23.4.–30.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[14][27]
KilpailuaSuomalaista

23.4.–30.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[14][27]
KilpailuaSuomalaista
European Tour - Kilpagolf

Suomalaisten etsikkoaika käynnistymässä Euroopan kiertueella

Kalle Samooja tarvitsee vielä pari isompaa onnistumista, jotta ET:n kortti pysyisi taskussa myös tämän kauden jälkeen. Kuva: Getty Images

Onnistuminen viiden seuraavan turnauksen puitteissa antaisi ET-kortin sinetöintiä tavoitteleville pelaajille työrauhan loppukauden turnauksiin.

Euroopan kiertueen kausi on edennyt jälkimmäiselle kolmannekselleen, kun ohjelmassa on vielä 15 kilpailua. Näistä 11 voidaan luokitella ET:n runkosarjan turnauksiin, sillä WGC-HSBC Championsiin sekä kalenterin kolmeen viimeiseen kisaan pääsee vain vahvalla OWGR- tai Race to Dubai -listasijoituksella.

Suomalaisista korkeimmalla kiertueen rankingissa on sijaa 42 hallussaan pitävä Mikko Korhonen, jolle näistä asetelmista olisi luvassa pääsy kaiken ratkaisevaan DP World Tour Championshipiin. Marraskuun lopussa pelattavaan Dubain turnaukseen otetaan listan 60 parasta.

Kalle Samoojalla, Tapio Pulkkasella ja Kim Koivulla on syyskaudella paljon pelissä. Kaksi ensin mainittua (105:s ja 109:s) ovat tällä hetkellä niukasti niiden 110 joukossa, joille on tiedossa kauden päätteeksi ET-kortti myös seuraavalle vuodelle. Koivun tilanne on sen sijaan aavistuksen tukala, sillä sijalta 137 löytyvä helsinkiläinen on 90,5 pisteen päässä viimeisessä korttiin oikeuttavassa sijassa kiinni parhaillaan olevaa Ruotsin Anton Karlssonia jäljessä.

Parasta on kuitenkin se, että turnauksia on vielä paljon jäljellä, ja siten kaikki omissa käsissä.

Lähtökohtaisesti parhaat iskun paikan ovat pienemmän palkintopotin turnauksissa, joiksi voidaan luokitella Rolex-sarjan kilpailuja, Alfred Dunhill Links Championshipiä ja Kiinan WGC-sarjan kisaa lukuun ottamatta syksyn kaikki muut koitokset.

Näitä palkintoarvoltaan 1–2,5 miljoonan euron turnauksia on jäljellä vielä kahdeksan kappaletta, joten tilaisuuksia kohennella ranking-sijoitustaan on riittämiin. Vaan parempi iskeä ennemmin kuin myöhemmin. Tähän ensimmäiseen merkittävään ”kattaukseen” kuuluvat ne torstaista lähtien perättäisinä viikkoina pelattavat viisi kilpailua, jotka mahdollistavat riittävän pistekertymän myötä tilaa hengittää kauden loppusuoralla.

Toki on muistettava, että isommissakin turnauksissa voi iskeä ja yhdellä kovalla sijoituksella oikeassa paikassa saattaa pelastaa korttinsa tulevalle kaudelle.

Selkä seinää vasten -sommitelma ei ole koskaan helppo, ja sellaiseksi tilanne voi muuttua syyskuun puolivälin jälkeen, kun kalenterin täyttävät kiertueen eturivin pelaajia kiinnostavat kilpailut. Runkosarjaan luokiteltavista kuudesta viimeisestä kisasta kaksi on Rolex-sarjan turnauksia ja tähän joukkoon kuuluvat vielä Skotlannin kolmen kentän kisa sekä aina yhtä vaativa Open de France.

Tapio Pulkkanen nousi viime kaudella kreivin hetkellä ahdingosta sijoittumalla Alfred Dunhill Links Championshipissä neljänneksi. Kuva: Getty Images

Toki on muistettava, että isommissakin turnauksissa voi iskeä ja yhdellä kovalla sijoituksella oikeassa paikassa saattaa pelastaa korttinsa tulevalle kaudelle.

Mitä sitten kortin säilyttämiseksi vaaditaan? Vuodet eivät ole veljiä keskenään, mutta kaudella 2018 korttinsa viimeisenä uusineen Bradley Dredgen (22 turnausta) valttina oli tasaisen hyvä suorittaminen, sillä hänelle ei kirjattu kuin yksi top 10 -sijoitus.

KLM Openin kuudes tila oli sitäkin arvokkaampi, sillä se tuotti reilut 50 000 euroa. Vielä enemmän Dredge kuittasi Italian Openin 23. sijallaan, hieman yli 60 000 euroa. Tämä selittyy Italian avointen statuksella, sillä kisa on yksi ET:n Rolex-sarjan turnauksista.

Walesilainen sijoittui Hollannin top 10 -sijoituksen ohella kahdesti 20:n joukkoon, joten sijoituksellisesti kokonaisuus ei häikäissyt. Hän vain kaivoi tienestejä tasaiseen tahtiin sieltä mistä niitä oli raavittavissa ja lopputulema oli sen mukainen.

Yhtä pykälää korkeammalle sijoittuneen Scott Jamiesonin (24 turnausta) tilastonäkymä oli hieman toisenlainen. Hän otti ne ”vaaditut” kaksi hyvää top 10 -sijoitusta ja neljä top 20 -sijoitusta. Nämä kilpailut tuottivat skotlantilaiselle yhteensä vajaan 220 000 euron ansiot.

Sinivalkoisten seuraava iskun paikka on kahden päivän kuluttua alkavassa Prahan turnauksessa, joka miljoonan euron kokonaispotillaan kuuluu ET:n pienimpiin kilpailuihin. Tässä kisassa kolmaskin sija tuottaa reilut 60 000 euroa, mikä olisi kenelle tahansa kortin varmistusta tavoittelevalle suomalaiselle erittäin tervetullut lisäys kausiansioihin.

Voitolla ”työsopimus” tulisi uudistettua kertaheitolla kahdeksi seuraavaksi vuodeksi…

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje