Suuret saappaat täytettävänä - Golfpiste.com

24.1.–31.1. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[7][11]
KilpailuaSuomalaista

24.1.–31.1. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[7][11]
KilpailuaSuomalaista
Challenge Tour - Kilpagolf

Suuret saappaat täytettävänä

Toni Hakula on ennakkoon yksi seuratuimmista suomalaispelaajista Kytäjän Challenge Tour -kilpailussa.

Viime vuonna British Amateurin finaaliottelussa pelannut Toni Hakula loi mainion amatööriuran Yhdysvalloissa, missä on vierähtänyt viimeiset neljä vuotta pelaten ja opiskellen. Hakula ryhtyi kesäkuussa ammattilaiseksi, vaikka opinnot Texasin yliopistossa ovat vielä hieman kesken. Espoolaislähtöisellä pelaajalla onkin edessään työntäyteinen loppuvuosi ekonomin tutkinnon ja erilaisten karsintojen parissa.

Hakula kertoo olevansa tyytyväinen ensiaskeliinsa USA:n minikiertueilla. Hän pelasi debyyttiturnauksensa pro-statuksella Adams Tourin kilpailussa, jossa sijoitus oli neljäs. Kesän muut Top 10 –sijoitukset ovat NGA Tourilta ja East Texas Openista. Muutamat maanantaikarsinnat eivät ole toistaiseksi avanneet pelipaikkoja PGA Tourin tai Web.com Tourin kilpailuihin.

”Kilpailu maanantaikarsinnoissa on jo kakkoskiertuetasolla todella kovaa. Web.com Tourin kisoihin pyrkii niistä noin 250 pelaajaa, joista 12-14 kaveria saa paikan turnaukseen”, Hakula sanoo.

Kytäjällä torstaina käynnistyvä Vacon Open on Hakulalle neljäs Challenge Tourin kilpailu. Hän karsiutui vuonna 2008 Lohjan turnauksessa ja seuraavana vuonna Vanajanlinnassa. Hakula pelasi viime viikonvaihteessa ensimmäisen kerran CT:llä neljään vuoteen, mutta saalis jäi Norjassa laihaksi. ”Aloitin tuloksella 68. Kaikki tuntui siinä vaiheessa hyvältä, mutta toisena päivänä puttipeli sakkasi. Jäin pari lyöntiä cut-rajasta.”

Chubby Chandlerin perustamaan pelaajatalliin (International Sports Management) kuuluva Hakula on putannut kolme vuotta pitkällä versiolla, mutta kulmaraudan liiallinen ailahtelevaisuus on saanut hänet harkitsemaan lyhyen putterin käyttöönottoa. ”Löysin hyväntuntuisen Scotty Cameron Futura X:n, joka saattaa korvata pitkän putterin Kytäjällä. Teen ratkaisun viimeistään keskiviikkona.”

Vacon Openissa Hakula ei aio säästellä ruutiaan. Päätyyn saakka mennään, jos sikseen tulee, mutta menestys on aina monen tekijän summa. ”Riippuu tietysti siitä, miten muut pelaavat. Lähden tavoittelemaan ehjää kokonaisuutta. Voin olla vähän korkeampaankin sijoitukseen tyytyväinen, jos pelin taso on vastannut odotuksiani. Voittamaan silti varmasti lähden.”

<a href=Toni Hakula (oik.) oli toissa kesänä lähellä uran hienointa saavutusta. Garrick Porteous oli kuitenkin British Amateurin finaaliottelussa parempi. Kuva: Getty Images" src="/wp-content/uploads/2014/08/14081300391377.jpg" width="505">

Toni Hakula (oik.) oli toissa kesänä lähellä uran hienointa saavutusta. Garrick Porteous oli kuitenkin British Amateurin finaaliottelussa parempi. Kuva: Getty Images

Piakkoin 23 vuotta täyttävällä Hakulalla ei ole Euroopassa varsinaista valmentajaa. Maajoukkueen päävalmentaja Staffan Johansson auttaa tarvittaessa, muuten hänen svingiteknisenä mentorinaan toimii yliopistojoukkue Texas Longhornsin valmennustiimiin kuuluva Ryan Murphy.

Kytäjän kilpailun jälkeen Hakulalla on edessään paluu takaisin Austiniin. Jos loppuvuosi menee aivan nappiin, hänellä on ekonomin tutkinnon lisäksi hallussaan pelipaikka isolle kiertueelle kaudeksi 2015. Luvassa on edestakaista matkustamista kahden mantereen välillä, sillä Hakula aikoo osallistua sekä European että Web.com Tourin karsintoihin. ET:n ykkösvaiheen karsinnat pelataan jo syyskuun puolella. Lähiviikkojen tavoitteena on saada pari villiä korttia Kanadan kiertueen turnauksiin.

”Jos saisin paikan Euroopan kiertueelle, niin siellä tietysti pelaisin. Tavoitteeni on kuitenkin ensisijaisesti jenkeissä, siellä haluaisin luoda urani ammattilaisena”, PGA Tourilla menestystä niittävän Jordan Spiethin joukkuekaverina Longhornsissa pelannut Hakula sanoo.

Amatöörinä ja ammattilaisena pelaamista vertaillaan usein keskenään. Hakula on huomannut tämän asian tiimoilta pari tosiseikkaa: ”Sama peli tämä on kuin amatöörinäkin, en siitä sen suurempaa numeroa ole tehnyt. Nyt vain sijoituksilla on aivan toisenlainen merkitys. Juttelimme tästä Tapsan (Tapio Pulkkanen) kanssa Norjan kisassa. Sillä ei ole niin väliä, jos olet amatöörikisassa kymmenes tai 15:s. Ammattilaisena jokaisesta sijasta on tapeltava loppuun asti.”

Kytäjän kisa on varsin suuri näyteikkuna suomalaisille laatugolfin ystäville. Täkäläisten pelaajien esitykset Challenge Tourilla ovat jääneet tällä kaudella Jaakko Mäkitalon muutamaa onnistumista lukuun ottamatta vaisuiksi. Yhdelläkään suomalaispelaajalla ei ole tällä hetkellä kattavaa kategoriaa haastajakiertueelle. On selvää, että Hakula saisi menestyksellään pelastajan maineen. Kookkaat saappaat odottavat eteisessä jo ottajaansa.

Marko Kuivasaari

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (1 kpl)

  • Toivo says:

    Näyttää tulevan sopivat pelikelit Vacon openiin. Hiostavat helteet onneksi loppuivat ja alkaa satelemaan, jotta kenttä ei kuivu ja pelaajat eivät näänny kuumuuteen. Jo tänään otetaan miehestä mittaa, kuka pelaa kelillä kuin kelillä. Nämä kymmenen katsojaakin kentän laidalla pärjää paremmin, kun eivät uuvu helteeseen. Kaljakin maistuu paremmin vip-teltassa.