain toisena suomalaisena kortin LPGA Tourille. Milloin LPGA:n ensimmäinen suomalaispelaaja Minea Blomqvist-Kakko pelasi toistaiseksi viimeisen kautensa USA:ssa?

6. Tiger Woods tuli sivunneeksi lokakuussa Japanissa pelatussa PGA Tourin kilpailussa kiertueen kaikkien aikojen voittoennätystä. Woodsilla on koossa nyt 82 voittoa, mutta kuka tämän ennätyksen jakaa hänen kanssaan?

Jin Young Ko pelasi tänä vuonna huippukauden LPGA Tourilla, mutta miten pitkään hän onnistui yhtäjaksoisesti pitämään bogit loitolla tuloskortistaan? Kuva: Getty Images

7. Kuka voitti Finnish Tourin miesten rankingin?

8. Kuka oli puolestaan naisten ranking-ykkönen kotimaan kiertueella?

9. Sami Välimäki pelasi ensimmäisenä ammattilaisvuotenaan täyden kauden Pro Golf Tourilla. Kuinka monta kilpailua hän Saksan kiertueella voitti ja mikä oli hänen sijoituksensa kauden mittaisessa pistetilastossa?

10. PGA Tourilla pelattiin viime kaudella European Tourin tavoin 46 kiertueen ohjelmaan kuulunutta virallista kilpailua. Kuinka monessa näistä saatiin ensikertalaisvoittaja?

11. Kuka suomalaispelaaja saavutti Ladies European Tourilla eniten top 10 -sijoituksia?

12. Mikä oli suomalaisen pelaajan korkein sijoitus Euroopan kiertueen yksittäisessä tilastossa? Mistä tilastosta ja kenestä pelaajasta on kysymys?

Phil Mickelson ehti viettää maailmanlistan top 50:ssä jakson, johon kenenkään on enää vaikea yltää. Kuva: Getty Images

13. Ketkä voittivat Vaasassa heinäkuussa pelatun lyöntipelin miesten ja naisten suomenmestaruudet?

14. Kuka oli ensimmäinen pelaaja, jota rangaistiin pääkiertueilla vuoden alussa voimaan astuneiden uusien sääntöjen rikkomisesta, ja mikä sääntö oli kyseessä?

15. Miten paljon ET-pelaaja Mikko Korhonen ansaitsi tänä vuonna palkintorahaa?

16. Kuinka pitkän pelikiellon Bio Kim sai näytettyään lyöntihetkellä kuvan ottaneen katsojan suuntaan keskisormeaan Etelä-Korean Daegussa syyskuussa pelatussa Korean Tourin kilpailussa?

17. Miten pitkä oli syyskuussa Oklahomassa Yhdysvalloissa käydyn pituuslyönnin MM-kilpailut voittaneen Kyle Berkshiren voittolyönti?

18. Kuka valittiin tänä vuonna Euroopan kiertueen parhaaksi tulokkaaksi?

Oikeat vastaukset kuvan alapuolella. Kuva: Getty Images

1. Yhdysvaltoihin. Kurt Kitayama (2), David Lipsky, Bryson DeChambeau, Dustin Johnson (2), Kevin Kisner, Tiger Woods, Brooks Koepka (2) ja Gary Woodland ottivat yhteensä 11 voittoa.

2. 22 vuotta. Woods voitti ensimmäisen majorinsa, niin ikään Masters Tournamentin, Augusta National -kentällä huhtikuussa 1997.

3. 114. Tiger Woodsin tekemä edellinen ennätys, 110 reikää, oli vuodelta 2000. Kausi oli Kolle täysosuma, sillä hän voitti LPGA-kiertueella neljä kilpailua ja kokosi seitsemän muuta top 10 -sijoitusta.

4. Marraskuussa 1993 eli Mickelson ehti säilyttää paikkansa OWGR-listalla 50:n joukossa lähes tarkalleen 26 vuotta.

5. Minea Blomqvist-Kakon viimeisin kausi LPGA Tourilla on 2012. Seitsemän kautta naisten kovimmalla kiertueella pelanneen espoolaisen paras saavutus LPGA:n kisoissa on Safeway International -turnauksen kolmas sija vuodelta 2008.

6. Sam Snead. Seitsemän major-titteliä saavuttaneen Sneadin 82 ykköstilaa PGA Tourilla tulivat vuosina 1936–1965.

7. Sami Välimäki. Eroa toiseksi sijoittuneeseen Mikael Salmiseen kertyi kahdeksan pistettä. Kotikentällään Nokia River Golfissa käydyn NRG Openin voittanut Välimäki pelasi FT:llä kolme kilpailua sijoituttuaan jokaisessa neljän joukkoon.

8. Emmi Jalkanen. Välimäen seurakaveri jätti toiseksi sijoittuneen Emilia Tukiaisen 12 pisteen päähän. Nousujohteisen kauden pelannut Jalkanen paransi kisasta toiseen sijoituksiaan ja voitti kaksi viimeistä turnausta.

9. Toiseksi kiertueen pistetilastossa sijoittunut Välimäki voitti Pro Golf Tourilla neljä turnausta. Välimäki saavutti rankingissa 28427 pistettä, eroa voiton vieneeseen Saksan Hurly Longiin kertyi 527 pistettä.

10. Kaikkiaan 14 pelaajaa saavutti kaudella 2018–2019 uran ensimmäisen voittonsa PGA Tourilla. Yksi kovimmista yllätyksistä koettiin huhtikuussa pelatussa Valero Texas Openissa, kun kilpailuun maanantaikarsinnoista mukaan päässyt Kanadan Corey Conners nousi turnauksen ykköseksi, ja kuittasi 1,35 miljoonaa dollaria palkintorahaa.

11. Sanna Nuutinen sijoittui kaudella 2019 kolmesti (Tipsport Czech Ladies Open, Estrella Damm Ladies Open ja Andalucia Costa del Sol Open de Espana) kymmenen joukkoon Ladies European Tourilla. Nämä olivat samalla hänen kolme ensimmäistä top 10 -sijoitustaan LET-kiertueella.

12. Tapio Pulkkanen oli draivipituustilaston seitsemäs 285 metrin keskiarvollaan. Tilaston ykköspaikan otti Australian Min Woo Lee, jonka avauksilla oli mittaa keskimäärin 293 metriä.

13. Ilari Saulo ja Krista Junkkari. Saulo päihitti samaan tulokseen yltäneet Veeti Mähösen ja Miikka Mäkisen ensimmäisellä uusintareiällä. Junkkari oli sitäkin ylivoimaisempi, sillä toiseksi tullut Anna Backman jäi kuuden lyönnin päähän.

14. Li Haotong. Caddien katsottiin seisseen tammikuun lopulla käydyn Omega Dubai Desert Classicin finaalikierroksella pelaajan lyöntilinjan takana tämän tähdätessä palloon, jolloin Li tuli rikkoneeksi caddieen ja putin linjaukseen liittyvää sääntöä. Kahden lyönnin rangaistus maksoi Lille top 10 -sijoituksen, mistä seurasi noin 100 000 dollarin palkintorahamenetys.

15. 871 025,06 euroa. Korhonen jäi kaudella 2018 tekemästään tienestiennätyksestään vajaan 25 000 euron päähän.

16. Vuoden pituisen. Kiertueen johto langetti Kimille aluksi kolmen vuoden pelikiellon, mutta lievensi myöhemmin rangaistusta, PGA Tourilla pelaavan korealaistaustaisen Kevin Nan otettua voimakkaasti kantaa sanktioon. Kim sai myös 8300 dollarin sakot ja hänet määrättiin 120 tunniksi yhdyskuntapalveluun.

17. 372 metriä. Kyseessä oli 22-vuotiaan Berkshiren ensimmäinen maailmanmestaruus. Hän voitti tänä vuonna pituuslyöntikiertueella kolme kilpailua ja oli kahdesti toinen.

18. Robert MacIntyre. Hän sijoittui kauden mittaan kolmesti kakkoseksi ja saavutti neljä muuta top 10 -sijoitusta. Skotlantilainen päätyi ET:n Race to Dubai -pistelistalla 11:nneksi.