12.– 19.11. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[5][8]
KilpailuaSuomalaista
European Tour - Kilpagolf

Rory McIlroyn poissaolo näkyy ja tuntuu Irish Openissa

Yleisö on haikaillut tämänvuotisessa Irish Openissa Rory McIlroyn perään. Kuva: Getty Images

Melkoiseen ”Open-pyöritykseen” joutuva McIlroy tarvitsee pian rinnalleen potentiaalisia manttelinperijöitä.

Lahinch Golf Clubin kentän laitamille Irish Openia seuraamaan tullut yleisö vaikuttaa petetyn oloiselta. Onhan suurin osa lippunsa turnaukseen hankkinut ja matkansa Irlannin länsirannikolle hyvissä ajoin suunnitellut katsoja ollut siinä käsityksessä, että se näkisi suurimman sankarinsa Rory McIlroyn kotoisilla niityillä.

Näin ei kuitenkaan ole. McIlroy, kaavasta poiketen, on sivuuttanut ensimmäisen kerran Irlannin avoimet sitten vuoden 2007, mikä näkyy ja tuntuu tämän viikon turnauksessa.

Toki yleisö on saanut ihailla lukuisten huippupelaajien esityksiä ja iloita paikallisten pelaajien taidokkaista suorituksista. Mutta heistä ei ole pohjoisirlantilaisen megatähden korvaajiksi.

Eturivin golfarit joutuvat tämän tästä puntaroimaan osallistumisiaan turnauksiin. Tuskin McIlroy mielellään Irish Openin sivuutti, mutta hän on tehnyt sen täysin perustellusti. 30-vuotias pelaaja on pian suuren huomion keskipisteenä, kun kauden viimeinen major-turnaus, Open Championship, rantautuu hänen kotimaisemiinsa ensimmäisen kerran sitten vuoden 1951.

Hullunmylly on taattu, kun McIlroyta pyöritellään Open-viikolla paikasta toiseen ja aikaa täytyy löytyä myös faneille. Kilpailuunkin pitäisi voida keskittyä ja valmistautua, mutta täysipainoisesti siihen ei taida olla mahdollisuuksia.

Heinäkuun toiseksi viimeinen viikko tulee olemaan McIlroylle – menestyksestä riippumatta – raskas, minkä vuoksi hän päätyi lataamaan akkujaan Irish Openin kustannuksella.

Kilpailua isännöivä Paul McGinley myönsi, että ensi viikolla Scottish Openissa pelaavan McIlroyn jättämä aukko on suuri, mutta ymmärsi ammattilaispelaajana kollegansa ratkaisun. Hän myös halusi muistuttaa asioiden tärkeysjärjestyksestä.

”Peli on aina suurempi kuin yksikään pelaaja”, McGinley sanoi turnauksen alla.

Robin Dawsonilla on vielä pitkä matka tähteyteen. Kuva: Getty Images

Irlantilaiset unohtivat avauspäivänä McIlroyn hetkeksi, kun kolminkertainen major-voittaja Padraig Harrington syttyi kilpailun toistaiseksi kovimpaan kierrostulokseen, 63 lyöntiä. Sittemmin Harringtonilla ei ole sujunut yhtä hyvin ja kärki on karkaamassa.

Kun kisan amatöörinä kymmenen vuotta sitten voittanut Shane Lowry ja Yhdysvalloissa vakituisesti pelaava ja asuva Seamus Power eivät niin ikään tunnu yltävän mestaruuskahinoihin, näyttäisi irlantilaisten mahdollisuudet olevan todellisten yllätyskorttien varassa.

Elämä ei voi jatkua vihreällä saarella loputtomiin pelkästään Rory McIlroyn palvonnan varassa.

Challenge Tourilla tällä kaudella kuusi kilpailua pelannut ja kolme kertaa cut-rajan selvittänyt Robin Dawson, 23, on parhaillaan kuudentena, kahden lyönnin päässä kärkipaikkaa jakavista Grant Forrestista, Robert Rockista sekä Zander Lombardista.

Jos on maailmanlistalla sijalle 1612 rankatun Dawsonin vahva panos herättänyt huomiota, voidaan lähes samalle viivalle nostaa 26-vuotiaan Cormac Sharvinin suoritus. Pohjoisirlantilainen on kolmannen kierroksen ensimmäisellä puoliskolla lyönnin Dawsonia jäljessä.

Kun vielä muistetaan, että ennakkoon varsin korkeille sijoille arvioidut Paul Dunne ja Graeme McDowell lähtivät 36 reiän jälkeen laulukuoroon, vietetään Claren kreivikunnassa erilaista Irish Open -viikkoa täkäläisten näkökulmasta.

Elämä ei voi jatkua vihreällä saarella loputtomiin pelkästään Rory McIlroyn palvonnan varassa. Irlantilaiset tarvitsevat tulevaisuudessa uusia kotiyleisön sytyttäviä tähtiä. Aika näyttää, olisiko kenties Robin Dawsonista tai Cormac Sharvinista sellaisiksi.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje