[11][5]
Kilpagolf - Major

Sami Välimäki taisteli The Openissa komeasti jatkoon!

Sami Välimäki rutisti tiukassa paikassa hienon tuloksen. Kuva: Getty Images

Koko kierroksen selkä seinää vasten pelannut Välimäki jakoi päivän viidenneksi parasta tulosta.

Sami Välimäki (+2) teki upean tempun venymällä jatkoon Englannin länsirannikolla Hoylakessa meneillään olevassa major-turnauksessa. Välimäki pelasi Royal Liverpool Golf Clubin kentällä perjantaina erinomaisen tuloksen, 68, ja paineli The Openissa kahden lyönnin turvin viikonlopun kierroksille.

Hän ei ollut 76 lyöntiä vaatineen avauspäivän jälkeen helpon tehtävän edessä. Välimäki jakoi 121. sijaa, eikä karsintarajan oikealle puolelle näyttänyt olevan asiaa ilman kuutosella alkavaa tulosta.

Välimäki oli valmis tarttumaan haasteeseen, vaikka kierros alkoikin bogilla: kolmannen reiän birdie ja etenkin viitosella tullut eagle sytyttivät hänet toden teolla taistelemaan jatkopaikasta.

Hän jatkoi peliään erehtymättömällä otteella, kunnes teki 12. reiällä bunkkerivisiitin kautta päivän toisen ja viimeisen boginsa. Reiän 15 birdie oli tukalassa paikassa iso onnistuminen, ja loppusuoralle saakka selkä seinää vasten pelanneelta Välimäeltä vaadittiin vielä viimeisellä reiällä vähintään par-tulosta jatkopaikkaan.

On kyllä siistiä päästä pelaamaan viikonloppuna.

Välimäki ei jättänyt tällä par-viitosella mitään sattuman varaan vaan pyöräytti hienoa kolmatta lyöntiä seuranneen lyhyen birdie-putin viileästi sisään noin kello 21.30 paikallista aikaa.

”Mahtava päivä ja super-taistelu loppuun. Kolmella viimeisellä väylällä ei nähnyt mitään. On kyllä siistiä päästä pelaamaan viikonloppuna”, Välimäki sanoi.

Hän paransi asemiaan avauspäivästä peräti 82 pykälää jakaen kauden viimeisen major-kilpailun puolivälissä 39. sijaa. Samassa tuloksessa Välimäen kanssa ovat muun muassa maailmanlistan kolmonen Jon Rahm sekä kilpailun voittoa puolustava Cameron Smith.

Kyseessä on The Openissa debytoivan Välimäen ensimmäinen jatkopaikka major-kilpailuissa. Hän pelaa tällä viikolla uransa kolmatta majoriaan. Myös Mikko Korhonen on yltänyt majoreissa kerran viikonlopun kierroksille. Tämä tapahtui vuoden 2019 The Openissa, jossa hän oli 63:s.

Listalla omaa luokkaansa on 14 majoria pelannut Mikko Ilonen, joka pääsi kuudesti jatkoon. Näistä kaksi tuotti top 10 -sijoituksen.

Iloselle tämän viikon kisa-areena Royal Liverpool on erityisen merkityksellinen, sillä hän otti kentällä ensimmäisen ison voittonsa vuoden 2000 The Amateur Championshipissä.

Kolmannelle kierrokselle Välimäki saa seuraa vuoden 2016 Masters-voittajasta, Englannin Danny Willettistä (+3). Kaksikko aloittaa lauantain urakkansa kello 12.10 Suomen aikaa.

Kilpailun toinen suomalainen, Kalle Samooja (+6) jäi kolme lyöntiä jatkopaikasta.

Brian Harman on hankkiutunut mukavantuntuiseen johtoon. Kuva: Getty Images

Iltapäivä ei tuonut muutoksia kärjen tilanteeseen. Kilpailun tähän asti kovimman tuloksen, 65, pelannut USA:n Brian Harman (-10) lähtee viiden lyönnin johtoasemasta viikonloppuun. Kotilyleisön suosikki Englannin Tommy Fleetwood pelaa Harmanin kanssa kello 17.30 starttaavassa kärkiryhmässä.

The Openin parhaalle amatöörille annettavan hopeamitalin kohtalo ratkesi jo perjantaina, sillä kisan paalupaikkaa 18 reiän jälkeen jakanut Christo Lamprecht (+3) ylsi ainoana amatöörinä jatkoon.

Eteläafrikkalaisen ote oli hieman kateissa toisella kierroksella, joka vaati häneltä 79 lyöntiä.

Lue seuraavaksi: Kalle Samoojan kohtalona karsiutuminen – Brian Harman karkumatkalla The Openissa