11.6.–18.6 - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[15][23]
KilpailuaSuomalaista

11.6.–18.6 - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[15][23]
KilpailuaSuomalaista
European Tour - Kilpagolf

Rennompi lähestymistapa on vapauttanut Pulkkasen peliä ja tiputtanut kierroskeskiarvoa yli lyönnillä

Czech Mastersin kakkossija elokuulta on Tapio Pulkkasen paras sijoitus Euroopan kiertueella. Kuva: Getty Images

Tapio Pulkkanen ei lähde uran ensimmäiseen European Tourin finaaliin peruuttelemaan.

Tapio Pulkkanen pelaa ensimmäistä kertaa urallaan Euroopan kiertueen finaalissa Dubaissa. Kisa käynnistyy Jumerihan Golf Estaten Earth-kentällä torstaina. Kisassa on käännety lähtöjärjestys jo ensimmäisellä kierroksella, joten kentälle debytantti pääsee jo toisessa ryhmässä kello 6.25 Suomen aikaa.

Pulkkaselle kisakenttä on hyvin tuttu. Harjoituskierroksilla peli on sujunut ja sisarkenttä Firella sunnuntaina päättyneen kisan jälkeen hän kertoikin odottavansa jo ”vesi kielellä” mahdollisuutta päästä Earthin puolelle tositoimiin kilpailukierroksille.

”Kävin ysin pelaamassa eilen ja griinit ovat aika liukkaat ja napakat. Hyvä testi tulossa ja uskon, että hyvällä pelillä pystyn pärjäämään hyvinkin tässä kilpailussa. Minulla on pelkästään voitettavaa tällä viikolla”, uransa parasta kautta pelaava Pulkkanen kertoi kisapaikalta tiistaina.

Tilastojen valossa mitään silmiinpistävää muutosta Pulkkasen pelissä ei ole löydettävissä. Draivit ovat edelleen pitkiä, rautapeli kohtuullisen vahvaa ja puttipeli hyvää.

Olennaisin mittari eli kierroskeskiarvo on kuitenkin aivan toisella tasolla kuin aikaisemmilla kausilla: Kun Pulkkanen viime kaudella käytti keskimäärin 71,48 lyöntiä kierrokseensa, on luku kuluvalla kaudella pudonnut 70,37:ään. Muutos on valtava ja se näkyy tuloksissa ja ranking-sijoituksessa.

Parantuneen tuloskunnon taustalla on Pulkkasen mukaan muutos lähestymistavassa ja henkisessä puolessa.

”Aika vähän on tullut tänä vuonna funtsittua sitä, miten lyön palloa. Enemmän vaan olen lyönyt eri kierteitä ja pelannut peliä. Puttaaminen alkoi parantua kevään mittaan aika paljon. Joka päivä teen samaa treeniä ja sitä kautta tullut ehkä linjan hahmottamiseen ja liikkeeseen varmuutta”, mies kuvailee.

Tuplavoittajien työmaa

ET:n finaali on pelattu Jumeirahin Earth-kentällä vuodesta 2009 alkaen. Näköpiirissä ei ole, että kisaa ihan heti oltaisiin siirtämässä toisiin maisemiin. Hurjimmasta voittotuloksesta, -25, on vastannut Henrik Stenson vuonna 2013. Yleensä voittotulos on osunut haarukkaan 17–19 alle parin.

Tuplavoittajia finaalissa on ollut useita. Viime vuonna paras oli Matthew Fitzpatrick, joka oli ykkönen myös 2016. Jon Rahm oli paras 2019 ja 2017, Rory McIlroy puolestaan 2015 ja 2012.

Henrik Stenson vei pytyn 2014 ja 2013. Muut voittajat ovat Danny Willett (2018), Alvaro Quiros (2011), Robert Karlsson (2010) ja Lee Westwood (2009).

Suomalaisten paras saavutus on Sami Välimäen häikäisevä viitossija viime vuodelta. Mikko Ilonen oli 19:s vuonna 2013, Kalle Samooja 23:s 2020 ja Mikko Korhosen paras noteeraus on vuoden 2019 28:s sija.

Aiheesta lisää mm. tuoreimmassa podcastissa, joka löytyy SoundCloudista ja Spotifysta.

Golfpiste Podcast · #140 – Castren ja Pulkkanen kiertuefinaaleissa, ET:n kategoriauudistus hämmentää
Lue seuraavaksi: ET-finaaliin janoava Tapio Pulkkanen kokeili senioreiden suosimaa mailaa

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje